[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
有棍絲
廢話師
好 寫下 方向搵下受害人被殺原因同所謂靈異傳聞
巴打繼續加油
1比20...雖然受薪姐但醫護都係人
我唔相信有任何醫護會想醫死病人
情況唔同無得咁樣拉埋黎講
樓主講完唔好quote長文都仲有咁多弱智
有個仲要quote完再copy
樓主應該pin叫人唔好quote長文個段字

上面個單KP有拍過去九華徑靈探
好耐之前睇過條片所以一見到中菲女子好有印象
夜媽媽我唔敢翻睇大家可以當靈異野睇下
冇話佢地想
公院待遇差係事實
公院只係有醫療設備嘅監倉
今日出唔到文 而家先收工
無辦法 聽晚補
今晚有?
有 修正緊
追到live
好好睇支持
咁夜
訓左?
藍田虐殺肥胖女子案的傳聞與真相

今日講呢單案係比較可悲,只得十八歲既女死者劉美英本身心地善良但就因為誤交損友,被呢班殘忍無道既「朋友」虐殺,絕對係交友必須謹慎既最佳例子。

重點一:阿英離家出走的真相

阿英係屋企細女,住係茶果嶺既佢自小同父母關係融洽;除左成日一齊去做義幫人,又試過同阿媽參加茶果嶺鄰舍輔導會家庭烹飪比賽奪得冠軍。據講阿英本來體型都算正常,但係升左中學之後就開始暴飲暴食,身邊既人都戲稱阿英做「肥妹仔」,雖然佢明知自己體重急升亦都毫不介意,而阿爸阿媽都係無做乜野去阻止佢。

但係自從阿英識左一班新「朋友」之後就性情大變,佢開始覺得自己好肥好重,為左要地獄式減肥仲離開埋屋企,搬去班朋友係觀塘鯉安苑單位住,而離家出走既導火線正正就係一張義工獎狀:

係2004年5月,阿英自己出去參加義工服務獲得獎狀嘉許,佢好開心咁返屋企打算拎比阿爸劉官喜睇,因為當時阿爸唔係到,所以佢就反轉擺左係電話則邊然後返入房。平時得閒會幫鄰里免費維修電腦既劉官喜無耐就返左去,咁岩就接到個街坊電話想搵佢幫手整電腦,於是劉官喜就好順手咁拎出筆寫係紙上面記低鄰居描述既故障原因問題。就係呢個時候,阿英係房出黎想搵張獎狀比阿爸睇,結果發現上面寫滿密密麻麻既字,原來岩先阿爸唔小心將佢張獎狀當成廢紙,就係因為咁,阿英生平第一次咁嬲,佢覺得阿爸呢次無心之失踐踏左佢一直以黎引以為傲—做義工幫人既尊嚴,所以就大嘈一場之後就以阿媽煮野食太好食好難減肥為由,搬去口中成日為佢好既朋友到住,從此就與父母陰陽兩界。

不過阿英果班朋友其實都唔係咩好人黎,阿英正正就係藍田匯景商埸附近識到呢班無所事事既街童,個竇—鯉安苑單位係一對勞姓姊妹花所擁有,當年只得十幾歲既佢地因為屋企人經常唔可以係屋企照顧緣故,就索性用百幾萬買左呢間單位比佢地住。本身叛逆又無人管既勞姓姊妹花就自然當左做大本營,經常召呼朋友們上去聚會玩樂,日後亦都成為虐殺阿英既地方。

重點二:因扮「大家姐」惹禍上身?

上面提到阿英心地善良經常做義工幫人,佢仲好照顧身邊年紀比佢細既鄰里朋友,係茶果嶺村街坊口中,阿英係又叻又有義氣既「大家姐」:

「肥妹係好為食,但佢成日會請人食野,有時仲寧願自己食少啲留番比人食。」

「我細佬英文成績以前好差,劉美英姐姐幫佢免費補習,結果細佬由十幾分考到八十幾分,我成日去佢屋企玩同做功課。」

「肥妹好睇我個細仔,學校又好照顧佢,成日同佢講,如果有人蝦你,講俾我聽,我會幫你。」

然而,阿英係自己「地頭」茶果嶺村雖然幾受歡迎,但係出面所認識既村童就當佢優點變成缺點,以虐殺案主角杜振宇為首既童黨就多次帶頭出手教訓佢扮「大家姐」,特赦證人雞髀就咁樣提到:

「開始時大家對佢都冇乜,後來發覺佢好霸道,成日扮大家姐又固執,佢想做就一定要去做,搞到大家好無癮。」
「得閒咪玩一輪,諗到乜新嘢咪又玩一輪,當佢沙包咁打,打攰咗咪入去瞓囉。」
「當時大家打佢,無諗過要打死佢,諗住佢咁肥應該可以頂得住。」

大家都知道阿英下場係以方便進行地獄式減肥為藉口誘至鯉安苑居住,渡過非人生活後慘死,原來童黨們覺得所謂無癮就等於可以成班人去打佢侮辱嗎?

重點三:以驅鬼為由凌辱殺人過程

呢班童黨係殺人棄屍東窗事發之後,唔單止無人覺得要為此負上責任,仲以「驅鬼」為由做擋箭牌,而佢地凌辱方式更加係可以用得寸進尺黎形容。

起初,大家都係暗啞底唔係好中意佢,當後來發現原來其他人都有咁諗過,童黨們就開始諗計去玩佢,例如試過成班人一齊玩「Truth or Dare」既時侯,阿英因為輸左就被眾人當眾「拿」開上衫比人睇,唔知阿英係咪當玩,佢又無特別反抗,於是童黨們就變本加厲。

係2004年6月底,童黨們一眾去南丫島BBQ,夜晚係沙灘上訓教既時候,阿英突然話「見鬼」—有隻紅衣女鬼係水面漂浮。原本已經對阿英反感既眾人都覺得佢係到講大話,就趁機對佢郁手郁腳圍毆佢,仲係返屋企既時候見到比阿媽見到佢手腳「一撻撻」瘀痕,阿英就隱瞞解釋話係玩遊戲果時比朋友唔小心整瘀,可見童黨們根本無當過阿英係「朋友」。

之後阿英係藍田撞到親生家姐,佢就指出自己上次「撞鬼」遭遇,於是阿爸就安排神打師傅幫阿英驅邪,不過阿英唔見人之餘仲失去聯絡。

只能話阿英其實係有唔少機會求救,或者因為佢真係「撞鬼」,又或者因為佢唔想咁樣無左班「朋友」,就係咁一次又一次白白浪費左拯救自己機會,慢慢步向慘死結局。

係同年7月11號,佢係鯉安苑單位話見到五隻紅色鬼,杜振宇就以佢偷錢同手機為由,指示其他一齊郁手打佢;三日後14號夜晚,佢地又斷斷續續咁虐打阿英,什至用匙羹插入佢陰道、逼佢為兩人口交,一路虐打阿英至第朝十點斷氣死去先停手。

被捕後,童黨們係法庭上唔肯承認因為貪玩而毆打殘害阿英,反而係將責任推去俾佢地對阿英口中所講討厭既鬼神之說,佢地既版本係咁:

阿英係去南丫島BBQ時撞邪上左身,成日覺得有人想殺佢,什麼想自殺了事逃避隻鬼,大家就用方法嘗試幫佢驅鬼。係7月某日阿英突然化身「女鬼」緊箍某人條頸仲推去後樓梯,於是大家就「出手出力」,佢因為有得護身所以無受傷;到阿英係事發當日失去知覺後,雖然佢地唔肯定阿英仲有無氣息,不過就按照女鬼吩咐將佢淋上腐蝕性液體再棄置山澗。

呢班童黨明顯係完全無悔意,殺人之後竟然企圖用鬼神之說去掩飾罪行。
坐係床到校對 對對下訓著左
而家post返
街童
諗起三五成群
班童黨完全無悔過之心

Btw等緊樓主篇安安幼稚園
第一次聽呢單案係有個中學老師佢話佢以前就係安安既學生
話案發當日咁岩請病假無返學
如果唔係可能佢成為其一個死傷者都唔定
呢單第一次睇
班同黨做完衰嘢仲講埋哂啲冇人信嘅大話
完全唔知錯
即刻想google睇下判幾多
陌上歸人?
JEM D故同網台節目都好正追左好多年
多謝你寫咗
童黨真你冇個好人
多謝你寫咗
童黨真係冇個好人
好 呢篇下星期寫
篇幅關係所以預上下兩集咁出
呢單野見有唔少人都share相關經歷
絕對係香港有史以黎慘案之一
童黨成日聚埋一齊無所事事
就會貪得意搵野玩
最弊係成班high大左唔識收
真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞