[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我覺得aa入post講下樓市既睇法又無咩所謂,始終aa對市場最敏感,但要中立少少咁分析,唔好太偏頗。上得連登既巴打,好多都係首置,有時未必判斷到咩係岩咩係錯,有時講多少少真係會影響到人,所以三文魚巴都無錯既。 好似之前有個銀行巴打做開mortgage,都有講下相關既知識,唔少巴打睇左都會學到野。
Btw,希望好似v巴咁有經驗既老屎忽分享多少少等我地學下野
In v巴, we7

aa不如分享下有咩要留意
有無咩睇樓應該要睇既,同有咩伏位

幫手推
我都想知
除咗睇間隔仲有咩細節要睇
新手想買荃景威果邊d樓
有冇巴打係果邊上左車 好唔好住
噚日去咗睇戲志明救春嬌,冇乜上嚟,冇追post做乜又講我?

志明春嬌都係租客,令我諗起鏗鏘集嗰2公婆,個女嘅戴Pam食海膽,都係中產生活

Vic 巴你應該多謝志明春嬌呢d高收入租客
市場越多呢d租租你越開心
想問下只有2成首期
但目標單位連租約
而家問緊而家租約係生定死

下一步要點同業主傾?(如果係生約)

連健身健心胡師傅都要上車
想問下只有2成首期
但目標單位連租約

唔通訓gym room 呀
新手想買荃景威果邊d樓

荃景定荃威?
我宜家住緊荃景圍個邊

志明春嬌都係租客,令我諗起鏗鏘集嗰2公婆,個女嘅戴Pam食海膽,都係中產生活

唔同人唔同諗法嘅,我支持佢哋過優質生活

唔同人唔同諗法嘅,我支持佢哋過優質生活

佢地咁老 可能都生唔出
考慮可能又唔同既
想問下只有2成首期
但目標單位連租約

唔通訓gym room 呀

你贏 駁唔到
新手想買荃景威果邊d樓

荃景定荃威?
我宜家住緊荃景圍個邊

荃景定荃威好d
女朋友鐘意荃景多d
我層首置舊樓估價就來追到我層新樓買入價

兩層都沙中線入口兩三分鐘腳程
我覺得aa入post講下樓市既睇法又無咩所謂,始終aa對市場最敏感,但要中立少少咁分析,唔好太偏頗。上得連登既巴打,好多都係首置,有時未必判斷到咩係岩咩係錯,有時講多少少真係會影響到人,所以三文魚巴都無錯既。 好似之前有個銀行巴打做開mortgage,都有講下相關既知識,唔少巴打睇左都會學到野。
In v巴, we7

幫手推
我都想知

想知+1
想問下只有2成首期
但目標單位連租約

交吉日期有幾耐,睇你等唔等得,如果仲有6個月死約完約,你又等得又預大執,佢價錢又平啲,就自己考慮(通常冇樓睇)
想問下只有2成首期
但目標單位連租約

交吉日期有幾耐,睇你等唔等得,如果仲有6個月死約完約,你又等得又預大執,佢價錢又平啲,就自己考慮(通常冇樓睇)

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

我係等佢踢走租客再傾價(eg 2個月後)

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

想問下只有2成首期
但目標單位連租約

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

連約買要比五成首期,當你出租,如果傾成價錢攪臨時買賣合約,會註明邊個日子交吉成交,如果係等租客走咗咁有樓睇梗係最好,問題係業主嗰面可能會有變數
想問下只有2成首期
但目標單位連租約

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

連約買要比五成首期,當你出租,如果傾成價錢攪臨時買賣合約,會註明邊個日子交吉成交,如果係等租客走咗咁有樓睇梗係最好,問題係業主嗰面可能會有變數

有租客嘅盤通常有兩種做法

第一種,連約賣,即係仲係死約階段,冇樓睇(除非租客肯,但一般業主都唔想打擾租客)。要小心按揭問題,聽講同銀行簽份聲明,講明之後會收番黎自用,一樣可以做到8成或9成,但要問清楚銀行先。

第二種,冇樓睇可交吉,即係生約階段,到成交果日業主會安排租客遷出。同一般放盤既分別只係事前冇樓睇。

如果等租客搬走左,有樓睇先再簽臨約就已經變番做一般既盤。另外,長成交期係將第一種做法變第二種。

有錯請指正
新手想買荃景威果邊d樓

荃景定荃威?
我宜家住緊荃景圍個邊

荃景定荃威好d
女朋友鐘意荃景多d

你自己鐘意荃威多啲?
荃景係比較方便啲,行一陣就到愉景,多野食啲,福來邨個邊都多野食,其實住荃景行慣左嘅話,落愉景,荃灣地鐵站,荃廣,都好快。
如果你係搭地鐵返工,荃景愉景啲人好多時都係行長天橋去地鐵,行慣左我覺得快過你等車同埋同人逼巴士。
感覺荃威比較清靜啲,附近無咩野食,雖然有巴士小巴上落,但如果成日出入買野有揸車比較方便。
大家點睇一梯一伙?

例如? 唔會係講村屋係嘛?

唔係村屋, 廿幾層一出電梯係自己嗰D

豪宅類啦,梗好㗎,管理費呀嗰啲唔係考慮之列啦

睇下係邊區先,市區有 d 得二三百幾實呎
好似旺角有幢經典縮水樓全幢有二十個單位,2016年三個成交,全部三球內。

留意管理費預千幾鈫一個月,有冇廿四小時兩更管理員,間隔有冇大改,例如廁所搬咗入去後樓梯,兩扇防煙門中間既位置。值唔值,睇睇平其他單支幾多先,上會都係同其他大少少既單支咁樣做。

有幾多係元朗 大西北

錦田先係問題
仲有tai kak呢

牛屎區佔大多數
變相令牛屎區換樓難度上升...

地產網幾頁都係尚X 溱X

啟德咁貴加左有=無

除非由低成數按揭轉去高成數按揭
如果唔係成個操作係難攪

一層500萬,100萬cash
我要買700萬樓就要320萬cash
=要儲多220萬

如果唔係靠一開二黎食個升浪
真係好難

旅遊巴牌點睇
新手想買荃景威果邊d樓

荃景定荃威?
我宜家住緊荃景圍個邊

荃景定荃威好d
女朋友鐘意荃景多d

你自己鐘意荃威多啲?
荃景係比較方便啲,行一陣就到愉景,多野食啲,福來邨個邊都多野食,其實住荃景行慣左嘅話,落愉景,荃灣地鐵站,荃廣,都好快。
如果你係搭地鐵返工,荃景愉景啲人好多時都係行長天橋去地鐵,行慣左我覺得快過你等車同埋同人逼巴士。
感覺荃威比較清靜啲,附近無咩野食,雖然有巴士小巴上落,但如果成日出入買野有揸車比較方便。

講漏一樣野,上年荃威個業主立案法團好似搞左好多野出黎,幾煩咁,你可以上網search下新聞,同埋荃景呢一兩年都好似發生過啲自殺案(之前好似有單姊弟戀唔知點)買之前睇一睇新聞同埋查清楚係邊度
3招傍身 免墮置業陷阱

疑僭建、加建等問題,買家尚可以肉眼察覺,但對於看不見的置業陷阱,買家又如何避免呢?
對於全無買賣樓宇經驗的買家,地產代理可謂他們的置業盲公竹,加上自從地產代理監管局推出發牌制度以來,代理有法可依,但樹大有枯枝,加上買樓為人生一大決定,最理想是每事親力親為,對一般文件、條款有基本認知,可減低誤墮置業陷阱。
先查冊 大起底
簽訂臨時買賣合約前,地產代理須向買家出示單位最新的查冊紀錄及物業資料表格;其中,查冊紀錄可由土地註冊處取得,此份資料披露單位過去買賣歷史、業權,甚至肉眼看不見的問題。
核實賣家資料 防混水摸魚
查冊內容包括了現今及過往業主名字、業權類別、登記日期,別看輕這部分,買家在簽臨約及正式買賣合約時,要確保賣方名字、人數與查冊相同,否則簽了也等於白簽。
另外,查冊記錄了單位詳情,如地址及有關地段的政府租約年期等,而且也會顯示有否政府部門簽發但未遵守的物業命令,即有否維修令、非法僭建清拆令,以及未解除的樓宇按揭等。總之,查冊會毫不保留揭示單位狀況,買家遇有疑問,可向代理或律師查詢。但切忌未收到查冊便簽約,又或被游說先簽字再後補,最終只會自招損失。
事實上,單憑查冊資料,一般人或會看得一頭霧水,但其實買家可從三方面着眼:
(一)核對業主名字與人數是否與跟前賣家相同,以防有人混水摸魚。
(二)從上手業主買入價、樓宇按揭狀況去判斷單位是否負資產,假若售價資不抵債,賣方即使沽出單位,也要再向銀行賠錢贖樓契。為免賣方收訂後,人去樓空,而單位又未完成樓按,樓價又未能覆蓋還款額,建議買家將臨時訂金及大訂付予賣方律師暫管直至完成交易。
(三)如果查冊顯示有物業頒布令,如維修令、法庭頒布令等,買家要解除有關命令或就責任、賠償取得共識後才購入單位;又如業主拖欠管理費或大廈維修費,由於物業的產權是押記在物業上,而非業權人身上,若買家並未提出或發現有該物業債項。成交後,買家或要承擔相關債務。
憑圖則 辨間隔
至於近期鬧得滿城風雨的非法加建、僭建等問題,除非閣下是專業人士,否則一般買家難以分辨屋內有否違規建築,只能憑相關平面圖去了解單位有否改動。
違規可作踢契理由
業主有責任告知代理及買家,單位結構有否作出改動,若屬合法改動,大可向買家出示相關政府部門的批文,讓買家心安理得;否則,若改動涉違規,買家在不知情下,可作為「踢契」理由,終止交易,甚至要求業主賠償。
但若果買家在知情下,仍購入有違規加建的單位,宜先與業主就日後責任問題作出商議,並記錄在合約上。
凶宅否 問清楚
另外,最多買家擔心的是買入單位是否「凶宅」。事實上,不時聽見有買家在不知情下買入有問題的單位,直至單位到樓按步驟,才發現估值不足,始知真相,即使回頭向有關代理對質,也無補於事。
代理應否告知 無明文規定
原來物業是否凶宅,並非地產代理條例內列明從業員需要提供的資料。所以代理有否責任向買家披露單位曾否涉及命案,並無明文規定,而且市場對於事故單位的闡釋各有不同。買家若對單位存疑,應向代理或透過代理向業主查詢。
資料來源 資料來源:經濟日報2011-5-27
In v巴, we7

幫手推
我都想知

想知+1

睇樓最主要睇2個位置,二手樓多漏洞位,廁所廚房
1.廁所既天花板,如果樓上有漏水,天花板必有'撲'
2.連接沖涼位既牆身,如房既牆或廳既牆
3.如單位換哂喉管,留意牆身有沒有發黑
4.有連接廁所的天花板,如房或廳,樓上有漏水的話都會影響

但非所有有'撲'之牆身都是漏水,如有銹積、發黑,就九成有,有業主唔理照放,有無良業主用櫃、或者發黑果達油油遮掩,如發現有不達一達油油情況,大家知咩事。
大家點睇一梯一伙?

例如? 唔會係講村屋係嘛?

唔係村屋, 廿幾層一出電梯係自己嗰D

豪宅類啦,梗好㗎,管理費呀嗰啲唔係考慮之列啦

睇下係邊區先,市區有 d 得二三百幾實呎
好似旺角有幢經典縮水樓全幢有二十個單位,2016年三個成交,全部三球內。

留意管理費預千幾鈫一個月,有冇廿四小時兩更管理員,間隔有冇大改,例如廁所搬咗入去後樓梯,兩扇防煙門中間既位置。值唔值,睇睇平其他單支幾多先,上會都係同其他大少少既單支咁樣做。

唔建議,除左管理費,如要夾錢大維,貴到您唔信
In v巴, we7

幫手推
我都想知

想知+1

睇樓最主要睇2個位置,二手樓多漏洞位,廁所廚房
1.廁所既天花板,如果樓上有漏水,天花板必有'撲'
2.連接沖涼位既牆身,如房既牆或廳既牆
3.如單位換哂喉管,留意牆身有沒有發黑
4.有連接廁所的天花板,如房或廳,樓上有漏水的話都會影響

但非所有有'撲'之牆身都是漏水,如有銹積、發黑,就九成有,有業主唔理照放,有無良業主用櫃、或者發黑果達油油遮掩,如發現有不達一達油油情況,大家知咩事。

應該要加埋窗邊 冷氣位
本身自己收樓後見到第2個point中左招
後來裝修佬發現客房冷氣都有漏水問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞