SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
咁講無事嘅人有冇同樓主一樣po清楚証明先?講吓又盡信?你可以唔信我,但我信樓主多過就咁話無事嘅人

DHCP轉靜態係可以手動改吖,但轉番去DCHP再轉多次靜態佢又114呢 ,又唔見我用第二部同一試法會咁
咪post咗囉
如果你同樓主係都要一廂情願覺得唔係自己中咗支那陷阱個心會安落啲嘅話
你鍾意啦
三星係咁架啦
依家先知?

我本身好信d打手覺得三叔係清泉
巴打用緊邊部機,個one ui去到邊個版本
點都好 我都有第二個牌子手機裝埋大陸app試過都無出現114 你又搵其他牌子其他router試吓先定論囉
我依家試埋個老舊Router先
我另一部屎米手機,同一個WiFi,同一個apps 都冇呢個問題
你用邊部機呀?講明打手死全家先~ok?
一部行貨A21s one UI2.0冇事
一部行貨A31 one UI2.1冇事

一部行貨A51老母裝咗微訊支那寶,114

一部水貨S10lite UI2.5冇事
同一間鋪同一時間嘅同一來源(UAE)水貨S10lite外甥裝一堆支那game,114

算啦都係睇唔到架喇
btw 我都係想買s20+ ,三叔快撚啲改返好,
問題係點解其他機唔會出114.114
點解三叔會出114
好啊,唔差在柒頭死全家先~ok?

先唔排除支那app會影響個DNS

但我部s9+就係oneui2.1就冇呢個問題
甚至冇DSN(?)呢行既出現

n20u oneui2.5就多咗行DNS(?)
仲要係改唔走

詳情你可以睇番上面,雖然我冇PO圖

n20u係直接係s9+度過資料
呢排冇裝過其他app
就算裝咗apk都係隔離samsung個post推薦果幾個app嚟
Supercell咪又係騰訊
其實有機會係AN既問題
但三叔自命清泉咁都唔改,無理由唔小心裝左支那APP都要自動幫你改DNS
除非三叔真係清泉到唔用AN既姐,但又做唔到
如果係Android/Samsung問題就唔會有啲機有,有啲機冇
你唔好咁啦
我好努力幫緊班打手兜嫁啦
唔好咁on9好冇
如果三叔咁易將比人改到DNS都不可原諒啦
我on9定你認真左
我都係日行一善姐
好,你再試下其他apps, 睇下有冇?
我都用ip tools睇左,行DHCP時同你一樣,都係得DNS1而冇DNS2同114.114.114.114

不過一轉static,DNS2就會default幫你填埋114.114.114.114
而且用樓主個app就114.114.114.114前面有DNS(?)

又試過set DHCP時做過幾十次dnsleaktest.com嘅test,又只係detect到用ISP DNS

其實樓主個app入面DNS(?)會唔會只係show hardcode左入rom入面嘅候選DNS2 for你set static時show出嚟???

唔好理佢同你default啲咩DNS Server,Android 9開始可以直接set Private DNS,set個adguard入去一了百了仲好啦
屌,咁亂裝嘢都唔知會唔會裝中咗支那apps
之後你自己搞啦
的確係點set都會有個114 DNS 喺度反而小米機冇事....
港行S9

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞