德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
本身有8副眼鏡
鏡片用緊嘅有
Hoya,Asahi防藍光,nikon 雙非八軸,zeiss dvp同superb
戴得最多都係隻superb
望野真係通透啲實淨啲
貴係貴,但始終眼鏡一日戴住十幾廿個鐘,寧願比多小小落鏡片對自己隻眼好啲
反而想知多小小rodenstock嘅鏡
幫襯開果幾間鋪都無講過呢個牌子
其實多數有牌子嘅鏡 (eg Zeiss, Nikon, Hoya 等等....) 都有一年 coating 保養 (不包人為刮花), 1年內都唔需要太膽心嘅

而根據我經驗同客嘅回應, 呢d 有牌子嘅鏡錫住黎用正常使用, 基本上2~3年係無問題

2-3年換副眼鏡, 我覺得都唔係過份丫

如果下下要追求用 10年8載就幫你唔到啦
高質巴打, 夠晒dum 本
又1個高質巴打
情況同你一樣, 用左 superb 戴唔到其他鏡
本身有8副眼鏡
鏡片用緊嘅有
Hoya,Asahi防藍光,nikon 雙非八軸,zeiss dvp同superb
戴得最多都係隻superb
望野真係通透啲實淨啲
貴係貴,但始終眼鏡一日戴住十幾廿個鐘,寧願比多小小落鏡片對自己隻眼好啲
反而想知多小小rodenstock嘅鏡
幫襯開果幾間鋪都無講過呢個牌子
情況同你一樣, 用左 superb 戴唔到其他鏡

rodenstock 唔洗試啦, 都已經用緊最好嘅野啦

睇見淘寶呢個價錢
再睇見呢個客賣俾patient 既價錢
我笑了笑
RMB $45 is not the lowest level yet

https://m.tb.cn/h.4RRt1tm?sm=6cc4a4【抖音同款墨镜女街拍ins眼镜潮流金属框太阳镜

looks like the masked selling price is $375 or $875?
呢個唔係港幣
同樣用緊Lutina MSC,成日要對電腦
睇樓上話 蔡司要防藍光係咪無東海咁好?
Zeiss 藍光條line 叫 dvb, 黃色底, 所以我唔會建議客用

東海 msc coating 果幾舊水非常之值得加, 不過唔係個個客好似巴打咁高要求洗得起錢

好多人淨係洗幾舊配對鏡都唔捨得
好老實同你講句
冇研究顯示
藍光鏡對成日睇電腦有任何幫助

Marketing gimmick 大於一切
睇住黎啦,黎緊會推3 cut nir 鏡
Cut晒UVA同UVB之外,仲會cut埋近紅外線添
眼鏡我一日要用十幾廿個鐘,幾千蚊當你用一年都係幾蚊一日
有d人食餐飯都呢個價,但你隻眼就得一對 唔明有乜好慳
咁以後係咪唔洗帶大陽眼鏡
好多客唔明呢個道理, 寧願買件垃圾 off-white tee
好奇一問,點解唔做lasil 嗰啲一了百了
仲有可見光未cut? 黑超可以cut埋
你似乎搞錯啲野
太陽眼鏡係用黎減光同cut UVA 同B,
你要cut到可視光邊緣既420其實係gimmick 黎
而電腦mon根本冇咁多UV出黎
另外點解「藍」光鏡會係黃色?係用黎中和真係藍色既光,令到你個腦唔會成日覺得係日頭瞓唔到(正午日光都係5000K打上偏藍)
啫係藍光鏡少少黃色係好事?
係,個效果在於你夜晚用太多電腦而瞓得差
黃色真係唔係好開胃
其實有啲客呢,會要啲真係「藍」色既藍光鏡,哦,咁好囉咪賣啲個防反光coating個反射色係藍色既鏡俾佢地喇
係呀藍色反光係好鬼死靚好易sell,但其實只係uv400,又做唔到中和藍光既效果,囉
superb/DVP 1.6大概幾錢(srp)?
同你做同事應該好爽
srp 1.6 dvp 2100, 1.6 superb 5300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞