德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
zeiss d片係咪冇雙非球面?
邊位會唔會落差好大?
有~點會冇
錢之嘛
你肯俾錢-100 /-25照做double aspheric 俾你
你睇唔睇得出個分別就第二回事
想請問大家點睇依視路
追呢度post 或者YouTube 香港好似比較少人討論依視路?

我近視唔算太深 維持住3,400左右 散光75,鍾意戴變色鏡

以前無留意鏡片牌子 係去到眼鏡舖 個視光師兼老闆 佢就推薦依視路比我 上一副14年用到宜家 用到6年我都覺得無咩問題

係因為眼鏡框甩晒色 最近先再幫襯佢配左副 依視路gen8
我見話全視線gen8 其實只係技術?
有冇話依視路會做得比其他牌子好?
謝謝大家
Transition 係鏡
Gen 8即係第八代
我公司仲有一大堆gen 6
變色鏡係鬥變得快去得快變得深變得靚
Transition係top tier了
注意,transition只係UV400
用過幾好,一定唔係差先囉
之前睇YouTube 大J都有拍,但好似廣告嚟
終於有樣野係錢解決唔到

Zeiss 係無所謂雙非鏡

應該咁講, 歐洲牌子都係無雙非鏡包括呢個po 有講過嘅 rodenstock

依視路都係買左 nikon 先有雙非
竟然, superb講到咁都唔係DAS
無錯

雙非係日本仔玩意, 包括我推介嘅東海 & 大家好熟識嘅 Hoya
lm
如果鏡架本身有弧度, 即係好似順住面形咁灣落去
車鏡片時係咪應該會考慮埋呢個因素而調整
我副架本身灣灣地, 上次配完要夾硬扭直番少少副架先就到睇得清楚
如果戴開雙非 如果轉dvp 睇野上會有咩分別?
香港買到嘅zeiss, 即使係歐洲製都係葡萄牙同匈牙利製
其實如果底同面都有40000個研磨點做逐點修正
底面都做到aspheric 同atoric

咁樣其實比起就咁嘅雙非,應該係更先進同精密
當然喺freeform(即係用cnc數控車床嚟處理鏡片研磨)嘅世界,40000研磨點都唔係蔡司先做得到
岩岩追完post 香港買dvp貴咁多
上年係日本 買埋1.74都係3000左右

800幾度近視係咪1.74冇得揀
非也
鏡有base curve弧度
Number越大越彎
你個框比較彎(例如某啲太陽眼鏡咁)就要訂造base curve大既鏡番黎車
但你要明白一樣野
太弧既框係配唔到度數,
而彎彎地個啲去到某個彎度就會出現你所講既情況
因為最佳既視角永遠係同塊鏡成直角,你彎左就一直會將個角度拗向外
香港乜撚都貴過人架啦
Sad but true
dvp 係 coating, 雙非係做鏡片技術, 2樣野無得直接比較

不過你戴得雙非應該都係深近視 / 深散光人, dvp 有機會做唔到你生意

另外要睇返你本身用緊咩雙非啦, eg nikon 八軸雙非 vs 雜牌雙非都唔同講法

都係果句, 詳細問返你幫襯嘅相熟鋪頭啦
東海d雙非係咪算最top?
我覺得藍光係

唔藍光而必需雙非就 nikon 八軸雙非
東海d片係咪唔係度度都有?
大鋪實有, 屋村商場果d 就唔知
請問有冇人解答到?
會, 係我經驗 & 角度所有藍光coating 都會對光學表現打折扣 (如果要科學角度解釋可以問落地巴 / 其他巴打)

問題係折扣幾多, 同埋你願唔願意為藍光而犧牲果小小 quality.

而東海已經係世上暫時做藍光做得最好果間
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞