SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
咁講又係
港行平過國行好多
根本預左中國人買港行
其實set屋企個router根本唔治到本, 公司學校wifi唔會有得俾你set, 唔想送中一係唔用wifi, 一係用vpn頂住先, 再唔係換機
但hkepc有人美水同越南水都中喎

假如真係for connectivity check嘅話,我寧願佢走去connectivity.samsung.com.cn都好過qq同hao123呢啲幫人刷hit rate
不過qq同hao123可能係for用唔到GMS嘅地方用嚟當heartbeat keep住大陸app可以隨時收到通知

隨時同樣問題從S8開始香港同大陸同CPU同model no嘅時候已經開始咗
除咗3星有主要責任之外,我覺得消費者都有部份責任。

係#400打後各位ching caplog分析同networking資訊 sharing有幾多個真係聽得明。

既然都冇人care,比我係三星都唔會擺成本落去。
啱啱問人借咗部iphone開personal hotsport將Samsung機連iphone再VPN返自己個router睇由router出街嘅DNS queries log
結果非常乾淨,所有qq, taobao同hao123都唔見晒
消費者唔需要識呢啲嘢
只要有人話到俾佢地聽咩事
而呢件事令佢地感到不安嘅話
足以令三叔頭痕
所以三星刪咗個360 logo咪當處理咗,
個問題根本冇解決過。

都冇需求自然冇供應,經濟101
唔係有人走去用app睇晒DNS,邊個會知,而家知咗,但又發現原來已經被蒙在鼓裏一段時間(可能以年計)

仲要搞到睇埋caplog分析,又要set一大堆advance嘅setting去block

最重要係點解要hard code一個DNS落去先?????? 例如有公司客成日都要assess intranet,入internet嘅domain,公司customised晒部機set好晒行公司DNS,以免泄漏資料,而家要在不知情下搵咗公司以外控制唔到嘅third party DNS去resolve,街外DNS咪知道晒公司內部本身唔預會漏出去嘅domain name???
已經mark底左
認同
唔係淨係刪logo 而家內置連cache功能都冇埋
lm
好睇set up 成個 topology嗰組人嘅功力,

不過如果一開始用DNSWL(DNS-based whitelist) 整好成個pool,概念上會唔會好啲呢?
今次好失望對samsung
咁即係VPN都死......
system level嘅hardcode
同裝咗後門冇分別....
我連左vpn係router搵唔到
本身想買部FE做後備
依家要諗諗先
bro我唔記得左你主力用緊邊部samsung 機,note10+定s20+?

今次件事,初初睇完覺得會唔會有乜誤會,再睇落去就知samsung
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞