德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
屌,原來塊布都咁講究

蔡司鏡送果塊布比我整唔見左
如果想終極防花, 鏡片係唔應該 "抹"

你唔會見到有人走去 "抹" 支幾十萬嘅相機鏡頭

只有無錢配 Zeiss 嘅人先會話鏡片隻隻 1樣
德國鏡1係 Zeiss, 1係 rodenstock

前者多數眼鏡鋪都有, 後姐唔係咁 common 不過都係高級野
想問下呢類好鏡片係玻璃? 會唔會都係厚同重
我帶住膠片 成日好快變黃 一拎低副眼鏡 啲色唔同曬
我試下講講個比喻:「公認
李嘉誠話自己好有錢,大家聽落冇咩感覺
如果全世界嘅人都話「李嘉誠」好有錢,咁就Strong 好多
Zeiss 低調到嚇死人,旦又lead住其他鏡片進步
戴咗幾耐?
唔知關唔關事,香港潮濕,我舊眼鏡擺係櫃桶入面冇用兩年,早排大掃除先搵返,又係黃咗少少
鹹魚白菜各有所好
我深近視成日都覺得本身要戴眼鏡已經好慘,如果連最緊要嘅鏡片部份都還原唔到清晰影像,就好似用埋兩隻手扮狗跑步一樣,唔會跑快咗仲會拖累左
唔好玩攝影,如果唔係你又會跌落貴鏡JJ嘅世界
Zeiss 鏡頭未用過,但係聽啲拍電影嘅朋友講,好似個鏡頭都係9成用蔡司,我諗係商業用嘅比較多機會接觸,零售蠅頭小利得太緊要
咁正常人唔會次次都沖水掛
鏡片廠最終極都係搞醫療
當你有朝一日肯去買返對蔡司鏡之時
就會係你每日洗眼鏡沖水之日
咩醫療??
其實都唔洗咁care, 1對 Zeiss 入門 dvp 鏡都係講緊3k 左右, 用2年換左佢都係講緊 4蚊1日

唔明d 人慳乜, 對自己好d 得唔得
google 下啲鏡片廠旗下有咩分支就明白
雖然唔想咁講,不過其實都算係窮人思維
唔會諗自己日日要用,係必需品,反觀買對鞋買個袋人年未必用多過十次,比錢就毫無考慮
仲有科研, 顯微鏡呀, 光刻機之類
尤其係啲日本企業,成日比副業耽誤正業
我反而定得閒先至洗, 不時唔理佢
唔知係唔係咁搞到副副最後都甩coat(3年+)
Hoya係咁, 精工係咁
之前比眼鏡鋪水左我配左副American Polylite
好似唔係咁出名?
用過dvp
頭一兩個月梗係頂瓜瓜啦
兩年後都係轉黃,邊皮甩coating
宜家寧願一年換一次cheap 鏡算
鏡片呢d野同音響鏡頭一樣 係玄學
Yamaha
我用精工又唔覺佢黃wor
甩coat就有,4yrs+
巴打你意思係咪講緊洗濕咗眼鏡之後唔抹乾鏡片?
我以前試過,一圈圈水珠乾咗係鏡片表面,真係仲衰
我係好耐先洗一次,洗完抹
平時抹都唔抹
4年唔換又真係過份d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞