[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

頂 慘無人道呀

頂 慘無人道呀

你簽完之後銀行仲有小小手續搞埋先會送去律師樓,呢到你預3-5個工作天。律師樓最遲要幾時收到銀行啲文件,你問番律師樓穩陣啲,間間唔同做法

認真
我簽完都係咁...

簽完嫁啦?
簽幾簽無左50個...........

BOOM 一聲就財散人安樂, 好似係

簽完

個aa就會話公起哂公起哂
之後就永遠唔會再出現

你講收左樓之後 定簽左臨約之後先?

我層樓個AA 就好近
得閒無事落去聊佢吹水都得
我上星期先順路拎上手業主D 未轉地址O既信俾佢叫佢提上手業主轉地址

好多簽完臨約就理鬼你
最多屈你簽埋張按揭轉介

咁正路由簽左臨約到收樓前夕果2個月期間真係無咩野需要交流O既

唔通見到你咁大個人買左樓啦
仲要呀媽湊仔咁帶埋你去跑銀行搞按揭咩
除非果個AA 真係本身熟人就話有可能啦

咁你有野問佢咪搵佢囉
如果咁都唔覆就真係衰

我都差唔多去驗樓,有咩注意地方

其實我淨係想佢地有層自住,安心過日子先,唔洗成日睇樓又係度講之前無買幾可惜咁樣,個個星期返去食飯就係講層樓,日日都睇緊樓同AA傾,好煩。
主要係我一家之主,我爸爸,氣定神閒咁( 第二個山野巴咁,不過佢唔係炒股 佢揸住流動資金都有啲用嘅),成日都話再睇下先。

同佢講你啲盤好貴,搵第間行
你係買家,你係佢老闆,老闆係唔能夠得罪
【樓市狂潮】第一城凶宅同層低市價15%沽

近期樓價頻破頂,沙田第一城同日錄得一宗低市價近15%的凶宅同層戶成交,同時亦有一個中層戶,以呎價16,654元沽出,為屋苑分層戶呎價新高。

中原地產陳廸豪表示,沙田第一城17座高層D室,實用面積327方呎,兩房間隔,以388萬元易手,實用呎價11,865元。單位原開價390萬元,新買家感單位價錢低於市價,而且銀行亦估足價,故入市上車。
據了解,單位同層於多年前曾發生跳樓命案,除屬凶宅同層外,樓下更曾有一家集體燒炭三屍命案。此類單位市值450萬至460萬元,現低市價約15%易手。

不過,根據銀行網上估價顯示,今次成交單位獲銀行估足價有餘,估值500萬至514萬元。但樓下一層則全層不獲估價。原業主於1987年以30萬元買入,持貨約30年,獲利358萬元離場,單位升值約12倍。
但同日,市場錄得49座中層E室,實用284方呎,以473萬元成交,呎價16,654元,呎價為屋苑分層單位新高。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56626600&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170428
以下轉貼自香討,只供參考

新一輪銀行減息戰在春節後迅速升溫,恒生、建設銀行、工商銀行及集友等多間銀行最近亦有調整住宅樓按息率,由全期低至H加1.35厘,進一步減0.03厘,息口低至H加1.32厘水平,以昨日1個月拆息利率(HIBOR)為0.53厘計算,實際供樓為1.85厘,至最近部份銀行更減至H+1.3,實際供樓為1.83厘

而有中原按揭代理話,今年進一步去到H+1水平,即實際供樓為1.53厘,如果大陸水繼續來,可能回到幾年前H+0.7厘水平,即實際供樓為1.23厘,就算租金回報下降到2.5厘,仍然有肉食更賺升幅。

加上銀行贈送 M LINK,借款一半的相應存款,享有同樣供樓利息收入,假如我是銀碼充足收租佬,買樓實際按揭利息可再對沖一半,即,理論上最低實際供樓為0.6厘,平到阿媽唔認得。

美國加息,銀行可調升存款利率,但最優惠利率有排唔跟,就當跟三次,由0.6厘每次0.25加上來,仍然不過1.35厘。
放假都7點醒左
繼續追post

岩呀
瓏門 加1!

岩呀
瓏門 加1!

呢個盤冇論投資自住都冇得輸,交通總匯,樓下大型商場,旁邊對面馬路街市,有連接去屯門市廣場各處,去深圳灣半粒鐘,開埋條機場快線之後更睇好,附近已經冇位再起呢類大型屋苑,當日我就係咁諗
IT狗

點解it狗係置業好幫手?
利申:我都係it狗

由IT到水電再到水泥都難唔到IT狗
重點,好多絲打仰慕IT狗

希望讀完u可以full pay瓏門

利申: it狗

咁你放心都得啦
除非你未畢業之前造到單好似Facebook 咁大單嘅野出黎
否則你係無可能憑it狗人工可以full paid買樓

父幹另計

如果我造到單好似facebook咁大單既就唔洗買屯門啦

淡淡話月入十萬都買唔到樓架
所以做到facebook 咁大單野買屯門樓就差唔多啦

要買港島樓要做到李家誠咁大生意先可以買架

李嘉誠out啦,李家誠先係香港核心價值

月入十萬買左樓如果計埋生仔叫做勉強夠,你冇可能揸住層樓走去窮養個仔(女更加係,想佢嫁唔出咩)

賣自住

利申:不是AA

好簡單。田景個個都 $13000
市中心唔會死得去邊

賣自住

利申:不是AA

等緊業主簽正約

聽日驗樓,4號收樓

恭喜容巴
跟著準備煩裝修
第一次做業主係特別開心嘅,尤其是收樓𠻹

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞