SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
on9 拎左權限 用相機影妳再上傳返大陸都得啦

講真有幾多人會認真睇
其實係咪出機間公司自己bundle左野落去
邊到出機
唔會睇,不過唔會Download大陸Apps
所以我先唔多信play store
好多支那app包裝到好正常
以為上到架就無問題
點知
大家不如睇下我#128嘅分析啦,好有可能係Samsung hard code咗114落fallback DNS,喺所有已經派咗嘅DNS都access唔到嘅時候,就偷偷哋用呢個hard code咗嘅114 DNS嚟resolve domain name

One Plus一早有人發現呢個問題,只係hard code咗8.8.8.8大家當冇時發生咁解。其實Google DNS都唔係啲咩好嘢,只係件事由被114變咗被8.8.8.8

Refernece: https://forums.oneplus.com/threads/secondary-dns-forced-to-8-8-8-8.999920/

另外樓上有人話app可以拎permission去改network setting,其實係唔啱,DNS setting呢個其實已經係system setting,正路唔會咁輕易喺冇通知User嘅時間硬加114落去,呢個情況好有可能係喺寫ROM嘅時候畀Samsung加咗114做fallback DNS

所以最有效去睇有冇被hard code 114,就係將電話同router嘅所有DNS Setting轉dummy ip,令到全個network嘅domain name query失效,喺呢個情況下,假如電話仲可以用domain name上到網(例如dnsleaktest.com),就即係電話暗中用佢嘅方法幫你搵咗DNS去resolve domain name,順便做一次dnsleaktest就知你被DNS咗去咩server
睇返#106喇,人哋係洗咗機都有吖
呢排仆街打手真係打橫嚟講,
屌你,有錯咪改囉,有乜撚所謂,
係度死撑。。。
好詳細
比起某d打手未知自己係咪清白就話無問題先
呢個技術理論素推斷高質好多
10分鐘後開估
我自己都好期待個賽果
如果照你呢個講法,唔應該有人係會出現114,而有啲人無出現114
同埋你睇返Play Store,佢寫到明係擁有全面網絡存取權,如果唔可以應付唔會加入去
已洗機?
啲idog又當睇唔到

洗咗
預計會用:
1. iPhone share Wi-Fi (Sunmobile)
2. Xperia 1 II share Wi-Fi (3)

會試Galaxy Tab S7+同Pixel 3a
冇,之前入佢個網睇唔到DNS所以冇理佢
做完都唔知做緊乜
班idog就以為拎到咩核彈料喺到打晒飛機
ISP都會影響DNS,我下面有講
Pixel 3a冇DNS2睇
有冇邊度可以check?
Sor眼殘
Pixel 3a見到DNS2
傻仔唔識就唔好衝出黎柒
自己搵下hard code係咩意思先
等開估
用你口中嘅高質推斷我連撚咗去美國
你塊面痛唔痛
屌你自己睇晒佢篇嘢先啦
弱智仔係咪唔識"推斷"同"肯定"係兩樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞