SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
屌呀,點解SAMSUNG港行用WIFI既時候第二個DNS
會係 114.114.114.114 ?
試左幾個WIFI都係呢個情況…

https://www.whois.com/whois/114.114.114.114
有冇其他人都係咁既情況?
有冇打手可以解釋下?

我用呢個APPS CHECK
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ulfdittmer.android.ping
關部機咩事
你冇郁過過dns setting咪isp預設嘅dns

一係你用支那牌路由器,例如小米路由器係用小米dns
一係就an機裝支那app俾個app改撚咗

得支那仔先會用到呢個dns
都話左試左唔同既WIFI 都係同一結果,
有朋友都試左,
SAMSUNG港行都係同一結果,
你有冇港行三叔機?
我用緊 Asus router
你意思係 同一WiFi下 ,非三叔機則唔係行114.114.114.114?
你已經做咗對照測試?
default 已經用緊8.4.4.4
Netgear router + netvigator

btw DNS係ISP派/跟router
不過用家都可以手動改
咁都好討論
pixel+asus
8.8.8.8 & 8.8.4.4
係呀屌,無啦啦多左個DNS

小米都冇~
手機點轉呀?都話得三叔港行有問題。。。

科技盲?
洗機啦,下世唔好裝支那apps喇
根據樓主嘅講法,似乎係個廠機ROM會預設自動格硬加114.114.114.114落去個DNS設定度做定後備用途
扮野啦, 三叔po 入面成堆港行又唔見有114 dns? 好人好姐用支那南京信風dns ,玩過咩支那app比人騎劫呀
係咪屋企有switch呀?
啱啱check咗
wifi個ip轉靜態個DNS2預設係114
del咗佢唔打數字就出灰色8.8.4.4
搞到我依家個ip揼死佢算

S20+
HKBN + asus ax3000
你唔信咪自己check下囉
其實問題係預設左大陸dns~
港行先有呢個問題,韓水竟然冇。。。

問題係你俾支那app騎劫咗
個ROM咁古惑
係咪換一個wifi就要set多次?

你地用大陸牌router?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞