SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
lm
fw 裝個plugin用ntopng + redis
我就一開mon只query "www.qq.com",但就發現每次做query qq.com嘅時候firewall就會drop一次114.114.114.114 DNS request (我之前set左drop 114.114.114 port 56 UDP)

要再研究下
有得set DNS架喎
小米唔使dns3,本身就不停send野返大陸server
有hidden Dns 3, set左都無用
冇錯你一開mon就有query A qq.com 平均一分鐘連一次
lockscreen熄mon就冇query
一開wifi瞬間連去 connectivity.samsung.com.cn
你可能仲發現有 m.taobao.com & www.baidu.com & m.hao123.com 嘅request喺check連線之後
無裝app都會? 係咩玩法
我只log咗5分鐘

至於其他嘅queries,除咗第一次queries private dns嘅IP address之外,dnsmasq都log唔到其他除咗"www.qq.com"以外嘅queries了

會唔會係有ROM入面嘅內部app hard code咗114 DNS而又不停喺開mon時query qq.com...
部s10都有
TLS MITM邊有咁易做到
如果CA偽造假certificate,而比人捉到,係會比人永遠除名
可以參考2016年 Apple, Mozilla 除去 StartCom CA果次事件

重有,DOT係冇HTTP data
你有冇睇清楚..... return個transparent proxy比你, 之後由SSL handshake 開始做起,User根本見唔到,或者比人換左cert但browser都會以為係正cret唔出warning

你自己睇下時下D防毒同UTM點做
咁就代表private dns解決唔到自動連去114既問題?
我原意都唔係話***機冇事
已test埋得個Netflix嘅Tab S6都係咁情況
RFC 7858寫明, 係DNS TLS hand shake error應該當DNS冇效,係ASOP都係會出無效
大佬點會睇唔到?你一句9 up睇唔到就要信你?
我嘅重點一直都只係Samsung點解要硬啪一個114嘅DNS3落去之餘又冇得opt-out/opt-in
真係刪咗 屌佢老母
身有屎更加要搞大佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞