[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
睇監倉待遇心態
其實好奇怪
明知坐監個環境係會令個人更加離經叛道
但又期望佢地坐完出嚟好好做人
無啦啦又會去嗰個戶主到分贓
到底本身識唔識

識嘅話都咁狠

唔識嘅話黃咗仲咁夠膽

真係痴線
元朗村禁錮肢解案(1998年)
梁錦榮,本與胞弟合作經營家具生意,後因其弟嗜賭而輸掉生意,他亦從此一蹶不振,並染上毒癮。自胞弟去世後,梁錦榮便獨居於元朗村一單位,更在吸毒期間,認識案中主犯陳強明及其同夥。陳強明及其同夥羅嘉傑、林惠芬等人,為了獲取金錢購買毒品,經常在元朗區內持刀行劫,並以梁錦榮的單位作為其中一個收藏贓物及分贓地點。

1998年2月22日,當陳強明與同夥在梁錦榮的單位內分贓時,梁錦榮因好奇探頭窺看,而被陳強明發現。陳強明為防梁嘉傑將打劫事宜洩露風聲,遂將梁錦榮毒打,又乘他吸食毒品後神志不清之際,將其綑綁,更下令同夥不得供應食物和水給他。直至2月24日,同夥羅嘉傑因見梁錦榮遲遲未有甦醒跡象,往察看後才驚覺梁錦榮已死去,遂急忙通知陳強明,而陳強明則吩咐眾人購買元寶蠟燭,待他回來後再作處理。

陳強明回來後,先叫羅嘉傑等人回房睡覺,自己則獨力處理屍體。為了方便棄置屍體,陳強明將梁錦榮的屍首肢解成15份,分裝入數個垃圾袋內,並加入大量粗鹽及檀香辟味。又在垃圾袋上貼上黃紙,有習神打的陳強明認為此舉能鎮壓死者亡魂,使其不能報復,永不超生。其後,陳強明將裝有屍體的垃圾袋放置在單位內,打算稍後再靜靜將其丟掉。或許是死者冤魂不息所致,陳強明的同夥因在街上被探員認出為劫犯,在遭探員帶署盤問時,竟將肢解一事和盤托出。警員在得悉案發經過後,立刻到涉案單位調查。

有消息指,當探員進入案發單位後,已看見數個放置於廳中的垃圾袋。探員還未及打開查看,其中一個垃圾袋竟忽然傾倒,死者的頭顱亦從鬆開的袋口跌出,像是自行掙脫束縛般,讓警員能不費吹灰之力便找到死者殘肢,往另一單位將兇手拘捕落網。

在經過聆訊後,因法醫官未能證實死者致死原因,只能以阻止屍體合法殮葬罪及行劫、禁錮等其他共9項罪名,將案中主犯陳強明判處入獄18年,而另外被捕的兩名同夥則因轉做污點證人,被分別判處入獄8年及5年。
*
再睇其他source, 應該本身係識
因為驚比佢踢爆所以殺人滅口 好慘
上面個單個死者好慘唔引用啦
強帖留名 最鍾意睇呢啲
又怕比佢知 但又喺佢屋企做
根本得懲冇教
好似好耐之前有個笑話咁
個仔同性戀,阿媽送佢去同性戀宿舍,同500個一樣係同性戀既後生仔一齊你確定你係想佢改?
同樣道理,監入面犯加柳記班L樣絕對會教壞多過教好人
好咗個d只係驚入返去先唔敢再犯法
係入面順風順水或者係出面冇人冇物個d
點會改丫
但對話算唔算over 咗,明明個d野應該得佢兩個知
太好了
已追帖
另請改Pin
多謝
其實醫院都一鳩樣
公立醫院嘅普通病房待遇
唔會醫得好人
聽講好似仲有單係夫妻互劈 劈到血肉模糊
我當係普通情侶嘈交咁寫
同埋都base on件事真實背景
可能下次唔寫咁詳細
同感 覺得對話同埋同床果度over左
都係最想睇安安幼稚園嗰單
http://the-sun.on.cc/channels/news/20021226/s_news.html
個案仲有其他版本 例如呢個話個男仔半夜就搵佢
呢單如果單純寫件事其實無咩野好寫
所以自己加左D「合理」情節落去
下次會留意返減少對話
呢單前因後果都幾長
會研究下點寫 睇下側重寫邊方面
https://hk.appledaily.com/local/20021226/W65NNMOX2FHPQFSLZ4C4BORXFE/
當時蘋果新聞參考
呢單案其實都有幾個版本但案情大同小異
都係講個男返撻唔成下殺手

今晚呢篇係補數
之前放左巴打絲打太多飛機過意唔去
唔洗擔心大家
星期六會如常照出

明既

放心今晚有
改左二六出 時間都係預夜晚
除定褲等你
星期六剩餘1小時30分鐘
講定先 篇文打起左
但仲返緊屋企
聽朝前一定有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞