SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
以前得,ios14之後好似唔見
唔知關唔關事
https://www.iphonetaiwan.org/2020/06/apple-adds-support-for-encrypted-dns.html
轉至hkepc

發現咗一樣嘢,DNS1留空,DNS2用預設嘅114.114.114.114,去dnsleaktest.com做test,結果係一個美國IP 23.237.137.204,但呢個ip睇落唔係DNS Server嚟...
#276已經做咗一次23.237.137.204嘅IP whois,地址係南京,另外同一間叫fdcservers嘅data centre有關連,而呢間fdcservers嘅網頁感覺非常之強國style...
其實點解你地改完fake dns會上多網?
我部機用緊其它 rom ,改完DNS 1同2就上唔到網。
如果好似上面巴打咁講,有第三個DNS係隱藏嘅,咁好危險wo。我買電話點解冇得揀DNS?
幫你tag返上黎
自膠
*上到
呢樣其實同時都係One Plus用家嘅concern

https://forums.oneplus.com/threads/secondary-dns-forced-to-8-8-8-8.999920/

只係人哋係隱藏咗8.8.8.8,但道理上都係同114一樣,係被hard code落去冇得揀
牌子同dns掛勾

連步步高出品嘅oneplus都識用8888, samsung 部機賣貴咁多,都搞啲蠱惑嘢
所以不如搵有美版機嘅巴打reproduce一次個情況出嚟睇下hard code DNS係唔係144仲好

假如美版都一樣被植入144 DNS,一定變大新聞
上面好似有人post小米都無事
當然隱藏左唔奇
hkepc好似有人美水都114
但無講部機咩背景,有無裝過其他野
只要手動喺電話同router入fake DNS IP,電話都照可以用domain name上網頁就代表有隱藏DNS
會幫你填充
sony 一假dns會飛咗去

10.30.23.134
我知點解

wifi 去唔到 變行LTE
呢個係private address,即係假ip
被植入114 DNS呢單嘢其實仲衰過上去360,360都可以揀唔用,114 DNS用咗都唔知
*上次360
仲要上次唔煲大佢都唔整走佢
成日陰d陰d
360單野我仲仍然覺得係新瓶舊酒,由爆出到更換一個新app半年之內全體samsung機換曬,快到咁有鬼,所以感覺換個新名就算
班哲明武世

呢隻三叔打手入黎吠完俾人技術屌打又潛
夠膽係隔黎POST留言唔敢過黎認錯
之前唔係吠得好響既咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞