[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想問下只有2成首期
但目標單位連租約
而家問緊而家租約係生定死

下一步要點同業主傾?(如果係生約)

交吉日期有幾耐,睇你等唔等得,如果仲有6個月死約完約,你又等得又預大執,佢價錢又平啲,就自己考慮(通常冇樓睇)

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

我係等佢踢走租客再傾價(eg 2個月後)

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

連約買要比五成首期,當你出租,如果傾成價錢攪臨時買賣合約,會註明邊個日子交吉成交,如果係等租客走咗咁有樓睇梗係最好,問題係業主嗰面可能會有變數

有租客嘅盤通常有兩種做法

第一種,連約賣,即係仲係死約階段,冇樓睇(除非租客肯,但一般業主都唔想打擾租客)。要小心按揭問題,聽講同銀行簽份聲明,講明之後會收番黎自用,一樣可以做到8成或9成,但要問清楚銀行先。

第二種,冇樓睇可交吉,即係生約階段,到成交果日業主會安排租客遷出。同一般放盤既分別只係事前冇樓睇。

如果等租客搬走左,有樓睇先再簽臨約就已經變番做一般既盤。另外,長成交期係將第一種做法變第二種。

有錯請指正

第一種,成交時死約階段,無得同銀行傾,必定5成。

第二種,生約陌段,除左同一般放盤一樣外,要業主同租客簽訂退租書,一來保障自己到時租客唔走係要前業主承擔責任,二來要話比銀行聽我按揭係用來自住,比埋租約、退租書比銀行。

第三種長成交,則同第二種一樣,但若比租客知道業主放賣,刻意破壞,您無法追討,有風險。
我作為一個Aa 我認為樓市年底有少許回落的現象
有巴打差少少錢年底岩價就入。唔好等
因為呢半年2手升左50-100萬
在等唔會知個市有幾恐怖
同埋海之戀 啟德真係冇得輸
三千多伙 仲要長江樓呎價唔平點樣散貨。有水位既
啟德長遠發展。我啊嘛冇讀書都知會升啦
啟德就唔洗講呎價。個銀碼岩就去啦
你都會當投資性質買先。唔通頭幾年住咁荒蕪的地區咩
想問下只有2成首期
但目標單位連租約

交吉日期有幾耐,睇你等唔等得,如果仲有6個月死約完約,你又等得又預大執,佢價錢又平啲,就自己考慮(通常冇樓睇)

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

連約買要比五成首期,當你出租,如果傾成價錢攪臨時買賣合約,會註明邊個日子交吉成交,如果係等租客走咗咁有樓睇梗係最好,問題係業主嗰面可能會有變數

第一種,連約賣,即係仲係死約階段,冇樓睇(除非租客肯,但一般業主都唔想打擾租客)。要小心按揭問題,聽講同銀行簽份聲明,講明之後會收番黎自用,一樣可以做到8成或9成,但要問清楚銀行先。

第二種,冇樓睇可交吉,即係生約階段,到成交果日業主會安排租客遷出。同一般放盤既分別只係事前冇樓睇。

如果等租客搬走左,有樓睇先再簽臨約就已經變番做一般既盤。另外,長成交期係將第一種做法變第二種。

有錯請指正

第二種,生約陌段,除左同一般放盤一樣外,要業主同租客簽訂退租書,一來保障自己到時租客唔走係要前業主承擔責任,二來要話比銀行聽我按揭係用來自住,比埋租約、退租書比銀行。

第三種長成交,則同第二種一樣,但若比租客知道業主放賣,刻意破壞,您無法追討,有風險。

咪亂嚇鬼,第三樣好少,買家係合約註明驗樓有問題係原業主攪,租客刻意破壞原業主報警,揾公證行証明,或者晒少少錢揾香港業主會攪,刑事㗎,我夠交吉買冇睇樓,幅牆裝過鞋櫃有鑽窿都要幫我補返晒
新手想買荃景威果邊d樓
有冇巴打係果邊上左車 好唔好住

荃景定荃威?
我宜家住緊荃景圍個邊

荃景定荃威好d
女朋友鐘意荃景多d

你自己鐘意荃威多啲?
荃景係比較方便啲,行一陣就到愉景,多野食啲,福來邨個邊都多野食,其實住荃景行慣左嘅話,落愉景,荃灣地鐵站,荃廣,都好快。
如果你係搭地鐵返工,荃景愉景啲人好多時都係行長天橋去地鐵,行慣左我覺得快過你等車同埋同人逼巴士。
感覺荃威比較清靜啲,附近無咩野食,雖然有巴士小巴上落,但如果成日出入買野有揸車比較方便。

講漏一樣野,上年荃威個業主立案法團好似搞左好多野出黎,幾煩咁,你可以上網search下新聞,同埋荃景呢一兩年都好似發生過啲自殺案(之前好似有單姊弟戀唔知點)買之前睇一睇新聞同埋查清楚係邊度

唔該巴打
想問下只有2成首期
但目標單位連租約

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

有錯請指正

咪亂嚇鬼,第三樣好少,買家係合約註明驗樓有問題係原業主攪,租客刻意破壞原業主報警,揾公證行証明,或者晒少少錢揾香港業主會攪,刑事㗎,我夠交吉買冇睇樓,幅牆裝過鞋櫃有鑽窿都要幫我補返晒

交吉同長成交不同,我刻意破壞意思是牆身,果d,當然不是打爛間屋
大家點睇一梯一伙?

例如? 唔會係講村屋係嘛?

唔係村屋, 廿幾層一出電梯係自己嗰D

豪宅類啦,梗好㗎,管理費呀嗰啲唔係考慮之列啦

睇下係邊區先,市區有 d 得二三百幾實呎
好似旺角有幢經典縮水樓全幢有二十個單位,2016年三個成交,全部三球內。

留意管理費預千幾鈫一個月,有冇廿四小時兩更管理員,間隔有冇大改,例如廁所搬咗入去後樓梯,兩扇防煙門中間既位置。值唔值,睇睇平其他單支幾多先,上會都係同其他大少少既單支咁樣做。

唔建議,除左管理費,如要夾錢大維,貴到您唔信

Thanks brother
香港業主會網頁 http://www.hkoc.com.hk
香港業主會網頁 http://www.hkoc.com.hk

咁搞笑邊個搞架

咁搞笑邊個搞架

btw有無租租會

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

有錯請指正

交吉同長成交不同,我刻意破壞意思是牆身,果d,當然不是打爛間屋

都一樣,合約可以註明,自然損秏冇得講,打崩幅牆試吓,買家可以唔收貨嘅,都話千萬樓多幾個鑽窿都要幫我補返晒,我夠係有租約成2,三個月等交吉,全部講合約,租客攪破壞咪原業主攪佢

咁搞笑邊個搞架

果會有左好耐...

張租霸LIST好好用

咁搞笑邊個搞架

好耐㗎啦,唔知邊個攪,據稱有人用過服務OK

咁搞笑邊個搞架

果會有左好耐...

張租霸LIST好好用

巴打會員嚟?

想問下只有2成首期
但目標單位連租約

咁當幾時買?
eg 而家行緊生約
咁放300 萬連約

定係用而家個價簽約
再等2個月交吉收樓?

有錯請指正

留意長成交期有風險
touchwood 等緊成交中途樓價大跌
銀行個估價會有變

咁搞笑邊個搞架

果會有左好耐...

張租霸LIST好好用

巴打會員嚟?

咁多, 巴打LOAN SIZE幾多?

我REBATE得1.3
想問咁多位巴打,銀行批左按揭之後出律師信去律師樓要幾耐到.....

律師樓話賣方想提早成交,我代表律師就一直都話未收到銀行信覆唔到賣家....今日都唔到的話聽日又紅日

距離成交仲有廿日都唔知搞唔搞得切....
想問咁多位巴打,銀行批左按揭之後出律師信去律師樓要幾耐到.....

律師樓話賣方想提早成交,我代表律師就一直都話未收到銀行信覆唔到賣家....今日都唔到的話聽日又紅日

搞唔切咪照舊

咁多, 巴打LOAN SIZE幾多?

我REBATE得1.3

我借2球 大貓都覆我1.6喎

同問,全部還款綁兩年,而家過左一年多做唔做到review?

三至五個工作天,問番銀行按揭部跟你個case果個職員最清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞