SAMSUNG 港行 會連大陸DNS? 114.114.114.114

1001 回覆
43 Like 51 Dislike
上面有個三叔打手話裝左支那APP先有
你反而裝左支那APP但無事
大大巴車落隻打手到
你UP乜9..
我係問樓主係唔係裝得支那APP多
理解能力有問題?
而家唔止係個field empty幫你入hardcode一個嘅入去,而係極端情況,所有local network set好嘅DNS server全部死晒嘅情況之下,佢會自動同你fallback第三組一直以來都隱藏咗嘅114 DNS

(要reproduce個情況出嚟,要set dummy ip address入電話同router嘅DNS setting,而且仲要off咗private DNS佢)

上面係咁話router default 8.8.4.4 / 8.8.8.8係冇意思嘅,因為個ip係由router嘅DHCP server派畀出嚟,一定係會派router set好咗嘅呢兩組唔重覆嘅DNS Server畀你,由DHCP轉static嗰下,都只係inheritance DHCP派咗畀你嘅DNS setting。

另外當router只set一組DNS Server又或者兩組DNS Server都係一樣嘅時候,就會見到電話嘅DNS2已經幫你入咗hard code嘅114 DNS
你就真係大巴大巴打落樓上個文盲定閱讀障礙到

笑緊你啊天才
好似引到隻狗衝出黎
我笑緊某啲打手唔得?
打手們唔洗專移話題啦
顧好你地個114先啦
清最好去驗下智商
我引左成朝都引唔到班打手出黎
俾你話下我傻仔就引到哂上水我唔介意
同埋你知啦,無位俾佢地入
又點會咁易出黎
手上有部 S10
update 到最新
無微信無支付寶無大陸app
都有 114 呢個 dns
柒撚到咁仲要死撐
係啦,我柒就係引你班打手出黎
笑完好返主線啦喂
點算呀114
叫班打手出黎講下
佢嗰邊好似係話喺firewall 嘅log 見到有114.114.114.114 ,所以先至發現到
最近好hit咪大陸隻原神囉,防外掛防到騎劫埋Twitter
雖然只係dns queries,但係fallback有呢個possibility嘅嘅話,可能過唔到某啲機構嘅security compliance
所以更加要check埋水貨機係咪都有相同問題

有=基本上全世界嘅Samsung機都有呢個問題
去返114話題
果一兩隻打手又極速深潛
上面其實有人解釋咗
咁叫解釋?
佢話人裝支那app先出114
但都有好多人話自己無裝過都出114啵
有counter example佢嘅假設就已經唔成立

好似有人話洗咗機定新機都有喎

啲user就最搞笑,繼續係集中區傾,自己有機會畀人國家級備份又唔理

真港豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞