[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

同埋嚟緊9萬幾個單位有7成幾係細單位...
好講究競爭力先放得出

個9萬個單位入位2.7萬 係批地,實際得6萬幾。

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數
變相令牛屎區換樓難度上升...

地產網幾頁都係尚X 溱X

啟德咁貴加左有=無

啟德應該仲有d地王未推
見規劃好似海邊應該仲有兩塊私人住宅地
係正海邊 但遠離地鐵站

好講究競爭力先放得出

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

啟德咁貴加左有=無

啟德塊地俾人炒貴晒

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

啟德咁貴加左有=無

除非由低成數按揭轉去高成數按揭
如果唔係成個操作係難攪

一層500萬,100萬cash
我要買700萬樓就要320萬cash
=要儲多220萬

如果唔係靠一開二黎食個升浪
真係好難

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

啟德咁貴加左有=無

啟德應該仲有d地王未推
係正海邊 但遠離地鐵站

將一部分商地改左做住宅,塊地設計上有預空間做單軌列車。唔洗擔心交通。

個度肯定超貴,唔洗諗上車

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

啟德咁貴加左有=無

啟德應該仲有d地王未推
係正海邊 但遠離地鐵站

啟德仍有幾塊,遠極都5-7分鐘行到,天寰仲有會德豐仍屬低水,到海航果幾幅13500蚊呎地價開價,相信嚇死人
想問下咁多位巴打係咪多數都做30年?
負擔力係咪用2.15 Hibor rate計最保險?

無9按係會難放左,不過你可以咁諗
買完層樓之後 起碼3年先放,上唔到車既都會係呢三年儲錢既

三年收入減返租金可能追唔到樓價升幅

最怕係買完放唔到一路供又換唔到樓
打亂計劃...雖然好多人都話上車先
但上車易換車難

agger
但供住儲應該易過租住儲掛

簡對地方,換車唔難,換同區換大 加錢,市區換新界換大 平手

請教一下好地方以你睇法有咩條件

升市要是先升的一區,跌市要是最遲跌的一區

沙田、大圍、東九中九通常先升 最後才跌
天水圍、康城等經常先跌

講升幅的話,近呢幾年地區好似唔係咁大關係,lamp sum細升幅最驚人。另外元屯天(特別係天水圍)廿年前搬入去新公屋果啲家庭嘅子女開始到左結婚置業年齡,佢地好多都會揀番新西,所以新西唔見得升幅比市區慢

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

啟德咁貴加左有=無

啟德應該仲有d地王未推
係正海邊 但遠離地鐵站

啟德仍有幾塊,遠極都5-7分鐘行到,天寰仲有會德豐仍屬低水,到海航果幾幅13500蚊呎地價開價,相信嚇死人

海航條友唔知9up定係點
講到明起完有一大部分係留比staff用

咁講真,又真係冇法例去控制佢起好一定要賣街

邊有咁q多staff...佢一係唔賣,只要賣一次都好最少都要賣20%單位

最保險係2.15 再加3厘上去。如果您經mc的話

最怕係買完放唔到一路供又換唔到樓
打亂計劃...雖然好多人都話上車先
但上車易換車難

agger
但供住儲應該易過租住儲掛

簡對地方,換車唔難,換同區換大 加錢,市區換新界換大 平手

請教一下好地方以你睇法有咩條件

升市要是先升的一區,跌市要是最遲跌的一區

沙田、大圍、東九中九通常先升 最後才跌
天水圍、康城等經常先跌

講升幅的話,近呢幾年地區好似唔係咁大關係,lamp sum細升幅最驚人。另外元屯天(特別係天水圍)廿年前搬入去新公屋果啲家庭嘅子女開始到左結婚置業年齡,佢地好多都會揀番新西,所以新西唔見得升幅比市區慢

點解我會講先後次序,因為先升,可先賣而換其他沒升那麼快的地方,巴打講得對,新西唔會比市區慢,主要原因是lumpsum細,好多400樓下
市區換大的話,是非常可行,中型碼數在新界幅度往往比市區細,所以市區先升,再換新界中型碼數,十分常見
跌市,新界中碼先跌,市區換入去,比較少見,因小跌市

牛屎區佔大多數

啟德咁貴加左有=無

啟德應該仲有d地王未推
係正海邊 但遠離地鐵站

邊有咁q多staff...佢一係唔賣,只要賣一次都好最少都要賣20%單位

我估 天寰/會德豐 既一房都要6m起步。6m以下得開放式

啟德咁貴加左有=無

啟德應該仲有d地王未推
係正海邊 但遠離地鐵站

我估 天寰/會德豐 既一房都要6m起步。6m以下得開放式

我個人估計有機會玩按揭或payment terms, 因嘉匯龍譽仲有貨尾,一係低開 一係有特別野,如果唔係開完又係慢慢賣,不過唔會賣唔哂既

唔該巴打
好多數要計
見到新西好多2x年樓都開接近500夢
接左仲有機會比大筆維修
加多100連midtown 瓏門都買到
高不成低不就

唔該巴打
好多數要計
接左仲有機會比大筆維修
高不成低不就

您有興趣可以搵番我post telegram幫您計計,我唔刻意留了,怕有閒言

唔該巴打
好多數要計
接左仲有機會比大筆維修
高不成低不就

我覺得元朗廿年左右果啲個則靚過midtown
差唔多銀碼我寧願揀間舊十年八年,行多兩步路,但大間啲

好講究競爭力先放得出

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數

啟德咁貴加左有=無

除非由低成數按揭轉去高成數按揭
如果唔係成個操作係難攪

一層500萬,100萬cash
我要買700萬樓就要320萬cash
=要儲多220萬

如果唔係靠一開二黎食個升浪
真係好難

公用股日日賺
大家點睇一梯一伙?
大家點睇一梯一伙?

例如? 唔會係講村屋係嘛?
我覺得aa入post講下樓市既睇法又無咩所謂,始終aa對市場最敏感,但要中立少少咁分析,唔好太偏頗。上得連登既巴打,好多都係首置,有時未必判斷到咩係岩咩係錯,有時講多少少真係會影響到人,所以三文魚巴都無錯既。 好似之前有個銀行巴打做開mortgage,都有講下相關既知識,唔少巴打睇左都會學到野。
Btw,希望好似v巴咁有經驗既老屎忽分享多少少等我地學下野
In v巴, we7

aa不如分享下有咩要留意
有無咩睇樓應該要睇既,同有咩伏位
大家點睇一梯一伙?

唔係村屋, 廿幾層一出電梯係自己嗰D
噚日去咗睇戲志明救春嬌,冇乜上嚟,冇追post做乜又講我?

志明春嬌都係租客,令我諗起鏗鏘集嗰2公婆,個女嘅戴Pam食海膽,都係中產生活
大家點睇一梯一伙?

唔係村屋, 廿幾層一出電梯係自己嗰D

豪宅類啦,梗好㗎,管理費呀嗰啲唔係考慮之列啦
想問下只有2成首期
但目標單位連租約
而家問緊而家租約係生定死

下一步要點同業主傾?(如果係生約)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞