[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
有冇人諗過買完層樓之後升值過400萬後冇9成按會難放咗?
同埋過一排,可能5年後,一房單位換樓潮會出現大量貨拋售而難換車?

樓巿gogogo政府自然要放寬借貸俾人換(我覺得)
另外一房我諗係會少啲人接,但點都好過開放式

所以一向都話一房同開放式O既防守力係差D

我唔係咁睇喎 反而有下一班上車客(00後)接貨
大把機會!

一房放租其實都ok既

咁一房都要睇個一房係幾大o既
坊間o既一房盤有大有細
有D 26X 尺
有D 4XX 尺
大細都爭好遠好難一概而論
平手我當交租
Btw珀御加推超額30倍

買左唔好諗太多升跌
供得到就得

推介你上紅碪街市頂樓食野 d野都夠鑊氣
利申: 對食要求不算太高

入伙磋磋 呢度野食仲平過我公屋領展 btw仲有個原因係因為公司係附近 唔洗搭車
同埋過一排,可能5年後,一房單位換樓潮會出現大量貨拋售而難換車?

而家仲有幾多單位唔過400萬

無9按係會難放左,不過你可以咁諗
買完層樓之後 起碼3年先放,上唔到車既都會係呢三年儲錢既

三年收入減返租金可能追唔到樓價升幅

最怕係買完放唔到一路供又換唔到樓
打亂計劃...雖然好多人都話上車先
但上車易換車難

買樓買lumpsum 係for 你做mortgage 成數O既問題
但層樓高水定低水從來都係計呎價

買樓買lumpsum 唔好睇尺價根本就係而家D AA 想買家覺得層樓400萬以下就衝得過O既說法
AA 咪水人啦

您認為現在市道有分高水低水?只有分您買到與買唔到

AA 咪水人啦
呢個POST 重來唔會去教人分析而家個市高水定低水O既
只會講有迫切自住需要, 供得起就買得過
同埋租樓日日賺O既

你如果係有能力幫有需要O既巴打揾盤同講到價就無任歡迎
有各區樓盤O既資料同消息都無問題
新盤幫巴打們入紙應該都會有巴打有興趣
有巴打想揾9 按盤介紹俾佢亦都無所謂

但唔好再散播D 咩咩做到9 按就可以9 衝呢D 濕鳩理論
128 尺新盤開399 萬唔通又9 衝咩, 咪ON9 啦

留意番,我果到講係讚師兄買得好,要有偏見幫您唔到,咩濕鳩理論我無提出過
上面有師兄提到屯門做緊34x呎,4百幾,萬三蚊呎,咁請問市區淘大390呎,買5百幾,萬四蚊呎,邊個低水邊個高水?希望您明白我意思

高咩水低咩水姐
一個牛屎區一個市區
你唔好搵埋黑龍江黎比

根本就lose track 緊件事
人地巴打話人地會笑佢尺價貴買貴左呀
關乜野lump 唔lump sum 事
你又知人地巴打買層樓lumpsum 買左幾錢?

TO 果位巴打
如果你係自住O既
供得起就得啦
每個樓盤唔同, 就算同一區不同樓盤都有不同尺價啦
人地拎第二個盤同你比係無意義

最近呢度好多準備上車/ 剛上車o既巴打
講多次
呢度真係無人可以分析到將來樓市升定跌
就算係都係自己主觀分析, 唔係100%可信, 當聽下參考下就好啦
有d 巴打怕自己接火棒o既
都真係講句無可奉告同祝大家好運

都係果一句:

驚就唔好買,買就唔好驚

租樓日日賺

我點會唔知佢買層樓幾錢,不過唔緊要啦,純粹討論,各有看法

但上車易換車難

agger
但供住儲應該易過租住儲掛

大把機會!

一房放租其實都ok既

坊間o既一房盤有大有細
有D 26X 尺
有D 4XX 尺

同埋嚟緊9萬幾個單位有7成幾係細單位...
好講究競爭力先放得出

但上車易換車難

agger

簡對地方,換車唔難,換同區換大 加錢,市區換新界換大 平手

起足??

唔係

大把機會!

一房放租其實都ok既

開放式既防守力係差,但可唔可以咁諗

2公婆 有首期100萬(exclude tax/expense etc)

Case1
用40萬買 400萬開放式 , 保留60萬cash放ML account

如果市跌, 可用60萬cash 再買一間
如果市升,賣開放式換一房

Case2
用100萬買 500萬一房 cash=0

市跌,自住
市升,換1-2房

起足??

唔係

我都係普通打工仔,但唔夠錢買OH

師兄俾我跟你揾食

唔好甘講

大把機會!

一房放租其實都ok既

坊間o既一房盤有大有細
有D 26X 尺
有D 4XX 尺

好講究競爭力先放得出

個9萬個單位入位2.7萬 係批地,實際得6萬幾。

大把機會!

一房放租其實都ok既

坊間o既一房盤有大有細
有D 26X 尺
有D 4XX 尺

好講究競爭力先放得出

有幾多係元朗 大西北

大把機會!

一房放租其實都ok既

2公婆 有首期100萬(exclude tax/expense etc)

Case1
用40萬買 400萬開放式 , 保留60萬cash放ML account

Case2

市跌,自住
市升,換1-2房

其實二手市場都唔少呢類貨,但近年新盤起完出來被傳媒放大。
防守力低會是正確,但相對是睇您持貨多久,持貨數年沒問題的,但持太多年跑得會比大單位少,打個比喻400萬單位升10%=40萬,800萬單位升10%=80萬,要見好就收,否則換樓難度存在。
但收租傳統以來很有保證。

但上車易換車難

agger

請教一下好地方以你睇法有咩條件

但上車易換車難

要換車好似咁樣會易d
4年內一開二(兩年加按一次)
後4年就繼續儲錢
之後一野放哂兩件換大屋

呢個遊戲好複雜...
同埋而家400萬樓買少見少
好講時機同本身收入
如果想生小朋友就好難8年內一路儲錢同一開二
Give and take

但上車易換車難

agger

請教一下好地方以你睇法有咩條件

升市要是先升的一區,跌市要是最遲跌的一區

沙田、大圍、東九中九通常先升 最後才跌
天水圍、康城等經常先跌
平手我當交租
Btw珀御加推超額30倍

買左唔好諗太多升跌
供得到就得

推介你上紅碪街市頂樓食野 d野都夠鑊氣
利申: 對食要求不算太高

入伙磋磋 呢度野食仲平過我公屋領展 btw仲有個原因係因為公司係附近 唔洗搭車

紅碪多好野食!
行到番公司 簡直一流!

大把機會!

一房放租其實都ok既

坊間o既一房盤有大有細
有D 26X 尺
有D 4XX 尺

好講究競爭力先放得出

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數
變相令牛屎區換樓難度上升...

大把機會!

一房放租其實都ok既

坊間o既一房盤有大有細
有D 26X 尺
有D 4XX 尺

好講究競爭力先放得出

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

地產網幾頁都係尚X 溱X

坊間o既一房盤有大有細
有D 26X 尺
有D 4XX 尺

好講究競爭力先放得出

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

地產網幾頁都係尚X 溱X

啟德咁貴加左有=無

大把機會!

一房放租其實都ok既

Case1

Case2

市跌,自住
市升,換1-2房

其實二手市場都唔少呢類貨,但近年新盤起完出來被傳媒放大。
防守力低會是正確,但相對是睇您持貨多久,持貨數年沒問題的,但持太多年跑得會比大單位少,打個比喻400萬單位升10%=40萬,800萬單位升10%=80萬,要見好就收,否則換樓難度存在。
但收租傳統以來很有保證。

如果跌市,開放式既防守力低,但個人多d cash係身,可以多個機會入市。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞