德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
點解一副鏡可以用咁耐
我每兩三年換一次度數都有少少唔同
容忍五年
真係無話興唔興
因為覺得約好呀
行出去有太陽曬住又唔會太殘眼,睇野都舒服d

我之前日本配Hoya真係好平
平平地1萬yen都配到Hoya全視線
之前睇其他巴打分享過,係其他國家hoya係賣好平,唔值錢唔知係咪同一樣嘅嘢嚟
Visual culture 執咗????
咁大件事冇人講?
https://youtu.be/Srm5--jLzDo?t=1566
20萬嘅頂級電影鏡 原廠都係教你抹
其實最緊要係塊布夠乾淨
想問問眼鏡舖配嗰啲日本韓國「超超薄」鏡片係咪膠嚟?
同埋呢種高階玻璃鏡片有冇話度數最高幾多
會唔會好重?(易啲爛我諗就一定)
唔怕重嘅話就玻璃喇,蔡司屈機
但係除非膠片做唔到你度數,否則都係建議你配返膠片,都係蔡司
激光機,e.g. 眼科
如果巴打身邊有朋友親人做過白內障手術就知

由事前檢查, 到粒晶體同埋成套手術儀器都係 Zeiss
我見出面d鏡片少少UV,鏡片都變色
其實變唔緊要,但淺淺地色真係好金魚佬feel

一係少少UV都變深色,咁又ok

唔準你咁講
做眼鏡lab
你地話一抺就花個啲,到底係用咩coating?
又,hoya都兩三年就甩coating個啲,你係咪用過熱水洗?
落鋪叫sales show demo 比你睇
要transition gen8 啦,係快黑快散,不過係冇uv420咁解
鏡有分index, 其實即係光通過唔同物料物質時既速度
高index就係可以屈光勁啲,所以唔洗做咁厚
1.5係最cheap,大概做到四百度,
再上有1.53、1.56、 1.59(poly)、1.6、1.67、1.74
你八百度至一千打上就注定要用1.74貴鏡,因為低index做呢個度數會超厚
反之如果你得百幾度近/遠視用high index都係冇意義,因為唔會輕得幾多。
而玻璃鏡呢我地通常唔做
第一度數有限,第二其實係危險。
想問問眼鏡舖配嗰啲日本韓國「超超薄」鏡片係咪膠嚟?
同埋呢種高階玻璃鏡片有冇話度數最高幾多
會唔會好重?(易啲爛我諗就一定)
鏡有分index, 其實即係光通過唔同物料物質時既速度
高index就係可以屈光勁啲,所以唔洗做咁厚
1.5係最cheap,大概做到四百度,
再上有1.53、1.56、 1.59(poly)、1.6、1.67、1.74
你八百度至一千打上就注定要用1.74貴鏡,因為低index做呢個度數會超厚
反之如果你得百幾度近/遠視用high index都係冇意義,因為唔會輕得幾多。
而玻璃鏡呢我地通常唔做
第一度數有限,第二其實係危險。

Sor,應該係車到出黎既形狀少。
我有佢咁型就好

其實咁睇,帶呢種變色鏡要大邊框先好睇
如果成日想換個框係咪唔好用咁貴既鏡片好
睇下你密成點,平都有平嘅選擇,如果平得嚟有要求都可以諗諗蔡司入門DVP
Hoya 同 zeiss 1.74 邊個好d?
有得揀我都會再揀蔡司,貴啲但好撚清,返唔到轉頭
有錢一定菜C
Hoya秦國同女傭國造
自己諗
如非老花鏡其實𠊙唔值真係自己衡量⋯⋯
又或者更重要問題
咩度數
Zeiss 眼鏡布邊到買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞