SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
唔清楚,能力所限同埋冇ipv6 equippment,要等高手答
可能呢個114 setting係只限ipv4 environment先有,又或者114根本冇ipv6
不過而家嘅情況我覺得除咗被default DNS3 114之外,仲有系統app唔跟Android P指引,app內hardcode 114DNS之餘,仲要喺有Private DNS嘅情況下擅自唔用DNS-over-TLS做密文DNS queries而走去用114做明文DNS queries (暫時發現到有www.qq.comnews.qq.com.edgekey.net,另外hao123.com嘅明文queries喺有Private DNS之後就冇晒了)
香港好似未有ISP support IPv6
我諗你都係跟緊IPv4出緊街

https://ifconfig.co
睇下你IP係點嘅樣就知

你個IPv6應該係你係router度開著咗
LAN入面會派IPv6 IP俾你啲機
其實屋企LAN無乜需要用IPv6
自己難睇
我遲左咁多先入黎
Asus router係LAN果頁set
set完之後:

行貨S20 OneUI 2.5
咩都無set
DNS Default DHCP
行DNS Leak Test會出Cogent Commuincation

睇完其他人嘅test應該真係hardcode左114

Router直接block左114.114.114.114之後就無事
屌你啦Samsung
應該係最近某個update 奶左共
SSH入去行呢個好似好啲
iptables -A OUTPUT -j DROP -d 114.114.114.114
IP地址係咪閣下屋企IP地址呀
iptables reboot可能會無左
就咁reroute block左 work就唔理唔多啦
寫落呢度
/jffs/scripts/firewall-start
你咁樣玩普通用家會跟唔到
我都估唔到ASUS個firmware無得加blackhole drop果啲rule
不過刷左Merlin有DNSFilter可以指定個別裝置用指定DNS 唔洗set死DHCP
我dns係lan上嘅adguard,但三叔個114一樣連到,因為佢都無尊重過router[sosa

而家係得返部S7+,無嘢好換

發現Merlin DNSFilter都可以阻止Samsung機自已連114.114.114.114
陣間返屋企睇下先 👍

不過公司 / 學校wifi無得俾你掂呢啲settings,所以有得換機都好換啦
只係解決咗www.qq.com queries同114DNS嘅問題,但同時又有「正常守規舉」嘅古怪DNS queries喺disable Private DNS後跟足指引行DNS1/2
當中最解釋唔到嘅係m.hao123.comtaobao.com

reboot後頭5分鐘做嘅正常DNS queries有呢啲:
connectivity.samsung.com.cn (姑且當佢係用嚟代替connectivitycheck.gstatic.com,但香港市場嘅機完全唔需要)
mtalk.google.com
v-elb-pas1gld-1649528239.ap-southeast-1.elb.amazonaws.com
api.crashlytics.com
settings.crashlytics.com
reports.crashlytics.com
firebaseremoteconfig.googleapis.com
fota-cloud-dn.ospserver.net
sspapi-prd.samsungrs.com
android.clients.google.com
connectivitycheck.gstatic.com
話說connectivity.samsung.com.cn呢個,我之前用S10時,係外國用外國SIM卡嘅增值畫面,同wifi login嘅portal見到過
btw呢堆裝個adguard home應該夠搞
呢堆都唔係咩廣告嚟嘅,block唔block隨意
例如fota-cloud-dn.ospserver.net同firmware update有關,firebaseremoteconfig.googleapis.com同push notification有關,冇block咗可能會有反效果

假如真係唔會上m.hao123.com同taobao嘅,咪隊呢兩個domain入blacklist囉
Netgear 點block
睇埋下面@NOT_FOUND嘅發現
我估係因為:
港台版ROM都係由中國版改出黎
然後中國版連完WiFi之後會ping www.qq.com之類黎測試互聯網連接(因為ping唔到google)
fallback DNS改用114.114.114.114係因為Google DNS之類係中國會慢啲甚至翻譯唔到中國網站

但港台版ROM就on99唔記得改翻
屌你啦Samsung
台灣唔係用Exynos咩?

我睇緊連登
睇真啲台灣暫時唔見有事

Exynos定snapdragon都唔關事啦
software逐part分開寫
懷疑特登唔改 香港Samsung啲機係中港聯保
本身可能預咗user會係中國用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞