[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
屌行左半日沙田睇床褥仲攰過我教半日書

行左咁耐試左咁多張都係鐘意tempur,但25000一張貴到唔捨得買

諗住五千內就算

甘都要供款能力先得

首先,你要有個穩定男/女朋友
第二,你要搵到份16k固定入息工
第三,16x2x24=768k
第四,要兩個都接受到牛屎區

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還
一個月要儲16K 當你每月洗6K 家用cheap d 比5K 仲有1K MPF焗比 都要28-29K先得

無人講過要一個月儲16k
純討論下
其實講緊一畢業借足loan一人有廿幾萬係手 唔係好多人都係入息夠但首期難儲?
學債一個月先還幾百還十幾年, 如佢真係唔影響壓測拎黎做首期真係無得輸
而且當夠你做左3-4年野 再儲/等加人工夠萬七, 都上到車黎計, 都唔算好難上車掛

1. 當每人借到25 兩個人total 50. 400做九成都剛剛好首期。AA佣都好緊
2. 借non mean. d錢好似直接交學費 唔經你手
3. Full grant full mean 好似每年8萬4 有一半你都交學費 實際你袋4萬2 你借到甘多 屋企可能要緊張少少

我離開大學太耐唔知grant loan有冇改
只想講買樓不是易事
點睇月華街d舊樓?

雖然樓齡都四五十年,但結構仲好實淨

又近地鐵站而且旺中帶靜

以投資潛力黎講算唔算高

呢個post冇乜嗰區業主 香討或者多啲

月華街地王黎, 不過單支我唔敢搏
我寧願上少少搏祥和/寶佩

買左黎自住,我諗短期內都唔會轉手 不過唔知十幾年後可以升到幾多呢

再多十年層樓就6x年樓齡
加埋係單支真係難講

不過係咪可以搏佢收樓重建

行左咁耐試左咁多張都係鐘意tempur,但25000一張貴到唔捨得買

諗住五千內就算

五千內側訓我通常會頸背痛

諗住五千內就算

五千內側訓我通常會頸背痛

邊度買到?

甘都要供款能力先得

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還
一個月要儲16K 當你每月洗6K 家用cheap d 比5K 仲有1K MPF焗比 都要28-29K先得

純討論下
其實講緊一畢業借足loan一人有廿幾萬係手 唔係好多人都係入息夠但首期難儲?
學債一個月先還幾百還十幾年, 如佢真係唔影響壓測拎黎做首期真係無得輸
而且當夠你做左3-4年野 再儲/等加人工夠萬七, 都上到車黎計, 都唔算好難上車掛

1. 當每人借到25 兩個人total 50. 400做九成都剛剛好首期。AA佣都好緊
3. Full grant full mean 好似每年8萬4 有一半你都交學費 實際你袋4萬2 你借到甘多 屋企可能要緊張少少

只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋
grant loan先係直接去學校

我個年代大部分同學都借non mean炒股

不過你借完non mean, 學費都係要有人找, 如果係屋企比咪又係父幹
除非真係巴打咁講full grant loan + full non mean

邊度買到?

床褥點試比較好? 買過2次,去試果陣就ok但買到番黎訓幾晚又會腰背痛

邊度買到?

邊度買到?

邊度買到?

【新盤示位】遠展沙頭角尚澄 參觀人流少

遠展(035)沙頭角新盤尚澄,今日為開放示範單位的首個周末,但在展銷廳粉嶺逸峯廣場現場所見,下午一時半,只有零星睇樓客及代理,以及有地產代理監管局職員到場。

記者:黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56630232&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170429
11/04/17 黃埔新村 安富樓 低層 7 售 $490萬 322 450 $15,217 $10,889
【飲山水村屋開售】元墩下1號賣4伙 僅一位發展商代表睇場

位於大帽山郊野公園範圍內的大埔村屋元墩下1號,據銷售安排顯示,今日早上十一時起正式發售4個單位,包括最平330萬元的一樓單位。

記者於早上十一時左右到現場視察,未見有買家到場。只是有一個自稱為發展商代表駕一部七人房車到場,但表明「今日無嘢發表」,記者追問是否有買家到場都不予回應。

記者:黃嘉銘

一個自稱為發展商代表駕一部七人房車到場,但表明「今日無嘢發表」。(蘋果日報)

記者於早上十一時左右到現場視察,未見有買家到場。(蘋果日報)

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56629618&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170429 <=有片

邊度買到?

床褥點試比較好? 買過2次,去試果陣就ok但買到番黎訓幾晚又會腰背痛

岩岩買左張DeRucci 半價5千唔洗 唔知訓得耐好唔好
【村屋當新盤賣】直擊入場330萬 大帽山田園新盤 山水煮食沖廁

在Google搜尋引擎輸入「元墩下」,會彈出一堆關於行山郊遊的資料,屬蝴蝶熱點。維基百科亦有介紹,元墩下是位於衛奕信徑第7段同第8段中間。

講到呢度,今日唔係同大家講行山,而係蘋果攝製隊帶大家尋幽探秘,直擊大帽山一個具百分百純天然氣息、連供水系統及廁所沖水也來自天然山水的新盤,樓價亦夠平民,入場費低至330萬元,屬全港邊境禁區以外最平新盤。荒山野嶺賣樓,「廚房」也變成售樓處。

座落大帽山郊野公園範圍內的大埔村屋新盤元墩下1號,聽落老蓮咁遠,其實不算勁吊腳。以手機Call車程式參考,由大埔墟火車站去元墩下,車程5分鐘,收費30元有找。蘋果攝製隊周四自駕遊到樓盤探秘,駕車至碗窰村口開始計時出發,約6分鐘便到達這個隱世新樓盤。沿山坡直上,途經衛奕信徑8徑及碗窰路,兩旁都是樹林,部份路段是崎嶇泥路,有駕車行山的感覺。

元墩下1號差不多位處山路最頂位置。到達後,眼前的大帽山新盤,四面還山,除了有世外桃源的感覺,亦有一種荒蕪的感覺。一個建於荒山野嶺的新盤,沒有什麼圍牆,亦不見有保安,與樓盤相隔十米左右,有一座電欖塔。

記者將汽車泊在屋旁大大的空地。村屋的外牆貼有賣樓指示,寫上「售樓說明書、價單及銷售安排」供市民24小時公眾免費取閱。但記者直擊當日,不見有售樓處職員。其中1號屋的大門已鎖上,但通往花園的門則沒有鎖上,記者行入去,見到一個膠盒放在地下,入面放有「售樓說明書、價單及銷售安排」,但註明「售樓專用,請勿取走」。

2號屋的大門正打開着,記者入內睇樓,樓上傳來一把女人聲音,原來一名清潔姨姨正在逐層清潔單位。她向記者表示,她正在清潔單位,為星期六賣樓作準備,周五才開放予市民參觀,叫記者第二日再來。

樓盤已屆現樓,室外及室內裝修已完工。記者參觀的2號地下單位,實用面積612方呎,另設906方呎花園,三房一套房間隔,即全屋兩個廁所,廚房開放式。樓梯底的士多房現為臨時保安室,現場放置一部閉路電視。

元墩下1號及2號由兩層村屋新盤組成,每幢3個單位,共6伙。樓書顯示,項目的食水及沖廁水來自天然山水,意味住戶須以山水煮食,可體驗着原始人的生活。水務署暫時未能提供食水及沖廁水供應。電力由中華電力提供。現場所見,每層單位在屋外裝上食水錶。此外,所有單位浴室均安裝電熱水爐,而2號屋所有單位的廚房亦加裝電熱水爐。

根據銷售安排安排,元墩下1號將於周六(29日)現樓開售。現場所見,2號地下單位的廚房為「售樓處」。是次推出其中4伙出售,面積433至612方呎﹔最平為1號2樓單位,面積527方呎,售價330萬元,呎價6,262元。呎價最貴為是次直擊的2號地下連花園單位,面積612方呎,售價620萬元,呎價10,131元。

後記,樓盤附近有不少被荒廢的古老石屋,更添荒凉之感。仲有,住得山區,就要遇咗多蚊。

記者:朱連峰 黃嘉銘

攝影:黃耀興

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

元墩下1號周圍全部都係山,有如叫天不應,叫地不聞。(蘋果日報)

元墩下1號外貎(蘋果日報)

記者實測,至碗窰村口開始計時出發,約6分鐘便到達隱世新樓盤。(蘋果日報)

交通方面,雖有小巴由大埔墟往來碗窰及新屋家,小巴卻不到元墩下新盤所在。因此,買得這新盤,相信只適合駕車人士。如由碗窰小巴總站落車行去元墩下新盤,估計最少步行15至20分鐘。(蘋果日報)

2號屋地下單位附設逾900呎大花園,景觀翠綠環抱,電欖景相伴。(蘋果日報)

2號屋地下單位大廳,一貫村屋間隔四正賣點。(蘋果日報)

主人套房間隔闊落。(蘋果日報)

浴室有天花抽氣扇,但只限2號屋提供。(蘋果日報)

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56627499&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170429 <=有片及其他圖

甘都要供款能力先得

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還

純討論下

只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋

不過你借完non mean, 學費都係要有人找, 如果係屋企比咪又係父幹
除非真係巴打咁講full grant loan + full non mean

grant loan都係過落學生手架

甘都要供款能力先得

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還

純討論下

只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋

唔熟grant loan
330萬唔算平,連自來水都無真係點住

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還

純討論下

只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋

我都好後悔無借爆grant Loan+loan mean買領匯
330萬唔算平,連自來水都無真係點住

俾人連環打劫專用

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還

純討論下

只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋

我都好後悔無借爆grant Loan+loan mean買領匯

一生人一次

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還

純討論下

只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋

我借non mean
點解好似自己冇袋過甘
讀書仲要狂part time先搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞