SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
我講T2 strong pw 安全情況的確有局限
局限係香港情況黎睇, 部機比人拎走之後佢破唔破解到
原文有講
They can bruteforce your FileVault2 volume password

即係bypass 唔到, 焗住要bruteforce, 咁前提即係要用keylogger 偷pw
至於你話留低部機比人plant keylogger, 咁係連手足拎返iPhone 都擔心既事

我睇到作者係話T2 的確comprimised 咗, 比"state actor"阿特工maid mark 住既目標要小心被被偷插 (plant keylogger)
If you are a potential target of state actors, verify your SMC payload integrity and don’t leave your device unsupervised.

作者亦有講要be afriad 黎緊傳媒可能會爆state actor 有幾勁, 可能佢可以偷插sideload 一個好勁既firmware 落去
一Q樣姐,搞咁多野做乜鳩
官方咁多日都無回應
你更新完再試下
中咗招
點解要回應,屌你老母

用家:😮😮😮
其實睇返我嘅summary, 而家部機除咗會好覺眼咁每一分鐘用114DNS query www.qq.com之外,仲會不定期用正常途徑(即係DNS1/2/Private DNS) query m.hao123.comtaobao.com,就算冇被植入114DNS都唔代表冇事

發現冇事嘅人,識cap log嘅不妨電話set晒DNS1/2都係router ip,disable Private DNS,router set返所有DNS request都經router,正常玩一陣部機cap DNS queries log睇下有冇異樣先
仆你個街,打電話同電郵問左成個禮拜都唔撚回覆,戇鳩三星,上左twitter搞大佢
越nerdy先越唔會用apple係用 linux + graphene os呢啲open source嘅野,蘋果野邊度得
S20之前 knox係無獨立安全晶片完全依賴trustzone,s20已經加左第一代secure element晶片(CC EAL rating 5+),下一代SE2晶片亦已經獲得 CC EAL 6+認證
而家咁搞法,hardware幾安全都冇用,個ROM都唔純淨...
其實使乜check on唔online
android本身就有呢個功能
custom rom唔需要改,app亦只需call api
所以一定係三叔特登
check清楚好喎,我都水貨s10 lite都有114
我尋日搵個美國fd試,美國行貨,無114
係啦屌,以前覺得merlin好好用
而家覺得openwrt都好過佢
巴打想係router行wireguard可以諗下glinet嘅機,或其他flash到openwrt嘅機

我諗緊點將WAN route去電腦連wireguard,再俾返LAN用,近黎先開始學networking
我只係業餘玩下架咋,最多都係上網抄script玩下當識咗,merlin其實講真都好好用,一般玩夠晒

留意到有玩開智能家居嘅可以開個virtual machine倒個hass.io,又或者裝落raspberry pi,入面有個wireguard plugin,可以試試
btw有無聽過pfsense?想試玩,但裝落rpi我諗應該行唔到1000gbps網速?
聽過但對我嚟講太高深,見到就自動skip咗
push
同你一樣係UAE版,只有連WIFI情況下會出現隱藏114 DNS. LTE MODE係冇嘅
會繞過VPN traffic用114DNS query www.qq.com的,希望我check錯

想confirm可以首先電話wifi set DHCP,一邊用wifi連街外VPN provider,一邊監察住由電話send去wifi router嘅DNS queries,開mon 5-10分鐘監察下。之後電話wifi手動DNS1同2再重覆一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞