[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
push
手痕入左講故台搵野睇就live左
其實都好神奇
同d藍絲親戚傾計個陣
問佢地以前個年代唔係不嬲狗都係好衰咩
佢地自己都話係啊自己都有比佢地蝦過
但依家又撐狗?
今晚出篇都係台灣
但震撼程度仲大嘅花蓮五子命案
我自己寫果時都覺得好寒
以前d 人郁吓就殺人
留名支持
好多都係一時衝動
其實香港咁細
想捉人話咁易
但事實上香港都好多人失蹤搵唔返
一直以嚟都係
等緊樓主
聽朝訓醒一定有
仲執緊
https://kknews.cc/zh-hk/entertainment/5zy2ve8.html
呢單係最"鬼" 個女仔話自己中意左隻男鬼
去屯門之後就唔見左 咁多年黎屍都搵唔返
樓主,你可唔可以唔會再講幾時出文

我真係會mon實
或者大家臨訓之前上黎睇睇
有時好多外來因素未必寫得切
唔好意思真係無心撚大家
明白你寫唔切,加油
個人覺得香港case有feel啲
花蓮父母殘殺五子命案(上)

就係洪若潭案逐漸被淡忘嘅幾年之後,同樣身處係郊區嘅花蓮吉安鄉發生左一件更震撼,除左轟動台灣,亦都算係史上最殘絕人寰之一嘅殺親案,案中夫婦兇手合謀先將五個仔女殺死偽裝成劫殺案,然後絕跡人間,要去到十幾年後先被偶而發現佢地多年黎嘅「藏身處」.俗語「虎毒不吃兒」,呢對夫婦所作所為就係反面教材證明呢句說話係錯嘅,一旦決心下手絕對可以比猛獸更加殘忍...

一陣怪味

2006年9月,花蓮正值炎熱之夏,街坊街里都各施各法消暑乘涼,而住係吉安鄉吉昌巷嘅居民亦都唔例外,但最近就經常被一陣怪味困擾住—無論係街頭排污水口定係巷尾轉角位,佢地都聞到唔知由邊度傳黎嘅臭味。

陣味隨住時間推移仲愈更加之濃烈,居民係無奈之下通知里長鄧雙奎搵警察幫手搵出來源,結果發現味道好大機會係由吉昌一街258巷25號劉姓屋主單位傳出。在場人士原先都以為可能只係家畜腐爛嘅味道,因為果時嘅人都好中意係屋企養下雞鵝,有時處理存放不當發臭都唔出奇,不過大家都無聽聞過劉先生一家有養家畜習慣,而且都有好幾日無見過佢地出門口。

無論員警們幾大力咁敲門都係得唔到任何回應,由密封窗邊角落望入去只係見到好多烏蠅飛舞,係無可奈可之下,里長鄧雙奎又只好叫鎖匠幫手破門入屋,係呢個時候大家都仲係想像唔到事情嘅嚴重性。

三樓浴室的孩子們

終於去到夜晚八點幾,厚厚嘅防盜鐵門被合力砸開,一行人係摸黑之下慢慢步入呢間「臭屋」。大家小心翼翼咁先由地下房間開始睇起,一擰開唯一一道門—只係有更多烏蠅湧出。於是里長鄧雙奎帶頭繼續向上行,係打開哂一二樓嘅燈光之後,有位比較大膽嘅員警單人匹馬睇哂二樓所有房間,都係搵唔到有咩可疑奇怪之處,所有物品都係原封不動咁擺左係到。

大家都抱住不安嘅心情將目光投射去三樓,呢一刻可以肯定怪味係由頂樓傳出。

果然三樓嘅臭味最為濃烈,里長鄧雙奎上到去一時之間搵唔到燈製開關,係手電筒微弱燈光照射下,無意識咁推開最近佢地一道虛掩住嘅門,但門後面就好似有咩野頂住左咁,係大家合力推開門後目睹嘅慘幕就成為在場人士畢世難忘嘅陰影—

門後面係一間大約有六平方米浴室,有五具睇黎未完全成年大小不一嘅屍體不規則咁交錯散疊係唔同位置。係厚厚棉被加上層層鐵絲、毛巾、垃圾袋重重捆绑圍網之下,「佢地」身上唔單止滲透出幾乎流滿地板嘅混濁屍水,亦令浴室成為烏蠅蛆蟲所處嘅樂園。

經證實,五具屍體都係劉志勤林真米夫妻一家嘅仔女,分別係
劉昱辰(大仔,19歲)、劉昕辰(二仔,18歲)、劉其臻(大女,15歲)
、劉其恩(二女,13歲)、劉北辰(細仔,11歲)—
其中前三名仔女係劉志勤前妻所生,剩低兩個則係林真米親生。

吉昌巷呢個本來寂寂無名嘅地方一夜之間「聲名大燥」。

「虎毒不吃兒」

係法醫到場檢驗之後,確認佢地五個都係死於窒息,而作案手法更可以堪稱行刑式處殺—
雖然「佢地」全身衣物都好整齊,但係其中三人就被米色膠帶纏繞臉部封實眼鼻,除左用垃圾袋繞頸,手腳亦被鐵絲反綁、另外兩人分別被圍巾包頭頸纏繞鐵絲以及頸繞鐵絲加以涼被包裹。大仔嘅膠帶封口實到係法醫一撕之下連眼皮都甩埋;細女下巴被鐵絲直接穿入口再打上死結。

另一方面,綜合警方現場調查所得發現:
劉志勤林真米夫婦嘅證件、手機、各種隨身物品都擺左係電視櫃上
主人房入面散落左一堆鈔票同金銀手飾
浴室門口有三枝煙頭,上面DNA都係同一個男人但非劉志勤
全屋窗戶都被膠帶封死
一樓客廳書桌上有兩張由劉志勤親筆求救字條,分別寫住
「25號 遇綁控制中。孩子危急。請速報警.SOS」
「258巷25號 遭綁控制 危急 請快報警」。

唔通劉家係遇上仇家因故報復,所以匪徒先咁狠心對小朋友都痛下毒手?因為凶手好明顯入屋唔係求財而但為滅門,劉志勤夫婦阻止唔成只能留下紙條呼救,咁就解釋到點解佢地財物私人物品都仲係到,而浴室門口煙頭正正係兇手留低。

當然事情係絕對無咁簡單,係詳細調查之後,所有證據都指明劉志勤林真米夫婦犯案嫌疑重大。
因為呢單實在太多野寫
聽日先出埋下半部
同埋再加後話描寫
現場相片照舊會分開放費事嚇親大家
多謝意見!
黎緊出埋呢篇台灣之後主力寫返香港
但四一比例咁分布
姐係寫夠幾篇香港就出一篇係其他地方
等大家唔洗剩睇香港既咁悶
我自己覺得一樣係無權咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞