[hea game]PES 2021 討論區 (5)大訴求。歡迎新人,有問盡答,建議大家俾啲耐性熟習隻game

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
碧咸 尼維特 韋拉 你boot得邊隻你估boot哂全隊咩
我指總評姐
隻VIEIRA課咗好多啦
最後唔憤氣課$20中咗

上次癲佬抽極唔中...

今次攪笑,發脾氣諗住課抽點知8抽中哂兩隻
好多架喇
本身諗住唔課架麻
一隻咸爺又一隻C7跟住又一百幾十咁課下課下好似好多咁...
繼續分享吓Gif先...都係MC Matchday...

100coin中Messi

每星期Free抽竟然俾多隻PORBA我夠三隻換佢返來
試下好唔好用先
諗唔到有乜想換麻
最想要既包皮 泥馬 都換咗了...
金球時換唔到咪換黑球既佢來玩下囉
新手入坑無追post睇點組合球探
玩my club見有legend 球探就抽出左金列卡特
列卡特好呀
點樣多啲導師
個教練合約好似打極電腦都唔夠分續
點樣搞 係咪提我係時間課金買返張教練返黎
導師:每星期嘅電腦盃獎勵、比賽後嘅球探抽垃圾轉導師、GP/金幣抽到無用人後轉導師

如果會用個教練打多於一個模式嘅比賽,啲分都攤開哂,較難滿足到免費續約個分,所以一係一個模式一個教練,一係就每次完約畀GP續

我依家用緊係開頭果隻4312教練,每次續約都只係1500GP,好洗好用
咁我要再課金買隻教練返黎
唔該哂
打多啲比賽,啲教練就會解鎖GP,咁就唔洗金都買到
正評
列卡特勁喎,全能到仆街
我依家每星期大概3-4日打fifa proclub

大概4-5日會hea玩下pes

其實pes真係愈玩愈唔開心

作為二十幾年fans,真係覺得雖然下年轉引擎,但內心完全唔期待、唔睇好

或者咁講,pes同fifa係走唔同路線

pes走既所謂真實足球+真實比賽感覺

fifa就擺明係用整好玩既game既方式去整

我覺得fifa係自己條路線已經係行左80-90%,好多可以做/改善既都做左,如果要再進步,我覺得2022/2023就要轉引擎,但依家冇競爭既情況下,佢又會唔會咁力求上進呢?

pes自2014轉引擎,由2013都幾爽快變到2014唔太順既足球其實係風格上完全相反,所以先導致好多人轉會,但2014既主要敗筆唔係gameplay而係得15%完成度都好意思搶閘放出黎宣傳吹到大一大,出到黎原來屎黎

2015,2016都致力改善盤球控球既質素,其實我記憶中呢兩集都唔太差,都扭到波既,2015玩身位,2016玩假射同skill move

到2017開始就係衰退期,ai開始中劇本,走位又開始閪,仲要連續幾集都係愈更新就愈差,慢慢就成堆問題出哂黎,啲人係咁硬直、傳波射波莫名其妙咁交哂、走死位等等等等

我既感覺係fifa係一隻已完成既作品,而pes由2014-2021全部優點加埋都未必有完成到所謂真實足球既50%

我靜係講龍門,由ps1年代到依家,都有出迎果陣錯路線/封漏成條近柱既問題,但我fifa叫龍門出迎係冇呢個情況,人地個龍門起碼撲救係真實好多,唔會黎黎去去得幾個動作,仲成鳩日撲個波入龍

仲有pes既ai明顯係差過fifa幾班,無論攻防都係勁廢,進攻果陣,後防就mark人,防守果陣就轉換成企翻自己位啲電腦打451個情況就最明顯,由攻轉守果陣三個中堅企定定係大後方,睇住個前鋒慢慢行翻去要波,之後雙防中唔遮線唔回追,加埋就五條友眼定定睇住個電腦前鋒拎波仲可以轉身分埋波

我打fifa打cm,後防得一個人係玩家,其餘都係ai,但ai起碼會出黎mark下人標下波,防守係冇玩家咁叻但起碼對面唔屈速唔屈高係比較難入到波,fifa ai防守積極好多,pes一味包位之後後退,悶到仆街

好多人話,如果pes出pro club應該都會試下,但我覺得除非你11個都係玩家,如果唔係睇住呢啲永遠向反方向走既電腦,一定冇哂癮

我打fifa cm,我上腳就已經要考慮好多野,有冇得直線俾穿、有冇得大斬、點保護個波,就算係夾ai打中場都覺得舒服既,因為佢地白痴唔哂

但pes就仆街喇,第一下要擔心會唔會上唔到腳或者冇反應,第二下就係要估班撚樣電腦會唔會走死位,變左其實打中場唯一要諗既係個波控唔控到,控到就橫傳回傳算數

我諗我好簡單總結下,fifa係無論識唔識踢波都好,玩落個心都冇咁唔舒服,當然識踢波應該會更享受,的確佢都有on9野但起碼説服到自己係足球既一部分

但pes係中唔中劇本都好,個心玩落都好唔舒服,要驚呢樣果樣,識唔識踢波唔重要,因為根本你跟翻佢個入波方程式就易好多,啲咩組織都冇用,個手掣震一震都唔知傳鳩左去邊。仲有球員評分制度、球證吹罰系統、ml國際賽疲勞等等既細節全部係只對玩家不利既,咁叫人點會玩得開心?

以呢個方向去整game,就算有gta咁既1億美金製作費+全版權,我諗隻game都一定唔會好玩

成件事根本唔係引擎問題定唔夠錢,係成個製作組唔熱愛足球甚至唔識足球,又唔熱愛呢隻遊戲,對於以後仲會唔會買pes,我內心真係好有疑問。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞