SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
根本就係上面班友裝咗/裝過支那apps,俾佢改撚咗部機啲setting唔敢面對

支那apps唔係你刪咗就冇咗件事架
洗機啦
三星奶共
成班打手唔敢面對
改返咪得囉
都係最新Version先有呢個問題
佢哋不嬲都係咁,從來事實唔面對就搵籍口反駁

過一陣有人話啱啱買新機乜都未裝連WiFi都係咁,我就睇佢哋又瀨啲乜

samsung手機連個新UI都有傳大陸團隊設計

s20乜都冇搞
港行正常人冇問題嘅你又扮睇唔到
到底係邊個唔敢面對
似係如果dhcp 無派DNS2 部機就自動加114

學術討論only
Note 20U啱啱check過係跟router setting
樓主有無諗過係你用嚟試隻app同你改咗
pixel 3 DNS 2係8.8.4.4
中招既係咪用Linksys router?

用樓主個app test咗兩部機
s9+:
DSN#1:192.168.1.1
但冇DSN(?)呢行

n20u:
但有DSN(?):114.114.114.114
之後跟上面巴打話用靜態IP去改DSN2做8.8.4.4

之後再用同一個app去test
多咗行DSN#2:8.8.4.4
但呢行都仲係度DSN(?):114.114.114.114

唔好話我裝支那app
兩部電話啲app都一樣
Linksys Router第二個牌子機無呢個問題,我仲將第二部機裝幾個大陸app測試,都無出現114
你就真係"不嬲都係咁"
清清白白就冇事嘅又扮睇唔到
中咗支那陷阱就揾諸多籍口
有人114有人唔係,你自己諗吓點解啦
啱啱先用其他牌子機試完,三星不嬲都唔公開仲有用大陸app就真
note20u 係咪one ui 2.1 或更新?
三星機港行又冇問題嗰啲又扮睇唔到
one ui 2.5嚟
所以係oneui2.1 or upper 出事?

上面冇事果啲OS update到oneui幾?
係google play/apk裝過大陸app所以改到你dns
一切都係用家問題
三叔點會有錯
s9+就係oneui 2.1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞