[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
繼續等揮手
樓主加油
live 左
好睇 支持樓主
lm
成2點都未有,你點對得住讀者
繼續等緊 樓主出嚟未
樓主唔通已經慘遭不幸.....
今次真係要同大家講聲Sorry
話說早兩日打好文
突然部機short左 無save低
拎左比個fd整好
跟住連登唔記得左PW
搞到而家先拎得返Account
聽日我放假 會全力補完返上篇內容
同埋出一篇新文
辛苦大家耐心等待
留名先
無死刑唔係因為個犯人唔夠壞
而係個社會進步左
咁法官又好難定義嘅
慢慢嚟啦 等文邊及打文辛苦
最癲係個老豆死時係清醒
親手火化自己
拎返pw就好了
所以令我諗起個單化工廠自殺單野
有打麻醉針應該燒個時係暈咗
樓主啊 等緊你啊
大宅後話

話說案發之後,因為洪若潭生前仲有巨額債務,所有財產都被拍賣,而大宅既得標者正正係本身做醫師既李世傑,但原來李世傑果時根本唔知彰化二林鎮係邊,只係第一眼睇到大宅既相覺得好岩就用一千一百萬買左佢。

「應該是這邊,應該是啦,萬一今天人很多,就開後門啦。」
「我想夢見洪若潭洪大哥,聽說他的私藏酒女兒紅,能不能告訴我放在哪裡。」
李世傑當時除左保留哂洪家以前留低既家具物品;仲開燒烤派對邀請附近居民入去大吃大喝。

而睇返近年訪問李世傑既片段,佢都係表現得好輕鬆咁講住左十幾年都係無遇到咩神怪野,什至講笑話間屋有洪先生洪若潭睇住無鬼會敢入黎:

記者:「早期這邊的門都不鎖的啊?」
李世傑:「當然!洪先主在我怕什麼...對啊,當時是洪先生在啊,誰敢進來,但是現在我就不敢了,要鎖了。」
記者:「怎麼了?」
李世傑:「沒有,我要慢慢的這個...可能洪先生退位了吧。」

但與此同時就有幾幾句耐人尋味既說話:
記者:「可能三名子女因為從來沒有現身過,有沒有可能隱姓埋名,就是躲起來等等?」
李世傑:「個人的意見,認為是如此。(姐係認同三個仔女係匿埋左)
記者:「你是這樣想是不是?」
李世傑:「對,我有一點點一點點證據,不是...一點點線索啦...但是有些東西我們不能談的太深啦!」
究竟李世傑係間屋入面搵到咩線索估到三個仔女係未死呢?相信真相只有佢同洪若譚先會知道...
法醫後來估計老豆死果時係仲清醒
所以先有做爭札既動作
大家對呢件案有興趣可以睇返
【台灣啟示錄 全集】20190324 焚化爐裡的祕密 洪若潭滅門懸案
https://www.youtube.com/watch?v=I6ZLdT36RnM&ab_channel=%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%95%9F%E7%A4%BA%E9%8C%84
成個事頭頭尾尾都好詳細
另外補充返洪若潭寫比細妹既遺書內容:

玉燕

家家有本難念的經,我們家不只何其多,還特別多,而且每件都是會要人命,妳耐心讓我細說從頭。

經人介紹,我和妳大嫂相親認識後,決定結婚前,我承諾只要婚後不要有小孩,全心全意的照顧崇釜、崇荏、孟瑜這三個孩子,我會給她一個美滿的家庭生活,沒想到婚後我卻沒做到我的承諾,而她不只真心誠意的照做了,還為了讓我相信無後顧之憂,在剛結婚完就去結紮,沒想到此種無私的舉動,除了我,並沒有受我們父母及兄弟姐妹的感動與相信,還把可怕的後母形象灌輸給三個孩子,更可惡的是雙親為了一點私利,離間我們夫妻和孩子間感情外,在親戚朋友前說出及做出不當的言論與舉止,令人無法生存下去,尤其洪錫麟一個高知識分子也最了解家庭之各種狀況,不只沒替我說句公道話,還加入其中,這是大哥我最不能原諒他。

當你看到此信,除我們夫妻已帶着孩子離開這醜陋的世界,三個孩子我們夫妻已照他們生前的願望,將骨灰磨成粉,灑入大海,玉燕,妳如果還敬重我這個大哥,請也將我們夫妻的骨灰一起磨成粉灑入大海,不舉行任何儀式,不入祖先牌位,不入塔里,一切回歸大自然。因為,生前看到台灣那些政客,為了本身及政黨的利益,假藉為了全台灣人民的福祉,而行使他們的陰謀,而造成百姓生活在無明日希望的日子,這也是我看破的原因之一,家庭如此,社會也如此,太可怕了。(磨粉機器在焚化爐邊) 」
個李醫師話之後要鎖門係咪就係因為知道咗三子女仲在生 驚佢哋返嚟所以先話唔敢唔鎖
但李醫師個性格咁睇得開
而且間屋又係佢真金白銀買返黎
真係唔係好明佢呢幾句係咩意思
可能係個暗號? 因為知佢地會睇到呢個報導
反而係叫佢地在生既話就繼續咁生活 唔好返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞