SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
有啲有,有啲無
除左係裝支那app
會唔會係機種或者批次問題?
唔好咁老定,試下電話唔好set Private DNS,wifi set static之餘DNS1同2都填晒router ip,而router DNS setting留空晒佢或者填假ip address,你會發現入domain name都照樣可以上網,再上dnsleaktest.com做test佢會detect到你用一個美國既ip做DNS Server...

但whois呢個ip之後你會發現呢個ip背後嘅大佬.............
係,你信cloudflare就用1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com
或者信adguard,用dns.adguard.com
不過望住隻打手係到撐
都真係幾娛樂
Tab s7+
Factory reset後咩account都冇入
然後用iPhone share Wi-Fi俾佢
DNS2係114.114.114.114
好耐冇買三星,我得阿公電話係有one ui

有私隱concern都係用返iPhone穩陣
你諗吓network私隱都係iOS14先至加
同一個app an機私隱權限控制都仲係少過iOS

啱啱發現One Plus都有類似情況,只不過係hard code 8.8.8.8,thread入面quote咗Google回覆話唔關佢事,係間廠自己hard code落去

hard code DNS呢樣嘢好似係android 9先開始有,Samsung水貨機應該都一樣有hard code DNS,要搵部router set假DNS去trigger hard code DNS先知係咪都一樣hard code咗114.114.114.144

https://forums.oneplus.com/threads/secondary-dns-forced-to-8-8-8-8.999920
One plus支那品牌有真係唔奇
三叔都有就
你阿公部機係港行嗎?有冇同大陸share同一個型號?

而家個款似S同Note Series因為同大陸share同一個model,由大陸ROM加返GMS,剷晒大陸app後就咁cook出嚟,冇改hard code DNS呢啲細節位
電訊商連plan出機唔會係水貨掛
咩model? 係咪同大陸share同一個model no
?

喺街求其搵個wifi
5G定wifi
唔關事架,而家係發現到原來Samsung已經hard code咗114 DNS server落WiFi connection

試下閂咗private dns,入wifi setting揀static,然後DNS1同DNS2都入個流嘅192.168字頭IP address

你睇下咁嘅情況仲可唔可以喺wifi環境下用Chrome只入domain name就上到網...上到嘅唔該順便上www.dnsleaktest.com做個test睇下佢detect到你用咗嘅DNS server,做埋whois先再講啦

冇出現過114 DNS
router有冇set到1.1.1.1?試下router嘅DNS都留空佢
router有冇set到8.8.8.8?試下router嘅DNS都留空佢
人哋話WiFi都有5G㗎#haha#d
周街搵到wifi就入?
容乜易有性病
唔使連入去都睇到advanced setting架豬
你UP乜都得嫁啦
唔實際連入去SHOW ICON你話自己用10G都得嫁啦
三叔狗又嬴
又要證明人地睇
又show一半唔show一半
分分鐘柒左唔敢認
想問 8.4.4.4 係咩DNS 黎?
理得個dns係乜嘢ip address
個rom見個field係empty嘅話,個rom都唔應該走去入一個hardcode嘅default value
我S10無,係唔係裝得支那APP多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞