[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
呢幾日再搵下資料
始終年代舊遠 以前新聞好似無特別刻劃大王
反而許智偉/勇就有寫多D
強帖lm
兩個女死者都姓陳, 乖女仔款, 最後一日出沒地點相近 陳慧敏命案揭後,有人在隧道牆壁寫上「我愛陳少玲」字樣,陳玉玲命案揭發後,字樣已被改為「我愛少玲」。陳慧敏命案記憶猶新,探員認為兩案可能有關連......

假設兇手鐘意挑戰警方 「我愛陳少玲 」字樣有機會係兇手留低,陳少玲很有可能是兇手認識的女仔,陳少玲同兩個女死者有相似之處,所以兇手就揀呢兩位女死者。最後兇手犯咗第二單案後,就刪去「陳」字。就係想暗示警方呢兩單案嘅共通點。呢個兇手係一定係一個好聰明嘅人,因為佢識得講錯一啲線索去誤導警方去追查,最大嫌疑就係第一單案,電話打嚟嘅鄧姓男子。
花家姐好似係藍
有一點值得懷疑 打算請陳玉玲為補習老師 約她去鳳凰新村酒樓見面的男人 不肯留下姓氏或電話號碼,更提及因為曾經不肯請一個補習老師而被該補習老師騷擾。感覺這是個藉口用來保護自己,不公開自己資料的做法。警方有沒有查到約他赴會的人是誰?
點知係藍?
上面有巴打話花家姐係節目暗示過示威者行為唔岩
都係查唔到 其實唔肯定警方唔夠料定係果個年代難追查
以前D科技太落後 周圍又唔多CCTV
要搵返出黎有一定難度
假設呢兩單案有共通點 大家一齊諗下犯案過程 假設兩人都被鐵線捆綁 死者好大機會自投羅網去左一個好難有目擊者的地方 從陳玉玲第二單案去諗, A)兇手喺酒樓同死者見面,帶死者去一個冇咩人的地方,綁起佢。B)死者行去酒樓途中,被兇手發現,帶左去另一個地方。(可能性較少,因為死者當時有目的去酒樓) A同B 的過程都有機會係步行/上車,去到案發現場。上車機會較大因為兩單案都冇提及係鬧市上的目擊者,係街到冇人見到死者同另一人在一起。而且死者有足夠時間去到目的地,目的地和出發地點相近,沒有撘的士的必要。 所以個人認為好大機會係A)的情況下,死者跟左兇手上車。 咁第一單案,陳慧敏點解會係有目的,有打算去一個地方(赴會)的情況下,跟左兇手走佬?
我同我老公都覺得係個兇手係連環殺人犯
殺左好多個但得呢兩個比人搵到
搵返同期失蹤人口睇下有無差唔多時間年齡居住地方可能有發現
我試下多謝巴打提供個諗法
死者正常唔會甩底 似係個出手本身識佢地咁
所以無戒心跟左上車
因為當時好似忽略哂搵佢地真正行蹤
有無坐過咩車果類
https://youtu.be/KH6iWdSdwCw

以前有位侏羅巴打,整合左90年代失蹤事件,雖然樓主你呢兩個case係喺80年代,但都值得參考。 我個人認為,香港有一至兩個連環殺手冇俾人發現。有人留言90年代曾經被人跟蹤,最後成功擺脫。
點解我覺得係另一個連環殺手,因為90年代失蹤case係冇留低諗任何線索。不似80年代呢兩單
有冇多啲絲打分享下8 90年代被人跟蹤經歷?
我嘗試聽 但佢真係講得太慢
所以決定轉頭搵下資料
鄧男:「唉!佢真係無返黎呀?我一早估到會咁架啦,不過如果佢返黎嘅話,請伯母你一定要同佢講話我有好重要嘅野搵佢,叫佢一定要比返電話我:XXXX XXXX。」(電話號碼)

樓主,80年香港電話應該得7個字
其實搵到個鄧男,佢點講? 佢話點解知呀敏會冇返到嚟? 點解唔關佢事?
多謝提醒忽略左呢點
因為我係按返新聞報導咁寫
警察當時無透露太多
始終年代舊遠 再睇下有無source
咁少人留言?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞