[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
留名,六月尾收樓,煩緊傢私

我買幾樣已經好煩

是但係實惠ikea 執咪得囉
又要浪費時間揀件靚既,時間都係錢
我傢俬全部都是鳩但買自己覺得靚咪得

傢俬已經事少
裝修仲煩

魚巴加油

精乳石已經bye bye

我都要煩傢俬

已經搞得七七八八,但媽子話七月先準搬入去
因為新傢私有味同甲酫

依家啲抽濕機好似有啲有空氣清新/除甲醛功能
諗住整返部,然後要求六月搬入去
巴打們,想請教下聯名契除名既手續,同相關印花税計算方法

如果本身係近親,當重新做過按揭,要過壓力測試,樓價跟市價或估價,印花稅二百萬樓下一百蚊,其實跟一般印花稅

美國訂左咩床裖?

我訂左sealy

求救學

你用貴mattress 搭ikea 果啲魚骨床架其實浪費左張床褥

求救學

你用貴mattress 搭ikea 果啲魚骨床架其實浪費左張床褥

因為新傢私有味同甲酫

裝修完at least 要放1-2星期通風架

Ikea魚骨床架唔夠承拓力
床褥好重架
IKEA 床架邊條line好我就無研究
因為一早打算油壓or 地台
Ikea床無呢d
點睇月華街d舊樓?

雖然樓齡都四五十年,但結構仲好實淨

又近地鐵站而且旺中帶靜

以投資潛力黎講算唔算高

呢個post冇乜嗰區業主 香討或者多啲

月華街地王黎, 不過單支我唔敢搏
我寧願上少少搏祥和/寶佩

依度多數牛屎區業主黎

因為新傢私有味同甲酫

五月頭搞掂,佢係諗住通到七月頭

因為新傢私有味同甲酫

五月頭搞掂,佢係諗住通到七月頭

安全d好d,新傢私可以好毒,特別係貓狗

讀u借錢要還
一個月要儲16K 當你每月洗6K 家用cheap d 比5K 仲有1K MPF焗比 都要28-29K先得

無人講過要一個月儲16k
純討論下
其實講緊一畢業借足loan一人有廿幾萬係手 唔係好多人都係入息夠但首期難儲?
學債一個月先還幾百還十幾年, 如佢真係唔影響壓測拎黎做首期真係無得輸
而且當夠你做左3-4年野 再儲/等加人工夠萬七, 都上到車黎計, 都唔算好難上車掛

1. 當每人借到25 兩個人total 50. 400做九成都剛剛好首期。AA佣都好緊
2. 借non mean. d錢好似直接交學費 唔經你手
3. Full grant full mean 好似每年8萬4 有一半你都交學費 實際你袋4萬2 你借到甘多 屋企可能要緊張少少

我離開大學太耐唔知grant loan有冇改
只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋
grant loan先係直接去學校

我個年代大部分同學都借non mean炒股

不過你借完non mean, 學費都係要有人找, 如果係屋企比咪又係父幹
除非真係巴打咁講full grant loan + full non mean

grant loan都係過落學生手架

咁學費都要比架
如果屋企幫手比
其實首期都可以靠父幹

你當呢個世界人人都有父幹咩

所以大學生唔靠父幹都幾難搞
利申:還緊loan希父幹每個月儲錢唔知幾時先有車上

無人講過要一個月儲16k
純討論下
其實講緊一畢業借足loan一人有廿幾萬係手 唔係好多人都係入息夠但首期難儲?
學債一個月先還幾百還十幾年, 如佢真係唔影響壓測拎黎做首期真係無得輸
而且當夠你做左3-4年野 再儲/等加人工夠萬七, 都上到車黎計, 都唔算好難上車掛

1. 當每人借到25 兩個人total 50. 400做九成都剛剛好首期。AA佣都好緊
2. 借non mean. d錢好似直接交學費 唔經你手
3. Full grant full mean 好似每年8萬4 有一半你都交學費 實際你袋4萬2 你借到甘多 屋企可能要緊張少少

我離開大學太耐唔知grant loan有冇改
只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋
grant loan先係直接去學校

我個年代大部分同學都借non mean炒股

不過你借完non mean, 學費都係要有人找, 如果係屋企比咪又係父幹
除非真係巴打咁講full grant loan + full non mean

grant loan都係過落學生手架

咁學費都要比架
如果屋企幫手比
其實首期都可以靠父幹

你當呢個世界人人都有父幹咩

所以大學生唔靠父幹都幾難搞
利申:還緊loan冇父幹每個月儲錢唔知幾時先有車上
等緊業主簽正約

聽日驗樓,4號收樓

今日驗樓,2號收樓

其實驗樓驗d 乜
我5號都驗⋯

Ikea魚骨床架唔夠承拓力
床褥好重架
IKEA 床架邊條line好我就無研究
因為一早打算油壓or 地台
Ikea床無呢d

係㗎,宜家床頂唔順啲咁重嘅床褥

另外,如果係美國訂床褥的話,美國人對硬嘅定義同我地好唔同
佢地話硬,你預亞洲人嘅軟就差唔同
我就中過伏
有個問題想問好耐,求解答
平時d人成日講上左車先再樓換樓換大d, 但其實實際係點做?
如果想一開二又係點?加按套現當第二間屋既首期?

大致上係咁,但加按都要入息支持到先得

每兩年夠期就轉按,市好就加按,時跌就用outstanding搵原本間銀行重做叫佢減息。賺回贈都有著數。某程度上因為呢幾年樓升得快膈多加按到既錢真係快過儲返黎。

套夠百幾二百個已經夠買樓仔收租。我06年第一次用9成膽粗粗買自住,12年就成功換樓。當年又係盡借,結果攪店左一開二

但會唔會過兩年就好難做到,樓市係咁升
我同我老婆上年買左樓,樓落左佢名,我做擔保,供款佔兩人總入息大概30%
如果要開二,第二間落我名,但好似都冇乜可能過到壓測
如果層樓假設係400萬,借360萬上車,供左兩年後升到600萬,咁加按會按到幾錢?
sorry太多問題

理論上岩岩好
120萬首期
18萬印花稅
什費(律師費/xxxxx按金/aa費)

其實有無人會買左先供住先
再儲返一年錢先搞裝修傢私

見到升到咁 個心好驚

其實好多人咁做
睇盤,上手有d人會留家私比你
咁咪當租樓用住先

如果冇家私 咪慢慢買/上Facebook 2手group到排

宜家買床架500蚊
美國訂張床5000蚊
有張床訓到教先算

美國訂左咩床裖?

我訂左sealy

求救學

包膠包膠
同業主還價中 希望上到車
有個問題想問好耐,求解答
平時d人成日講上左車先再樓換樓換大d, 但其實實際係點做?
如果想一開二又係點?加按套現當第二間屋既首期?

大致上係咁,但加按都要入息支持到先得

每兩年夠期就轉按,市好就加按,時跌就用outstanding搵原本間銀行重做叫佢減息。賺回贈都有著數。某程度上因為呢幾年樓升得快膈多加按到既錢真係快過儲返黎。

套夠百幾二百個已經夠買樓仔收租。我06年第一次用9成膽粗粗買自住,12年就成功換樓。當年又係盡借,結果攪店左一開二

但會唔會過兩年就好難做到,樓市係咁升
我同我老婆上年買左樓,樓落左佢名,我做擔保,供款佔兩人總入息大概30%
如果要開二,第二間落我名,但好似都冇乜可能過到壓測
如果層樓假設係400萬,借360萬上車,供左兩年後升到600萬,咁加按會按到幾錢?
sorry太多問題

計落都會有幾十個落袋。應該唔夠開,唯有等下,除非你地saving好夠。
Sony x7000d冇coupon送喇
巴打們,想請教下聯名契除名既手續,同相關印花税計算方法

如果本身係近親,當重新做過按揭,要過壓力測試,樓價跟市價或估價,印花稅二百萬樓下一百蚊,其實跟一般印花稅

但留意番,只是買佢的半份,同樣地,都只係計半份樓價的印花稅,若現契樓就不用重新做按揭。
同業主還價中 希望上到車

加油巴打 祝快D有心目中安樂窩
【新界成交】珀麗灣租客入市 726萬買三房

美聯物業譚振聲表示,馬灣珀麗灣2座中層D室,建築面積816方呎,實用面積630方呎,三房間隔,擁橋海景,以726萬元成交,建築呎價8,897元,實用呎價11,524元。買家為一名同區租客。原業主2011年5月以400萬元購入,獲利326萬元,升值81.5%。

//其實我好鍾意柏麗灣,老婆嫌交通所以冇買

8年前畢業一直以珀麗灣做目標
但結婚後個價已經升到買唔起 不過諗返轉頭 就算夠實力 交通因素都係一個大障礙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞