SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
samsung好撚仆街 唔係後門咁簡單
push
114.114.114.114 is located at Beijing:

Fuck!
我S7+無嘢
eprice ezone蘋果應該要update佢哋篇報導,而家係發現埋逢開mon同開mon之後每分鐘都會connect "qq.com"
今次懷疑三星手機「資料送中」最初來自 HKEPC 討論區
點搞
係pihole睇返log 真係每分鐘一Q
check咗又無出現114
係間歇性出現定點
下一部機轉用sony asus好過
其實到今日都冇人知點解一啲機有一啲機冇
我部samsung中咗
屌,轉番iPhone算
或者用vpn
講你就信apple奶共奶到傻
全部都係屎
養隻鴿算啦
呢兩條links都係講Android P嘅Private DNS點運作

https://android-developers.googleblog.com/2018/04/dns-over-tls-support-in-android-p.html?m=1

https://developer.android.com/reference/android/net/LinkProperties.html#isPrivateDnsActive()

講明假如有set到Private DNS嘅話,DNS queries就只可以由指定咗嘅DoT Server做,尋晚測試只係check到有 www.qq.com ,其他qq系列同埋 hao123 嗰堆大陸DNS qieries用114DNS,其他嘅app都行晒DoT而冇經dnsmasq,所以log唔到

換句話說部機內部嘅系統app有古惑嘅機會唔細

另外今朝再reboot入safe mode,又係只得 www.qq.com ,其他qq系列同 hao123 嘅114DNS queries,好明顯系統app有古怪!!!

同時都有試埋用data經自己VPN server出街,同時閂埋private dns,log低vpv client嘅DNS queries,呢次正常好多,冇晒堆qq同hao123,只係log低 connectivitycheck.gststic.com 同一埋google+Samsung server嘅queries

暫時得出嘅結論係只要connect咗wifi,就會被頻密連上qq同hao123...由於safe mode下都有相同情況,亦即係表面上Samsung嘅ROM係有qq同hao123有關嘅嘢喺入面
用asus保平安
唔出奇 samsung港版個rom係大陸寫 之後黎到香港再改少少
btw遊生同班哲真係深潛咗好耐
洗唔洗咁齊上齊落
睇唔到
好心你唔好記住人
手機台大把嘢可以傾啦
咁樣潛法咪盞顯得自己真係三叔打手
以後講咩都冇說服力(雖然本身都冇乜)
用緊S10+港版 ANDROID 10 ONE UI 2.1
工作需要裝左WE7 同 淘佬 支那寶HK 呢堆垃圾
用左pingtools APP CHECK DNS 無出114
WIFI見唔到有咩問題 見到DNS1 係 8.8.8.8
ROUTER無SET任何野 用緊官方firmware
想問下係咪安全?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞