[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

佢地成區唔同既細鋪通曬
好多盤係大行冇

有時D 細鋪C9 會好熟地盤
做得耐識半個區D C9
唔好忽視C 9 網絡

大行入到去,佢多數冇鋪或者見你窮撚樣,叫你留電話打發你走

細鋪入到去佢即刻打比行家問,即刻有盤睇

第一次行入地產舖睇咗五六個單位都算係咁

所以我睇外區一定搵細鋪先

上兩個星期睇第一次睇現崇山
喂,又幾正

唔近地鐵,算方便,但樓下商場少鋪頭,要行過去南館先多野行

呢個價 仲有d 又好選擇

好近地鐵喎!!
行去黃大仙站五分鐘
好羨慕

佢地成區唔同既細鋪通曬
好多盤係大行冇

做得耐識半個區D C9
唔好忽視C 9 網絡

喂,又幾正

樓下有超市,餐廳,但唔近地鐵,唔算方便,樓下商場少鋪頭,要行過去南館先多野行

呢個價 仲有d 有好選擇

呢個盤有aa 稱偽豪宅區 因為周遭都係公屋, 要睇下介唔介意
志願者諗定標題,呢個post就快玩完

租樓日日賺

有時直覺覺得銀行估價都唔算好客觀

比咗測量師行估價,即係689間公司嗰類,濟後就真嘅,呢輪咁嘅市日日有新高好難「估」得切

做得耐識半個區D C9
唔好忽視C 9 網絡

喂,又幾正

好近地鐵喎!!
行去黃大仙站五分鐘
好羨慕

中間有段路無遮無擋 落大雨就
但佢樓齡新 好過買一手新樓既

租樓日日賺

租樓教人無遠慮
想請教下巴打們電子鎖有冇推介?
同埋用電子鎖放租會唔會麻煩?

租樓日日賺

租樓教人無遠慮

居屋破頂無難度

應該同你放低鎖匙放租 一樣
想買太湖果位巴打仲係唔係度

做得耐識半個區D C9
唔好忽視C 9 網絡

喂,又幾正

樓下有超市,餐廳,但唔近地鐵,唔算方便,樓下商場少鋪頭,要行過去南館先多野行

呢個盤有aa 稱偽豪宅區 因為周遭都係公屋, 要睇下介唔介意

係咪驚小朋友既同學都係公屋人?
定係落到樓下係三流環境?

利申 唔太介意 係唯一有諗過果區無咩名校

比咗測量師行估價,即係689間公司嗰類,濟後就真嘅,呢輪咁嘅市日日有新高好難「估」得切

gogogo

喂,又幾正

好近地鐵喎!!
行去黃大仙站五分鐘
好羨慕

中間有段路無遮無擋 落大雨就
但佢樓齡新 好過買一手新樓既

呢樣就真
牛屎區之王屯門,豐景園成交尺價仲貴過卓爾居五嚿水左右、真係唔知點解,前者27年樓,後者20年唔夠,不過我冇實地睇過豐景園,可能有嘢係我唔知嘅
牛屎區之王屯門,豐景園成交尺價仲貴過卓爾居五嚿水左右、真係唔知點解,前者27年樓,後者20年唔夠,不過我冇實地睇過豐景園,可能有嘢係我唔知嘅

會唔會係因為size 細呀

應該同你放低鎖匙放租 一樣

我單位放租都係電子鎖

冇問題

放租仲可以叫貴幾百

租客話好用 (單位冇鐵閘)

銀行估價明顯濟後
交易價高5%

會唔會係因為size 細呀

個位一般 開始睇樓頭段時間 睇過幾間都唔合心水

繼續做租租

我朋友都係咁。 睇怕佢等緊有無人counter offer

租來也租去
租樓叫人掉眼淚

佢哋食海膽我食活仔咋,佢哋戴panerai我戴精工,佢哋單車十幾萬我冇車,點可以話租樓流眼淚,係咪我應該流眼淚先係?

其實做收租佬咪好煩好多野要理?

睇客,有啲租客會好煩,現時收租回報率唔算高,要拉長時間等通脹,好處得一個控制喺自己手,如果有樓收租外可以考慮等熊市買入穩定收息股,分幾注,用作分散投資,幫補旅行咁,當然債卷,美股ELF嗰啲都在考慮之列,投資人人唔同嘅

搬出黎供樓後可用資金大減 想喊

過幾年通脹調整咗人工就會好輕鬆,開始有可用資金㗎啦,大多數人供樓係頭幾年少少辛苦,過後根本冇嘢,當然冇得保證樓奴食海膽戴panerai啦

so far 我都未覺得辛苦
可能我供款真係佔我收入比率細
同平時真係唔係用好多錢
係將平時儲果D 錢shift 左部份去層樓度

有閪就是好

嘟唔到層樓返黎 靠自己努力更開心

霧水情緣?係咪IT狗先?

據說細間aa尤其是,c9型推休阿叔款嗰類會有啲單支舊樓平嘢,水到啲老業主也

佢地成區唔同既細鋪通曬
好多盤係大行冇

做得耐識半個區D C9
唔好忽視C 9 網絡

喂,又幾正

都算係方便O既
果個位置幾靜
黃大仙站上蓋2個商場算多民生野O既,龍翔中心(北館) 呢2年重新裝修完D 野貴左好多,係就係高檔左少少O既
不過住得黃大仙就要接受個區好多廢老
屯門珀御本周三(5月3日)開賣第三輪38伙,市場消息指項目截至今日晚上7時半左右, 累收逾1,200票,以38伙計,超額認購逾30倍

佢都萬三蚊
市中心起碼要萬五蚊啦😂😂😂
【公屋都瘋狂】華貴邨綠表呎售7,862元 利東邨嗌九千蚊

【新增影片】

居屋及公屋樓價越升越癲。房委會最新公佈,上月全港共錄得114宗未補地價的居屋第二市場成交,較3月份的213宗回落46%,惟量跌價升。其中香港仔華貴邨中層單位,實用面積407方呎,成交價320萬元,呎價高達7,862元,打破九龍灣彩霞邨於上月錄得的每呎7,359元紀錄,成全港呎價最貴綠表公屋寶座。

消息指,上述天價公屋,為華貴邨3座華廉樓高層9室,座向西南,享有全海景,今年1月放盤,業主邊住邊放盤,叫價320萬元,最終一個仙都冇得減下賣出。

土地註冊處資料顯示,原業主2004年僅以63萬元於二手市場買入單位,13年升值4倍。而此公屋的對上第一手業主,1998年向房屋署只以24.13萬元買入。

中原地產郭詠媚表示,華貴邨綠表放盤不多,原本只有4個,但扣除剛賣出最貴單位後,只剩3間,最平為華賢樓低層戶,實用面積441方呎,叫價285萬元。至於港島南區另一個公屋鴨脷洲利東邨,現有約8個綠表放盤,其中一個天價放售,為東安樓高層13室,實用面積490方呎,最多可間三房,現開價450萬元,呎價高達9,184元,若成功叫價賣出,樓價及呎價將創下全港未補價公屋最貴紀錄。

利東邨一個高層490方呎單位,今年3月以350萬元易手,為目前全港樓價最貴未補價公屋。

//我一直唔明公屋出售比公屋租客所持有嘅理由係乜?

做得耐識半個區D C9
唔好忽視C 9 網絡

喂,又幾正

係咪驚小朋友既同學都係公屋人?
定係落到樓下係三流環境?

利申 唔太介意 係唯一有諗過果區無咩名校

黃大仙區比較好O既學校有

中學計,小學唔熟
私校:慈雲山學校村有一間
官津:
1. 慈雲山,保良一中
2. 慈雲山,協和
3. 慈雲山,德愛
4. 黃大仙,聖母
5. 新蒲崗,伍華
6. 新蒲崗,可立
7. 樂富,余近卿

大概呢D 啦,唔係全港名校
算係區域名校啦

利申: 呢區長大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞