[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案

1001 回覆
628 Like 21 Dislike
即係星期日啦

你欺騙我
啫係遲咗
又話星期六。。。
有啦
出左了
好睇!支持樓主寫多d!
支持
想問鐵甲威龍係咩

全副防衛裝備
自推
等你岀稿!
下個case 係咩?
再研究下
安安幼稚園單野比較難寫
睇左兩日終於追哂故
支持
即係搵唔到兇手?
是 懸案
提提各位巴打
覆文盡量唔好quote
因為太長 廢事影響閱讀性
中菲藉婦人「驅魔」雙料殺童自殺案(上)

邪教呢家野相信大家係電視電影都睇唔少,入面經常會出現為做儀式而殺生殺人情節,其實現實香港幾十年前都發生過一單邪教殺人事件,不過殺人原因竟然係因為隻狗公仔,而且受害人只係個得10歲嘅女童,兇手最後仲帶埋自己親生仔跳樓自殺。

坎坷婦人淪落風塵

1982年5月23號傍晚,係銅鑼灣高士威道某幢大廈頂,有個外籍女人拖個細路著白色衫,以白色布綁住手拖手咁危站係25樓天台,有途人見到擔心有危險於是趕忙報警,點知幾分鐘之後佢地就跳左落黎,衝擊力大到頭爆肢裂血肉橫飛,嚇暈一名女途人。

警方到場調查後,係天台一角發現有個膠袋內有四張身份證、一封寫係紙巾上俾「Father」嘅遺書同埋張留左個英文地址嘅卡片,女死者原來叫 Juanita Bernado—係大陸出世嘅34歲中菲混血兒,早係1966年同過一個姓張從事海員嘅男人結婚仲生左兩個仔,不過最後係1976年就離婚收場;Juanita 之後帶埋兩個仔租住美孚新邨,學識唔多嘅佢只能靠外表妖豔一面係灣仔酒吧做陪酒。

初頭警方以為呢單係家庭悲劇或者經濟問題造成嘅殺子自殺雙料命案,但係搵到 Juanita 嘅屋企人、張姓前夫以及同性好友 Mary 後,逐漸摸清 Juanita 真實背景—

毒海浮生

根據 Juanita 留低嘅地址卡片,警方搵到就住係跳樓現場唔遠嘅 Juanita 一家,佢地神色不悅好唔耐煩,原來 Juanita 以前就經常係出面惹上麻煩,仲成日係屋企吸食毒品。

「如果你地係問佢出面做過咩好事吸毒藏毒,我地無可奉告乜都唔知,呢個衰女嘅野一早同我地無關!」

探員意料之內咁回應:「我今次黎係想講,你個女正話跳樓死左喇,佢以後都唔會再俾麻煩你地。」

「死左就最好啦!」應門嘅人毫不留情咁講。

Juanita 屋企人之所以放棄左呢個女源於毒癮問題,佢因為無錢交租而被逼離開美孚新邨寓所返番屋企住,雖然 Juanita 應承過會戒毒但最後都係難敵毒癮,案發前正正係因為佢又係屋企「開餐」所以被趕出門帶埋個細仔走。

欲求不滿

探員再搵到張姓前夫,發現 Juanita 有「派綠帽」疑雲。

「我係行船嘅,一年都無乜時間係香港,偏偏 Juanita 性欲旺盛...」張姓前夫面有難色咁講,「錢對佢黎講都唔係最重要,佢最緊要係可以解決性欲,我都已經隻眼開隻眼閉,由得佢成日夜晚出去灣仔玩。」

「咁你地最尾點解離婚?」同樣為男人嘅探員無奈咁問。

「我有次行完半年船返黎,Juanita 同我講佢有左喎,邊有可能姐!我覺得真係太過份於是就話要分居離婚。」張姓前夫不憤咁話,「我為大仔撫養權同佢打官司,法官話我係海員無時間照顧個仔,所以分開嘅話個仔就歸 Juanita ,咁我就盡人事等埋細仔出世先。」

探員追問:「係正式分居之後,你知唔知 Juanita 去向?」

「講真,分居之前我都唔知佢去邊滾喇;分居之後就更加唔清楚啦!或者你地去問下佢好姊妹 Mary 應該會知。」

睇黎 Juanita 離婚之後揀去灣仔酒吧做陪酒都係有原因。

遇人不淑

張姓前夫口中所講嘅 Mary 係 Juanita 某次出去維園時認識、做家傭嘅菲籍同鄉,咁岩佢之後轉去美孚新邨做,成日有時間見面相聚,所以佢應該係最清楚 Juanita 狀況嘅人。

Mary 聽到 Juanita 擕子自殺嘅消息後傷心到喊,要好一陣子平服情緒之後先將 Juanita 嘅遭遇娓娓道來:

「 Juanita 係同佢先生分居之後就去左灣仔某間酒吧做陪酒,當然呢行唔止陪飲咁簡單啦。」
Mary 抹一抹眼淚又繼續,「Juanita 仲會同酒客上床,佢除左本身呢方面需求大仲可以提供唔同特殊服務,所以搵埋搵埋好多錢。」

據講 Juanita 係短短一年之間就搵超過五萬元,係七八十年代香港簡直係筆天文數字。

「後來 Juanita 以為自己遇到真愛,姓李果個男人唔單止有錢仲係床上滿足到佢!」但其實果個男人只係空心老棺歡場玩家,「佢呃走 Juanita 筆積蓄就見左人,所以 Juanita 自此就癲癲狂狂,仲入埋咩『聖女教』。」

邪教

所謂聖女教係一個總部設係菲律賓蘇碧灣宗教組織,信徒多達十幾萬;係香港西貢有個秘密教庭。聖女教之所以係邪教,原因係佢地認為女性身體係邪惡嘅,要不斷同人做愛交合先可以洗淨罪惡,什至以女教徙擔當性服務者為榮;另一方面佢地又規定唔可以食牛肉,如果遇見「魔鬼」—係瞳孔中可以見到3個數字「666」嘅人或物,就要諗計消滅佢地。

Juanita 係入教之後思想諗法變得唔尋常,佢覺得自己係「救世主」、耶穌係佢阿哥;同時 Juanita 長期戒食肉菜什至米飯,只會食朱古力同埋飲奶,又憎恨所有食肉嘅人類同埋覺得狗就係魔鬼。

正常人可能會覺得 Juanita 只係單純宗教狂熱者,不過佢嘅其他行為舉止遠比大家想像中痴線—
佢係日記中提到「我經常向歡場姊妹宣教,在家中奉拜牛、貓及鷹為神 。 」;佢有時會係出面殺狗,仲帶返屋企用作供奉牛神,周不時煮埋狗肉比兩個仔食話係消滅魔鬼;大仔試過因為係補習時唔專心成日嗑眼訓,佢一怒之下斬走大仔尾指。

好明顯,當時人財兩失心靈受創再加上受吸毒禍害嘅 Juanita ,佢精神狀況已經出現問題,可悲嘅係現實中無人會理一個歡場女子身上發生嘅事,Juanita 就係咁逐步踏入「驅魔」殺人深淵...
呢兩日有時間 所以打定左
但因為今次呢件事篇幅較長
剩係講前傳背景都超過平均一篇字數
所以要分上下兩集出
下集睇睇星期四前出唔到
如果有就出完 星期六再出篇新
我自己寫都覺得幾驚喜
估唔到香港都有呢類案
不過講定先 個女仔真係超無辜
唔同之前果D 佢係比信任既人殺左
勁過玄天聖教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞