[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
文呢?
今晚11點左右會有文
尋晚寫寫下覺得麻麻地斬掉重練左
支持樓主慢工出細貨
乜gemdogdog個故係假架
我果陣驚左好撚耐
仲追live
樓主寫得好好睇
好有代入感
見到好多都係無辜遇害 好心痛
終於live左,支持樓豬,好好睇
留名
支持樓主及各位
G持
就有收緊尾!
牛頭角下邨灶底水泥藏屍案

「你睇下地下,一滴、兩滴、三滴」無線經典劇集《隔世追凶》大結局入面,石修以匪徒流血催眠一幕到今時今日依然被瘋狂鞭屍恥笑,但係現實中就發生過相似又另類嘅情節,如果大家係目擊者分分鐘會嚇到有陰影,以後都驚弓之鳥咁思疑樓上做緊乜...

「殺生」來的血水

1975年夏天8月下旬,係牛頭角下邨九座開士多嘅莊先生同阿妹如常一早返去開鋪,佢地發現近門閘天花板有血水「一滴兩滴三滴」咁流落黎而且仲有一陣屍臭味。開頭佢地以為係拉捲閘時整到死老鼠,但又搵唔到鼠屍,唯有先用個鐵桶裝住啲血水,然後再搵住係樓上做三行工人嘅阿泰問下知唔知咩事。

阿泰好鎮定咁答:「哦...我早幾日係屋企殺生斬雞食,可能係無清理好姐,我轉頭搞搞佢啦。」莊生同阿妹聽完,半信半疑咁返左間鋪。

奇怪嘅係血水滴左成幾個鐘都仲有未見有流完嘅跡象,佢地就再搵管理員同屋邨區長,係商量之下報警求助。

可疑的灶底

警察到場後一行人浩浩蕩蕩咁再上多次阿泰屋企睇下咩事,而佢呢次個反應明顯好慌張,言談間又唔係好想佢地入屋。所謂「醜婦終須見家翁」,阿泰最後都係打開左門,其實佢屋企家徙四壁,一眼望哂除左得個櫃同張床就無其他家私雜物。

正當大家以為無咩特別想走人之際,有個醒目警長留意到有唔妥地方—當時房署為安全起見嚴禁將灶底密封,但阿泰由開門之後就一直企係英泥封住嘅灶底嘅附近,好似想隱藏啲野咁;加上同場嘅莊生兄妹對話間無意咁講左句「今日唔見李太嘅?」但阿泰支吾以對咁答唔出。於是警長當場命令阿泰親自鑿開灶底。

阿泰聽到之後默不作聲,轉身拎架餐出黎,一邊飲住啤酒一邊慢慢鑿開灶底,而事情嘅真相亦都隨住「角角」聲浮現...係水泥密封口被鑿開大半後,「啪啦」一聲—一對半屈曲嘅人腳伴隨住惡臭味應聲而出,嚇到在場人士目定口呆。血水的確係自殺生而來,阿泰終於係呢個時候直認不諱,承認殺死「阿媽」李婦。

與「阿媽」因財失義

時間返返去1973年,當時24歲嘅阿泰多次進出精神病院治療後,終於「康復」被安排住係牛頭角下邨呢個百幾呎嘅單位,因為當時嘅佢一直都未搵到野做,係機緣巧合之下就識到相鄰單位嘅李姓婦人,佢地雖然相差幾十年但出奇咁好傾,感情仲好到後來以母子相稱。

好景不常,係1974年中,本來與李姓婦人同住嘅金蘭姊妹突然係單位內上吊先殺,唔想觸景傷情嘅李婦就萌生出讓單位念頭。係呢個時候嘅阿泰盤算過後,認為以自己同李婦嘅交情應該可以用低於市價入手,然後再轉售圖利,於是佢就同「阿媽」傾好傾錢最後以三千蚊成交。李婦係收齊錢之後唯一要求係,因為另搵新屋要時間所以想遲啲先搬走,當然「兒子」阿泰對此未有異議。

但隨住交吉嘅時間一次又一次咁推遲,阿泰亦變得愈來愈唔耐煩,開始覺得「阿媽」有心玩野呃佢錢,而係事發當日正正係佢地又大吵一場之際—係1975年8月16日,阿泰決定「最後通碟」要求李婦盡快搬出單位:

點知「阿媽」突然聲大夾惡咁話:「你估我唔知咩?呢度出面賣到五六千蚊架,你想搵我笨姐嘛!」

「阿媽你講咩呀?我地當初傾好三千蚊架嘛,況且你都拖左咁耐啦!」阿泰不解咁反問,「你比返果筆錢我,我地當無數—你繼續係到住啦。」

「一係你拎多兩千蚊出黎,我拎到就即刻搬走!」李婦完全無讓步嘅意思。

「我岩岩先轉搵到工咋邊度拎到二千蚊出黎比你呀?媽,我求下你比返三千蚊我算啦...」

「無呀果筆錢我一直洗哂啦,總之無多兩千蚊就無得傾,呢度我會再搵人賣架啦!」李婦唔單止得寸進尺咁講,仲一巴摑落阿泰到,係糾纏之間又一手捉住佢下體。

「死八婆!」經受男人最痛嘅阿泰係呢下完全被撻著,佢用隨手拎黎嘅啤酒樽一野扑向「阿媽」到,又推佢落地鍊住條頸邊用將報紙塞把口,「我當你親生阿媽咁,你就當我契弟,把口咁衰呀啦!」終於係前幾分鐘仲聲大大嘅李婦永遠咁收左聲。

真相難藏

阿泰係冷靜過後發現自己闖下大禍,一下子反應唔過黎就由得「阿媽」攤左係地下成晚,但因為當時正正係最熱嘅時候,條屍已經出現屍斑同惡臭。最後阿泰決定運用自己嘅工作知識,打算用英泥將「阿媽」永遠封係灶底:

阿泰先將「阿媽」身上嘅衣物全脫,然後用英泥一層層咁鋪係上面,點知係第朝英泥裂開流出血水。於是佢又將條屍鑿返出黎,用刀猛插放血,又用清水洗乾淨之後包上報紙,仿如木乃伊一樣咁再次封印係灶底。當然「紙係包唔住水」,係一星期後,屍水逐漸流去樓下士多,李婦早已腐爛並且滿佈蛆蟲嘅屍體最終都係重見天日。

其實據講,早係事發後幾日,已經有鄰居表示半夜聽到有把老女人嘅喊聲,但因為屋邨本來就充充滿各種燥音,大家都不以為而;另一方面,亦有街坊提到話係爬上平台裝天線時,望入阿泰單位見到佢反應緊張,估唔到原來當時係「目擊」埋屍經過。

殺人者的下場

多次進出精神病嘅阿泰係庭上話自己係一時錯手殺死「阿媽」,佢雖然話就話好番但成日都比人笑係痴線,同屋企人關係亦因為有戒心而唔多好,所以難得同李婦感情咁好,估唔到佢都同其他人一樣咁恰佢。雖然係咁,全男班嘅陪審員根據醫生報告,認定阿泰係殺人嘅時候精神正常,法官依例判處死刑之後改判終身監禁。

撲朔迷離嘅係正當阿泰係坐左差唔多廿年監就黎有得假釋之時,1994年12月,佢係小欖精神病院同做緊清潔工作嘅時候,以要去廁所為由用褲頭帶—就好似「阿媽」嘅金金蘭姊妹咁上吊自殺,結束罪惡嘅一生...
係 另一個常寂園都係創作
兩個都有做過舞台劇
原本係想講單石梨貝水塘母子雙屍案
寫寫下發覺其實個題材對上果篇都有D似
又係阿爸搵到屍
突然果下腦海醒起細細個就睇過報紙講呢單野
所以把心一橫試下自己重寫
補充灶底藏屍案圖片

單位平面圖

樓下士多滴血圖

消防員現場開灶
圖死左
多謝提醒
[quote]補充灶底藏屍案圖片

單位平面圖

樓下士多滴血圖

消防員現場開灶
會唔會講吓元州邨顛佬幼稚院斬人?秦沛攞奬都係演返呢單嘢.
可以 聽日睇下有無背後野寫
無就整理重點
鍾意睇奇案 但睇完又好唏噓
地獄空蕩蕩 惡魔在人間
好睇樓主加油
牛頭角下邨唔係公屋?
1974 年咁早有租者置其屋計劃?

就算佢買咗都要補地價先轉到手?

成件事會唔會只係9 吹
唔奇仲有果個年代3千蚊算多
一個老人家點會咁快洗哂
似係開頭就想呃佢
諗到間舖要幫手接啲血水真係想嘔
仲有果陣臭味
直頭係陰影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞