SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
S8冇事可能因為呢個「新功能」係android 10先開始加上去
裝adgurd換dns
呢啲應該唔係新功能,不過有啲機有,有啲冇真係幾奇怪,講緊新機
其實應該有Media睇連登,呢嗰真係冇新聞價值咩?
Eprice算唔算media
無咩人識
如果大啲嘅Media報,差好遠
之前Note 7爆炸
Apple Daily都報,應該冇咩關係
佢都有Samsung嘅廣告
好似得Wifi 出事,所以係Work
rom,港台版rom既事
(好似有少少 off topic)
呢度可以睇到,喺 Samsung 機,private DNS setting 係會 override static IP DNS setting
即使 static set 咗 cloudflare (1.1.1.1),但如果 private DNS set 咗第二個,咁部機就唔會用 cloudflare
台灣都出事
dns連左去第度其實可以好大獲
只要個dns將銀行domain指左去自己既ip,就可以騎劫哂用緊呢個dns所有人既銀行資料,如果你登入既話,重可以偷埋你login同password

我已經同三星投訴,但只得到垃圾回覆話系統有加密,唔存在偷send data問題
成班三叔盲粉好似陳百祥咁 「我睇唔到」「我唔信」
痴撚線

估唔到 ifanboy 同 an俠會交叉感染
堅大鑊
S10lite 都有 肯定唔止得港台
Eprice算唔錯,好過Unwire PCM ezone果啲
同Samsung投訴
系統有加密?都唔知三星講乜9
dns點偷你資料.......
最大問題係會在不知情嘅情況下泄露上網習慣畀第三者,心諗明明set咗Google resolve DNS,點知114又知埋一份
部router無得set firewall
屌,我部note10 中左招
屋企router係netgear
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞