SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
應該長期 resolve 唔到
係ROM事
再召喚鞭屍
點會唔得
用blokada搞掂
仲可以block埋ads, tracker
即係9月個安全更新問題?
你個寬頻用邊個先
上面有人試左
唔同台 用同一部機share wifi測試samsung,pixel
samsung出114,pixel無事
兩部已洗機,最新既安全update
用tplink就會出114用其他牌子就冇出114
試下將router嘅DNS全部入dummy ip,電話wifi轉static同埋DNS1 同 2入埋dummy ip再睇下可唔可以resolve domain name,可以嘅話再直接上dnsleaktest.com check下detect到嘅DNS Server係咪23.237.137.204
已經燒到嚟啦,面對現實,好嗎?
堅決維護國家安全
三叔無錯,錯既係人民用家
咁係咪即係9月安全更新問題
OpenDNS, Cloudflare DNS 同埋大把DNS server 可以用

GFW 唔係三星用國內DNS 嘅藉口
應該唔係
既然有其他牌子都無事
PUSH
頭100個post屌哂全世界啲氣焰冇哂
咁要日日推喇
明白,而家長開vpn 當暫時解決
我推緊
班字頭果隻打手潛左兩日啦
已經擇哂名
遊字頭同班字頭果兩個最囂張
喺router set firewall rule block outgoing 114.114.114.114:53 UDP (DNS queries) 做咗一次測試:

1. Wifi network static ip address, DNS 1: 1.1.1.1; DNS 2: 9.9.9.9

2. Private DNS: dot.westus.pi-dns.com

3. 上dnsleaktest.com做一次test

4. 開Browser上幾分鐘網,是但上hk.yahoo.com, www.google.com.hk, www.hsbc.com.hk, lihkg.com...

5. 最後睇返router syslog,block咗8次由電話連去114.114.114.114嘅DNS query connection

睇到個結果即時心都寒埋
嚇到router即刻set DNS filter強制network入面所有device嘅DNS queries都轉去1.1.1.1 / 9.9.9.9

下次換機Samsung
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞