[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
回樓上巴打
呢件滅門慘案其實仲有更多細節
總之狗狗係案發後係完全無檢討
同今時今日一模一樣
旨意佢地保護市民真無死得
其實個個人口味唔同
大家嘅意見都值得參考
所以無咩所講謂 不完美可改善!
Sure 有大家支持一定會繼續寫
今晚得閒屌文了
支持支持
放心大家 update下
最遲都係聽朝就有
今晚出左去 而家返緊去
比D時間我執頭執尾搞掂佢
中菲藉婦人「驅魔」雙料殺童自殺案(下)

Juanita 係經歷完人生最痛之後開始唔再相信成年嘅男人,更將「魔手」轉向青少年人。因為Juanita 經濟上已經無辨法同時養兩個仔,所以佢將細仔交左比娘家照顧,美孚新邨屋所就得返佢同大仔;而據講 Juanita 會叫大仔係出面周圍識朋友然後再介紹比佢識,再引誘佢地返屋企發生性行為,直到 Juanita 遇上阿占—日後女童命案事件其中主角之一。

叛逆少年們

Juanita 成日同大仔去海灘遊水,當時只得17歲嘅阿占亦如是,年青力壯外表俊俏嘅佢一下子就「將」Juanita 迷得神魂顛倒。

阿占本身出生係一個屋邨家庭,同屋企人關係唔多好,中三輟學之後就經常游手好閒周街流連,仲係1979年10月離家出走,夜晚多數訓係貨車車斗入面。 Juanita 自然唔會放好棄呢個大好機會,佢係同阿占混熟後,除左經常趁屋企無人帶佢翻雲覆雨,之後仲同佢係屯門青龍頭海邊一間廢棄泳屋同居,相差廿年嘅佢地可以話係「忘年之戀」。

但係 Juanita 大仔信濃看在眼內心生妒忌,原本以為係同細佬分開住之後,佢就可以得到母親全部嘅愛,點知而家半路殺出個「程咬金」,心術不正嘅佢就諗計想搶返阿媽返黎,而犧牲者係一個只得10歲嘅無辜女童阿芳。

阿芳本身都係住係美孚新邨,因為佢婆婆會去 Juanita 屋企做鐘點打理家務,所以佢有時得閒都會幫下手,慢慢就同 Juanita 熟絡。 Juanita 起初對阿芳嘅印象非常好,不時仲買貴價糖果請佢食,直到一次佢見到阿芳手抱一隻狗公仔玩具,佢開始心生怨恨認為阿芳係一「隻」食肉嘅魔鬼,無時無刻都想依從聖女教教條去消滅佢。

實行儀式

上面講到阿占就大膽咁離家出走,正值青春期嘅佢亦都唔單止滿足於 Juanita 嘅肉體,仲想打天真無邪嘅阿芳主意,而信濃正正係捉到佢把柄利用。

信濃假扮要幫阿占得到阿芳身體,一次係阿媽 Juanita 出遠門見朋友之際,佢地夾埋呃左阿芳去廢棄泳屋話買左新玩具一齊玩。係入屋無耐,信濃就好大方咁拎出可樂請阿芳飲,佢不虞有詐咁一飲而盡,之後就安眠藥力發左昏迷,俾佢地抱左入房。

阿占見奸計得逞就急不及待沾污阿芳,係完事之際,Juanita 亦都突然返到廢屋,目睹赤裸裸嘅兩人訓係床上面—原來信濃係佢地入房後就即刻通知阿媽 Juanita 指有廢屋大事發生,佢想籍此離間兩人關係,估唔到嘅係黎緊發生嘅事情係出乎意料之外。

Juanita 「撞破姦情」之後顯得十分憤怒,佢即刻拎左聖女教本聖經出黎唸唸有詞,發狂咁指黑瑟縮牆角嘅阿占同埋昏迷不醒嘅阿芳都係魔鬼,特別係阿芳必須要被消滅:佢喝令阿占將枕頭用力壓係阿芳個頭到,係佢失去呼吸氣息之後,又抱佢去浴室以水淹、絲襪勒頸,以確保完全死去。

阿占同信濃見真搞出人命已經嚇到手足無措,而 Juanita 嘅大計只係岩岩開始。

Juanita 對住阿芳「大字型」屍體唸經直到夜晚十點,佢施施然咁為冷冰冰嘅阿芳化妝著上細仔舊衫,係一切完成妥當後先俾大麻阿占同信濃壯膽,再指示用床單包好阿芳,帶去九華徑鍾山台一處山坡埋屍。

埋完屍後,個儀式仲未完,Juanita 突然拎出一把利刀步步逼近阿占,指罵佢都係臭男人而且仲係佢瞳孔內見到代表魔鬼「666」數字,佢要將阿占當場殺死獻祭。

阿占知道 Juanita 絕對唔係講笑,佢嚇到荒不擇路咁見路就跑,一唔小心就跌落十米高山崖。 Juanita 見佢訓係到無哂知覺以為上天顯靈幫忙殺死佢就咁離開;大仔信濃怕阿媽都會發癲殺佢就去投靠張姓親父。

惶恐終日死

「『 芬 』是一隻狗,我感覺很平靜。」Juanita 後來係日記係咁樣寫,不過事實並非如此。

不久,阿芳慘死嘅屍體就被警方發現,因為阿芳係日記中提及過「好阿姨」,警方亦自然搵過 Juanita 協助調查,佢好驚殺人一事會最終會被發現,之後唔單止唔再做陪酒改去做製衣女工,又幾乎將美孚新邨屋企家當衣物掉棄,隱居係昔日與阿占愛巢—泳灘廢屋。

「若我現在不死,便要再過那種夜生活,我一點也不能再忍受了,我不能玷污我自己。」
「我是他(阿占)第一個女人,但我不曉得他是魔鬼派來殺我的。」

係呢個時候,Juanita 精神狀態已經接近崩潰,佢親手了結左一條生命之餘,又經常思疑阿占未死準備返黎殺佢,其實Juanita所作所為反映佢自己先係心入面一路以來想像嘅魔鬼。

結果,Juanita 因為毒癮入不敷支而且身體狀況差劣無法工作,都係要投靠返娘家。雖然屋企人一早對 Juanita 無哂寄望,不過都係俾左最後一次機會直到佢又係屋企「開餐」,係大吵一場後 Juanita 先至帶埋細仔離開,最後落得跳樓自殺下場。

「 那個人使我陷入麻煩中, 如今我們要死了,他們亦不會活得安樂,全將免不了去見上帝的一天。」 Juanita 就算係死都仲係覺得所有事情都係俾人逼害而成,究竟誰對誰錯?或者只可以咁講,最無辜點都係枉死嘅阿芳同埋細仔...
聽日行完山返黎補埋圖
另外巴打絲打有咩想我寫可以提出
暫時下星期二會出返篇背後傳聞短少少既
星期六先出長文
之前睇亞視既奇案節目都有講呢單中菲混血邪教奇案。
不過就無話呀占姦左個細路女。
節目講明間泳屋係麗都灣,我行過去睇又無一間似節目鏡頭影既個一間。
絲打寫得幾好呀
加油
啊占好慘 得10歲被姦殺
個癲婆娘家又係,點會被佢帶走細仔架
所以法治同公平審訊係最後一道防線
我比較信個傳媒人寫嘅版本
因為報紙感覺上廢事製造恐慌
所以關鍵情節改左啲
Anyway 單野都係幾震撼
可能間廢屋已經拆左?
好睇支持
阿芳先係個小朋友
青山公路沿海都有一堆泳屋,可能間屋係其他泳灘
想俾少少意見樓主,睇完最新果篇,樓主寫人物果時可唔可以加埋歲數,因為一開始就話女主帶埋個細路跳樓,咁梗係以為佢啲細路都好細個,但下篇佢個大仔出場果時又好似唔細識玩陰謀,到完左我都唔知佢大仔同細仔究竟係幾歲,睇到有啲亂

btw睇文既可唔可以唔好再quote長文?樓主講完幾個都仲係咁quote
好睇,G持樓主~~
多謝意見
呢篇太集中想寫個女人所以無留意
之後會補返
我有棍
對話好有營養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞