SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
一樣需要加密DNS同HTTPS,唔應該100%信晒VPN provider
咁樣叫回覆咗???
我冇咁好心機set up pi-hole,一直都係貪方便用pi-dns算

我明白DoT首先都要用傳統嘅DNS Server resolve咗DoT Server嘅ip出嚟先,開咗private DNS,而且電話真係聽話所有除resolve DoT server之外所有DNS queries都係加密,114就只會有query過DoT server domain name嘅記錄。

但我喺#400想帶出嘅原意係就算我已經手動將DNS1同2 set晒1.1.1.1同8.8.8.8,而呢兩個有香港server嘅DNS反應點都會比遠在美國嘅114快,咁點解仲要間中有DNS query要靠一個被hard code,仲要user唔可以由正常IP config入面可以修改到嘅DNS114去resolve?而且唔係個個user都咁有經驗好輕易就識路走去開android 9新加嘅Private DNS

一般用家都只會依靠WiFi router嘅DHCP拎internal IP同埋DNS IP,順理成章就係ISP嘅DNS Server (一般ISP DNS Server嘅可信程度唔低),用得isp條線,用埋佢嘅DNS當然好正路啦,但而家就係大部分用家都被蒙在鼓裡,明明set好晒自己屬意嘅DNS,點解間中仲要漏啲queries去一個第三方嘅DNS?而家呢個DNS係冇得opt-out的,咁你會點諗?點解windows 10又做同一樣嘢set一個隱藏嘅M$御用DNS做DNS3?而家仲要睇嚟連小米都唔會咁做

Android廠商對ROM可做嘅改動可以好深入,有心嘅話,佢哋可以強制開GPS,開cam而唔問你拎permission,呢次就DNS姐,下次假如Samsung有啲有心嘅寫ROM佬將全世界嘅Samsung機暗中set死要長開GPS嚟「方便」用家萬一唔見電話可以好快搵返出嚟而又唔明文提示用家嘅時候,你作為用家,喺現今呢個咁注重資訊安全同私隱嘅社會,你會點諗?
仲有可能係,developer用左大陸加料library
之後complie完冇security team verify vulnerabilities
就咁出左街
點解windows 10又做同一樣嘢set一個隱藏嘅M$御用DNS做DNS3?而家仲要睇嚟連小米都唔會咁做

果然係鳩答
顧問專業的答案
大家千祈唔好質疑顧問專業的答案
因為你哋只係垃圾連登仔
Samsung係唔會理你
希望美國無政府官員用緊呢批Samsung電話
我想問區域網路個度係咪跟番自己IP去改?
最好capture 到佢send d 乜去114

有心係可以encrypt你啲個人資料,扮一個dns query.

再搵人攞番dns server 既log黎 decrypt

當然我唔信8888,8844 有人可以咁做啦,不過114就。。。
「唔好將件事政治化啦!」
去到capture package呢度我諗要靠其他巴打(用wireshark?)幫手

DNS queries行明文,一見到有密文去114,部機可以即時掉咗佢
係呀
> 114就只會有query過DoT server domain name嘅記錄。

問題係
1. 114有記錄DNS query
2. 114可以做man-in-middle, return個transparent proxy比你, 而個transparent proxy就可以做到SSL man-in-middle + record encrypted http data
我公司明明派左3個DNS
但見到十幾部***電話都有時不時去114問野
個打手走撚左
十幾部***電話係在大舖買的港行機, 公司派比同事做電子狗帶
除咗Reddit 仲可以Po 埋去台仔,馬拉新加坡同Facebook wor 各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞