[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
我睇到第三
三單都係公屋
gchi
唔係針對公屋
但係以前年代 的確發生命案比率上係高
愛你愛到殺死你真人版

普天同慶嘅聖誕節過左個零月,唔知拍緊拖嘅巴絲打果時有無同另一半約埋出去玩呢?案中嘅受害者阿欣本來都可以開開心心過一個美好嘅聖誕,但估唔到果日就係佢短暫生命中嘅最後一日,而且仲要慘死係自己屋企,奉勸各位無論巴打絲打又好,真係要帶眼識人...

突如其來的「他」

「We wish you a merry Christmas We wish you a merry Christmas We wish you a merry Christmasand a happy new year~」以前嘅香港,聖誕總係充滿住開心愉快嘅氣氛,特別係前夕平安夜,唔少情侶都會一齊共渡佳節,阿偉呢一晚就帶埋一早準備好嘅禮物重回舊地天水圍天頌苑頌恩閣—一個佢同阿欣曾經嘅安樂窩。

「咚咚!」阿欣心諗邊個咁夜先黎搵佢,唔通係家姐有咩急事上黎搵佢?

「阿偉...係你?你仲上黎做乜呀?」

「欣,我覺得我地要好好傾下先,你再比個機會我地呀。」

阿欣語氣堅定咁答:「其實我地仲有咩好講,我已經決定左啦!」

「唔係呢,我好有誠意架,你睇下我仲特登買左你之前生日話想要個銀包上黎,當係比我見多你最後一面啦!」阿偉係背後拎出盒包裝美觀嘅禮物袋出黎。

「唉...好啦好啦,出面咁凍你入黎先啦。」阿欣心軟之下唔知自己已經打開左半個鬼門關。

阿偉同阿欣可以話係青梅竹馬,佢地由十五歲仲讀緊中學嘅時候就開始同居,呢度位於天水圍嘅頌恩閣,正正係阿欣幾年前以佢名義申請居屋中籤,準備用做結婚後住嘅一角。

阿偉一入到屋就指住牆上面掛住兩人甜笑嘅婚紗相:「我知你對我仲有感覺架,唔係你點會仲掛係到?」

「我唔夠高又未得閒拆返落黎姐...」阿欣態度明顯好冷淡。

「我地唔長唔短都七年感情,我有咩比唔上佢呀?」一畢業就做廚師嘅阿偉氣帶不憤咁問。

「要我講幾多次呀,唔係你比唔上佢呀,有啲野變左就係變左架啦!」

「你對我黎講真係好重要...無左你我寧願死左佢...」阿偉邊講邊喊起上黎,「你記唔記得你話過我地要係到生個小朋友開開心心,一得閒有錢就周圍去食去玩...」

「阿偉...」阿欣好似都比阿偉打動左,呢下都忍唔住流左淚,「我記得...」

「咪我地仲話過年年生日都要一齊過架嘛。」阿偉又不知不知覺慣性攬住阿欣。
就係咁,阿欣阿偉又返返去以前相愛嘅日子,挨埋一齊傾左成晚計。

血腥聖誕日

「嗶嗶嗶」

阿欣一早被鬧鐘嘈醒起左身,望住仲訓緊嘅阿偉,佢心入面起左一絲愧疚,覺得自己對唔住男朋友,但呢個男朋友唔係阿偉,而係同佢一齊無耐嘅新歡。

「唉,我究竟係到做咩野...一早就應該決斷啲斬纜。」阿欣係一晚浪漫後又清醒過來。

「喂?哦...係呀我醒左啦,十五分鐘化個妝就出得門架啦!」

「邊個咁早打黎呀?」阿偉突然醒左問。

阿欣答非所問:「我要出門口啦,你拎埋個銀包走先啦。」

「你又走去見果個男人?點解呀,點解你要咁對我?」阿偉愈講愈激動仲捉住阿欣隻手講「你就唔可以比多次機會我咩?」

「痛呀放手呀你,我地無可能架啦,你唔好咁癲啦!」

「我癲?我咁愛你為你付出左咁多,你話我癲!無左你我寧願死左佢算是」

「係呀,你真係痴線架你,男人老狗係到死纏難打!」阿欣奮力爭脫,仲拎阿偉送比佢份銀包禮物扔向佢。

阿偉呢下完完全全被激到怒火中燒,沖入雜物房隨手拎起個鐵鎚。

「咚!咚!咚!」房間頓時血花四濺。

落花猶似墜樓人

「鈴鈴鈴...鈴鈴鈴...鈴鈴鈴...」阿欣手機電話聲不斷響起。

呢次到阿偉清醒過後呆坐左係客廳,估唔到佢地嘅故事最後係咁樣結尾。

「咚咚!」門鐘聲急匆響起。「咚咚!」

「唰喇...」見無人應門又變左做鎖匙開門聲。

「咦,點解你係到嘅,我阿妹呢?」一把女聲問。

「佢...佢仲係房換緊衫化妝呀,就快得架啦佢。」阿偉似是疑非咁回應。

「哦,咁你叫佢快手啦,我同阿爸阿媽係酒樓叫哂野食等左佢成朝啦,電話又唔聽。」唔知係咪因為阿偉係到,個女仔明顯好見外咁,無入房睇睇就好快又出左門口。

約莫半個鐘後。

一聲悶響「啪!」—一具後腦頭骨爆裂,下身失禁嘅女性屍體攤左係屋苑地下。

樓下經過嘅路人嚇呆左,「啪!」係佢自動反應拎出手機準備報警時,一個黑影從天而降,同岩先具女屍一齊呈「L」字型直角咁排列一齊,具男屍嘅其中一塊頭骨仲彈左去十米以外嘅巴士站。

經過警方重組案情後判斷,男死者阿偉因為七年感情被第三者介入但箍煲未果,係睡房用鐵鎚重擊女死者阿欣至半邊面爛後腦骨幾乎全碎、更因驚慌而小便失禁,然後係阿欣家姐返黎查看無耐,將已昏死嘅阿欣扔落街後再跳樓自殺。

原本聖誕美好佳節頓時成為死忌。

雖然成日話感情無分對錯,但大家真係要帶眼識人同埋好好處理感情問題唔好拖泥帶水,萬一遇上恐怖情人,代價隨時係要付出性命...

https://hk.appledaily.com/local/20021226/W65NNMOX2FHPQFSLZ4C4BORXFE/
當時蘋果新聞參考
呢單案其實都有幾個版本但案情大同小異
都係講個男返撻唔成下殺手

今晚呢篇係補數
之前放左巴打絲打太多飛機過意唔去
唔洗擔心大家
星期六會如常照出
樓主5點幾爆肝出文
尋晚入咗波開心得滯
有印象 攀石教練游繩過去殺
就寫呢篇
邊睇邊打
好睇
Lm
嗰陣睇百粉成日都睇到跳樓相
反而覺得死刑好重要

一來係基本人權啦,雖然個犯可能冇尊重過其他人嘅生命,但個社會必須要尊重每一個人嘅性命,冇得話戾鬥戾
二來係呢個世界一定有冤案存在,幾十年後再審發現係冤案嘅話,咁會死得好慘
三來其實養個犯唔係話好貴
四來就好睇你覺得監獄/法制,到底係一個導人向善嘅制度,定係彰顯公義嘅制度
五來如果用後果/情緒嚟權衡死刑其實好唔合理。先假設強姦分屍犯係好痴線好應該判死刑,因為佢好殘忍殺咗十個女仔。咁唔如果殘害嘅生命數量更加多,又點計?可能某啲人,一個好簡單嘅決定就影響好大。假設佢縱火最後令到一個區域嘅人死晒,又或者令到一個下游嘅地方决堤。用情感去權衡死刑係唔合理。
六來人死不能復生,無論你點樣以牙還牙,死刑、絞殺、五馬分屍個犯都好,死咗嘅人都唔會返嚟。你只係喺世界上,製造更多嘅不幸,不必要嘅不幸,犯人都一樣有親朋戚友,你殺返佢,一樣係懲罰緊佢嘅親朋

最後一點係,任何法制都會有漏洞,有被人利用之嫌。一旦死刑存在,就必然會俾人嫁禍/利用。近近地舉個例,當權者可以屈你作姦犯科殺咗你。有睇新聞都知,香港警方係可以任意舉證,且輕易獲得法庭信任。設立死刑,等同於放權俾執法機關殺人。無論你分幾多個公私營部門互相監管都好,都阻唔到有心人利用。人坐監,坐十年都仲有翻案嘅權利。人死咗就冇乜機會再翻案再審。
好唔尊者死者
Btw 巴打加油
如果寫作上有咩野都可以同我交流
我記得因為以前記者係勾到警察既執案熱線,所以可以同警察同時間到達
不過後尾警察轉左第三代通訊系統就勾唔到
原來係咁唔講真係唔知
以前報館真係為左爭第一手資料真係好誇
以前興勾線
分分鐘第一個到場係記者
唔知係咪得我咁諗....
一直覺得坐成世係慘過死刑
死刑得一下痛苦就一了百了
不過前提當然係條友要坐成世唔可以提早假釋
咁既話我覺得慘過死
你見每年幾多世界唔同地方既監犯自殺/想自殺
早排同大年紀同事傾偈 話元朗邨有好多單奇案
要承擔自己犯既罪
如果查到佢係真兇什至係無目的咁殺害無辜既人
咁樣真係罪有應得 一命填一命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞