德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
要賣幾多蔡司鏡先會有咁尊貴待遇
上東海藍光1.76啦 同hoya比我覺得會清多小小
老細低調啲
Asahi 垃圾鏡, 係小數令我失望嘅 "日本製造" 產品, 佢d 質素真係不敢恭維, 所謂要 quality 無 quality, 要耐用無耐用

但係個價又偏小小貴, 所以我地鋪頭用左1季都無再同鏡廠簽 contract

係呢個po 講到口都臭啦

白光鏡 > Zeiss
藍光鏡 > 東海
變色鏡 > gen8 / sensity2
唔講啦, 總知多啦
亮視點鏡片有乜評價
我打工, 唔係老細

同埋呢到都無人知我係邊個啦
東海同蔡司要預幾錢到?
同superb比又有咩好同唔好?東海比較少聽 蔡司就成日聽

老老豆豆 Nikon 雙非都唔算平野 但我覺得同瑞士寶個啲平價牌子無乜分別 asahi都係

反而hoya 係有分別 所以貴啲我都ok 但要對得住個價錢
配完戴過我絕對同意 asahi 真係一般
光學表現計係咪Zeiss > 東海?
估唔到咁多人討論鏡片
以前用 hoya 啱啱轉蔡司
覺得真係再高清 d
利申本來覺得 hoya 已經唔錯

樓主講嘅牌子未見過
可以邊度試?
要光學表現嘅, 唔洗諗啦 Zeiss for sure
你未食過日本A5 咪覺得澳洲M5 都ok 囉
行出馬路,放眼望埋去一定最多「日本車」,連的士、小巴都係用日本車,但點解私家車又會「德國車」多人揀呢?明明冇日本車咁耐用,又冇咁慳油粗咪

原因在於有經濟能力嘅客已經唔會當私家車係代步工具,「優質產品」反而成為重要嘅考慮因素所以就算豐田有出Super car系列都唔會影響到德國🇩🇪傳統車廠銷量
幾千蚊副鏡片真係掙扎咗好耐
幾百蚊架連鏡片嗰啲眼鏡留返比中學生去買喇
同你分析下

我當你配對 Zeiss 1.67 dvp + 日本手造架, 埋單5000 蚊好未

戴2年dum 鳩左佢, 即係係 730 日

5000 / 730 = $6.9, 每日7蚊都唔洗
但配眼鏡當時我見折後Hoya1.74雙非連VG仲貴過我對東海Lutina1.76雙非, 唔知係Hoya果隻有啲咩勁嘢定佢地見我對東海有興趣就費事我心大心細諗Hoya
exactly, 有錢嘅人就會追求 quality

車都可以話唔係必需品, 你眼鏡日戴夜戴, 點解唔對自己好d
配咗 zeiss smartlife 加德國架
埋單 $8000
打算呢三年都唔會換
影張單嚟睇睇,買咗咩靚德國架?
唔知有冇聽過
隻架叫 must
買果陣擔心咗好耐有冇俾人呃
不過俾咗錢就係咁叫自己唔好再諗啦
果d 比狗戴

你咪撚睇小而家d 學生

佢地大把錢, 個個都成身潮牌

off-white tee
alexander mcqueen 鞋
chanel 袋

仲富貴過我
Zeiss 原來咁平
我當年Nikon 1.74雙非加bj classic 都5千幾六千落樓

巴打配dvp 1.74要預幾錢左右?我今次想換鏡算 個架仲好鐘意
唔出奇嘅

或者都要睇下果期鋪頭想谷邊個牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞