[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
仲未有人開新post...

冇志願者嘅話我開都得,不過唔知乜標題,我開揶揄租客嘅我唔想做標題,始終人各有志嘛,係咪?
公用股日日賺

沙中綫GOGOGO
公用股日日賺

咁你嚟啦
公用股日日賺

咁你嚟啦

開咗了
【公屋都瘋狂】華貴邨綠表呎售7,862元 利東邨嗌九千蚊

【新增影片】

居屋及公屋樓價越升越癲。房委會最新公佈,上月全港共錄得114宗未補地價的居屋第二市場成交,較3月份的213宗回落46%,惟量跌價升。其中香港仔華貴邨中層單位,實用面積407方呎,成交價320萬元,呎價高達7,862元,打破九龍灣彩霞邨於上月錄得的每呎7,359元紀錄,成全港呎價最貴綠表公屋寶座。

消息指,上述天價公屋,為華貴邨3座華廉樓高層9室,座向西南,享有全海景,今年1月放盤,業主邊住邊放盤,叫價320萬元,最終一個仙都冇得減下賣出。

土地註冊處資料顯示,原業主2004年僅以63萬元於二手市場買入單位,13年升值4倍。而此公屋的對上第一手業主,1998年向房屋署只以24.13萬元買入。

中原地產郭詠媚表示,華貴邨綠表放盤不多,原本只有4個,但扣除剛賣出最貴單位後,只剩3間,最平為華賢樓低層戶,實用面積441方呎,叫價285萬元。至於港島南區另一個公屋鴨脷洲利東邨,現有約8個綠表放盤,其中一個天價放售,為東安樓高層13室,實用面積490方呎,最多可間三房,現開價450萬元,呎價高達9,184元,若成功叫價賣出,樓價及呎價將創下全港未補價公屋最貴紀錄。

利東邨一個高層490方呎單位,今年3月以350萬元易手,為目前全港樓價最貴未補價公屋。

//我一直唔明公屋出售比公屋租客所持有嘅理由係乜?

滿足公屋租戶置業需求
公用股日日賺

咁你嚟啦

開咗了

O岩O岩同同事傾緊少少正經野,正諗住開TIM
見無人開,我開咗了
https://lihkg.com/thread/226166/page/1?ref=android

辛苦浪子巴
見無人開,我開咗了
https://lihkg.com/thread/226166/page/1?ref=android

辛苦浪子巴

唔好咁講大家吹下水幾開心呀
【公屋都瘋狂】華貴邨綠表呎售7,862元 利東邨嗌九千蚊

【新增影片】

居屋及公屋樓價越升越癲。房委會最新公佈,上月全港共錄得114宗未補地價的居屋第二市場成交,較3月份的213宗回落46%,惟量跌價升。其中香港仔華貴邨中層單位,實用面積407方呎,成交價320萬元,呎價高達7,862元,打破九龍灣彩霞邨於上月錄得的每呎7,359元紀錄,成全港呎價最貴綠表公屋寶座。

消息指,上述天價公屋,為華貴邨3座華廉樓高層9室,座向西南,享有全海景,今年1月放盤,業主邊住邊放盤,叫價320萬元,最終一個仙都冇得減下賣出。

土地註冊處資料顯示,原業主2004年僅以63萬元於二手市場買入單位,13年升值4倍。而此公屋的對上第一手業主,1998年向房屋署只以24.13萬元買入。

中原地產郭詠媚表示,華貴邨綠表放盤不多,原本只有4個,但扣除剛賣出最貴單位後,只剩3間,最平為華賢樓低層戶,實用面積441方呎,叫價285萬元。至於港島南區另一個公屋鴨脷洲利東邨,現有約8個綠表放盤,其中一個天價放售,為東安樓高層13室,實用面積490方呎,最多可間三房,現開價450萬元,呎價高達9,184元,若成功叫價賣出,樓價及呎價將創下全港未補價公屋最貴紀錄。

利東邨一個高層490方呎單位,今年3月以350萬元易手,為目前全港樓價最貴未補價公屋。

//我一直唔明公屋出售比公屋租客所持有嘅理由係乜?

滿足公屋租戶置業需求

咁應該去買居屋,比例上多啲居屋興建,將公屋再比其他人,公屋賣咗無法流轉比其他人,第二手開始買得起嘅已經唔係住公屋,假設我今日係自由市場買間公屋,我係需要公屋嘅人嗎? 再以7500出租比唔係公屋戶,好似唔係公屋原意,使用居住 =/= 擁有,公屋本來就可以去置業居屋/私樓
消滅呢個post先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞