德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
好似照鏡果d 太陽片咪叫水銀面

自己google 下
幫下眼驚你係屋村鋪配會比人呃
Zeiss 有卡點會有得呃
驚呀...所以想知多 d 外國鏡片
感覺眼鏡鋪嘅折扣有時做到好誇張

同時都怕俾人呃眼鏡架
佢地唔係收購左外國廠?
間間公司都係一撚樣
卡之嘛⋯⋯⋯
印咪有,我鍾意寫乜都得
你係一路戴開progressive 定點?
如果新手上路可以試下anti fatigue.
你講得無錯呀, 所以 Zeiss 有埋 laser mark 係鏡片到

再驚d 嘅可以叫 Zeiss 出封信去證明
減唔晒減大半都好
眼力負擔少啲,配鏡既錢又少一大節,選舉又多左
選擇*
其實essilor 係邊度做
700度 gen 8 1.67 $4000
同200度 gen 8 1.56 $2200
算唔算貴
嗱......我就唔會笠亂叫人做矯視啦

講到幾成熟, 幾低風險都好, 講到尾都係叫手術

而且我識嘅咁多個眼科醫生自己都無做, 都繼續戴緊眼鏡
700做 1.67
間鋪叫🙈🙈🙈
正確d...7.75 散光 0.25
另一面5.25 散光 1.75
Gen8 收似收左4千

應該再上1.76? 貴好多?
gen8個價無背到, 無乜印象

不過 1.67 上 1.74 呢級好多牌子都會貴好多 (大概你可以慘考下樓上 Zeiss 個價表)

講多次啦, 價錢唔係鋪頭定嘅, 要怪就怪鏡廠啦

經驗黎講, 你呢個度數做 1.67 有d 勉強, 咁當然都要睇埋隻架先判斷到, 如果1般膠架, 又唔係太大隻都勉強可以.

anyway, 成品出到黎你自己收唔收貨先, 會唔會嫌鏡片突太多, 太厚太重之類

如果過到你自己果關咪ok 囉
好難答你
韓國泰國菲律賓甚至強國都有廠
700度如果手鬆既就上174啦
不過你要transition就要surface 了
間工廠係咩國家係咪唔重要?
機密技術嘢加密咗,唔會比中國拎到?
應該話,
Single Vision中低價位鏡你好難避免接觸到made in China,
重要係睇QC。
但就算俾埋formula強國自立門戶都好,以佢地既QC同拿西法,keep到半年個質素已經好盡。
而另一方面progressive呢,係連最愛國既強國客(舖)都話你千撚其咪訂強國progressive俾佢唔係就冇生意做
個人經驗,印度都好撚過韓國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞