SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
有冇ching試過用cloudflare 嘅1.1.1.1 app 黎代替samsung hardcore咗嘅dns profile

唔知有冇用呢

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cloudflare.onedotonedotonedotone&hl=zh_HK
咁點算好呢?執好資料就放機?

利申:部note20 ultra落地唔夠一個月

但真係唔太識跟上面師兄啲settings
其實個來源係咪我地?
長開住VPN會唔會中招?
VPN其實只係將電話到VPN Server一段嘅data加密

要知電話會唔會有VPN都照出114 DNS request,要自己set up一個VPN Server,再喺前面加個firewall去log低有冇114 DNS request由VPN Server出街
好快可以半價收 s20/note20了
S20+ 8月同9月ROM我都睇唔到DNS1同2同個APP有114(包括灰字預設)

但試左應該係有隱藏DNS,同樓上情況一樣
咁宜家有咩方法阻止到?
用家冇
要等3叔改
啲三星打手唔入黎既?
屌你. 我Note 20中哂
係隻next-gen firewall到見到114.114 log, 行port 53
即block
三星打手呢??
班打手開波嗰陣就想Blame the victim
佢哋開始發覺自己都成為victim就自動收皮
三叔用家齊齊享受 114 優質服務
果個班哲唔知乜鳩次次都講到自己啱晒,得人哋先係錯咁
試咗一次connect返自己router嘅VPN Server,dnsleaktest.com result正常,再試埋router入fake DNS IP,即時lookup唔到domain,暫時結論connect去一個自己信得過嘅VPN就唔會再連114 DNS

btw...外國有post講,某啲app同埋IoT device自己都hard code DNS Server落去,例如自己入fake DNS IP嘅時候whatsapp係仲可以照常connect,應該都有hard code到DNS Server

另外search過下Google,Signal hard code咗1.1.1.1,而Chromcast就hard code咗8.8.8.8
Lm
s8表示冇事
有冇人諗住搞大佢?
IoT device hardcode 正常
因為無預user 可以改

但一部smartphone, 預設咪正正經問isp 攞dns
唔洗咁好心isp 死機走去幫我喎

而手動set dns1 dns2 既更唔會想你送個 dns3 俾我
仲要不定時自動連接
假如連外國機都有就會變成全世界嘅問題...仲衰過當年Note 7爆炸
應該得港澳台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞