SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
有冇台版/美版/歐版嘅巴打可以試下?要收集多啲證據
呢個post嘅走勢真係好精彩
DNS3就真係過份咗
水貨冇114但會唔會有其他DNS?
試下手動fake DNS IP睇下有冇隱藏DNS3?
現階段即係要靠自己個router黎擋走114,否則真係企喺度無野做到,啱唔啱呀?
VPN之餘仲要強制用VPN Server派嘅DNS Server應該ok

最吊鬼係小米反而冇呢啲陰濕嘢,睇嚟用小米仲安全
最有效率係要電話share wifi都唔派DNS/share wifi部機set fake DNS,但行mobile data應該改唔到DNS setting
將你上既網轉左去第部server咪偷到囉
例如將google轉左去佢整出黎既假server ip,你以為自己真係連緊google server,其1實連左去佢第部server度
整到假server但應該就整唔到假cert,不過99%嘅人唔會理張cert係真定假
DNS hijacking 都要做好多嘢嘅
https://krebsonsecurity.com/2019/02/a-deep-dive-on-the-recent-widespread-dns-hijacking-attacks/

你有冇check過自己部機裝過咩大陸app?
可以檢查下百度系列

定係你部手機係大陸水貨?都有機影響到
所以router要點set先block到?

利申 電腦白痴
睇下你係咩router,普通原廠firmware冇outbound firewall rule基本上冇得搞,有部分Merlin firmware嘅router可以set DNS filter強制redirect所有DNS queries去router指定嘅server,另外可以嘅話最好都set埋DoT/DoH
我用 d-link
研究下先

thanks
3叔今鋪好仆街喎

一路推爆佢老味
其實samfanboy 種精神勝利法過左ifan好耐
望下班字頭隻三叔狗知咩事啦
Tab S7 好過iPad pro講出黎自己唔面紅果下好笑
解決方法
裝Intra,可以暫時解決
精神勝利法:狂俾恥笑emoji當贏咗

例如:
如果佢話某D野好過ipad pro就話
但講整體全部真係笑大人個口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞