德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
如果200 度想配蔡司 價錢大約幾錢到
上邊有晒價錢啦

行2步出街問下啦
sorry 巴打 見到了 不過想問多樣
佢個價錢係一對計定係一塊計
1000 度近視, 150散光

IC berlin 架 (個框都唔係細: 53) 1.67, 1.74 同一個架配過 Essilor鏡,厚度覺得分別唔太大,1.67 我接受到,但眼鏡佬老婆一望就話好厚。 1.74 跌崩o左, 之後配翻1.67。

去日本“眼鏡市場”配過 Nikon鏡 (平價型號 made in Japan) 1.74, 細框 half rim金屬架, 理論上細框做出來塊鏡薄D, 但反而覺得好厚。

所以個架夾唔夾都好大分別

仲有 1.74鏡 好易崩
都遇過相同情況,其實係去翻原來配的鋪頭,只係換對鏡片,但比成對配只平600. 個架 (IC Berlin) 原來只值 600.

即係唔想做我生意。 不過個商場有10幾間眼鏡舖,咪行多幾間, 呢間以後都無再幫襯。
1對
首先呢......IC 本身都唔係咩貴野, 有d 款係骨黎, 入 hot item 迫住"免費附送" 姐

你呢個 case 正常, 其實單買框 / 單配鏡折頭1定無咁多. 明明做到半價我都只會比8折, 啱就啱, 唔啱過主.

主要係, 你拎住隻架黎配鏡, 之後隻眼鏡有咩事都好, 你都會返黎搵我, 咁我係咪要負擔埋你 "架" 果方面嘅風險

但係隻架你又唔係幫襯我喎, 我無賺你架錢喎, 咁點解我要孭飛

其實驗眼, 揀架, 配鏡, 幫你較眼鏡, 係成套服務, 你地係要抽1~2part 出黎自己搞, 諗住慳成本, 其實到頭來慳到d 咩

我成日都話眼鏡1配起碼都戴1年, 除返開慳到幾多

你有無見過人睇完醫生之後出去自己買藥, 又或者自己去買支針叫醫生幫你打
都正常, 行內人望野點同行外人

等於你去做左套西裝, 識野果d 1眼就望到你d 布料, 車工得唔得啦

不過, 套野你自己著嘅, 你話接受到咪得
有。呢度外國,醫生係只會有時送些少藥sample俾你,又或者傳染病免費由醫生俾藥你即場食。否則買藥一定係自己出邊買,醫生office無藥配。呢個就係醫藥分家。

又我翻香港時,去睇做醫生嘅中學同學,都係寫紙我出去買,因為診所啲係cheap藥。
你拎外國黎講咁大家無癮啦

我夠知隔離飯香d
同埋某啲醫生診所(中環有好多expat睇症嘅)都係可以寫紙你自己出去買藥。
睇左咁多年中環醫生都真係未遇過喎
配左副垃
同一度數睇到同另一副唔垃有分別
例如有dd變形同冇咁清

但平三分一
個人認為可以接受
想問吓蔡司鏡配漸進,使唔使加錢
漸進係第二種 product 黎

唔係加錢升級
咁大約二百度近視,少少老花(唔記得幾多),知唔知建議零售價係幾錢
蔡司最低grade 果隻漸進 1.6 $5xxx 面價
漸進係貴架

建議無錢唔好買漸進, 因為如果你買平嘅漸進你會用得好辛苦, 或者甚至用唔到. 不如唔用好過

以上係d 漸進用家嘅feedback
我而家用緊响亮祖點配嘅漸進,不過唔記得係乜鏡,早兩年配好似3千幾,而家差千幾蚊,都可以考慮吓嘅
我而家用緊响亮視點配嘅漸進,不過唔記得係乜鏡 (肯定唔係蔡司),早兩年配好似3千幾,而家差千幾蚊,都可以考慮吓嘅。

去黃店細鋪啲框平亮視點好多,雖然鏡貴咗,拉返匀其實可能只係差大概一千蚊
可以去了解下先
zeiss dvp pf 用左近3年,主要唔滿意pf個part

去左配essilor transition Xtractive crizal sapphire

睇下今次咩效果
要變色請買 sensity 2 / gen8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞