[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
呢個真係唔知 有都唔奇
因為佢連分屍都咁淡定而且廚房佢話事
溝埋比人食邊個知
www.youtube.com/watch?v=bEeaqTBEWlY
呢單案都幾傳奇好似電影情節,1958年前廣洲黑社會龍頭李卓逃避中國共產黨淪落香港生活潦倒,聯同一班舊手下持鎗綁架九巴老闆事敗,導致全港大圍捕仲發生鎗戰,警方負責此案的是後來被踢爆是中國間諜的曾昭科。
www.youtube.com/watch?v=VQsDDJRdquc
第一部影視版三狼案,桂神老竇黃應求被綁架撕票。
三狼案係上一代都幾出名
唔該哂巴打 得閒會睇下
推一推 今晚再出
高質post
聖誕留名
今晚會出篇港版黑色大理花謀殺案
雖然受害人無被腰斬分屍
但係佢五官被刀割下死狀淒慘
最神奇嘅係當年報紙竟然大尺度到可以照登埋死者出殯照
為免嚇親大家 相我就唔貼
有興趣想睇嘅巴絲可以禁條LINK
事先聲明雖然係黑白相同遠鏡但都有些少恐怖
高質post留名,樓主加油
原諒我放content farm link
因為原圖有D恐怖怕直接睇嚇親大家

總之有心理準備先好睇
其實就係女死者條屍砌返好眼耳口鼻訓係棺到
原文維基參考
案發日期:1974年8月15日
案件:旺角長城公寓裸屍案
案情: 妓女劉富敏(34歲,原名劉金鈴)於旺角洗衣街137-139號國際大樓13樓長城別寓5號房被嫖客梁兆平(38歲)殺死,被殺害後,五官、五臟六腑、乳房、性器官等全遭割去。劉富敏出殯前夕,梁兆平稱被一名紅衣女子推落樓,警方在梁身上找到一張寫上「金鈴 代為削肉」的相片,盤問後證實為案中疑犯。1975年4月,梁兆平被裁定謀殺罪不成立,誤殺罪成,入獄10年。
我盡量每篇文寫既手法都有少少唔同
費事大家睇同一個pattern睇到厭
希望中意既巴絲可以留言正皮
你既一小個動作對我黎講都係好大支持
只要有人睇我都會繼續寫落去
係到祝大家聖誕快樂先
好中意睇呢d命案故事
樓豬寫得好好睇呀
會唔會寫下懸案?
好似好少見人寫香港嘅懸案
呢幾晚搵資料都有搵到唔少懸案
預告下一篇寫鑽石山隧道女屍懸案
發現死者嘅正正係佢父親
仲癲過上一篇講長城別墅
加油
我有睇過呢單呀好慘
真係想像唔到爸爸有幾崩潰
見到自己個女慘死 但又搵唔到兇手
樓主加油
寫法好好
有趣之餘又唔會改寫事實
Merry Christmas!
lm
幫推
終於有個無改判終身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞