[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

其實好多人咁做
睇盤,上手有d人會留家私比你
咁咪當租樓用住先

如果冇家私 咪慢慢買/上Facebook 2手group到排

宜家買床架500蚊
美國訂張床5000蚊
有張床訓到教先算

美國訂左咩床裖?

我訂左sealy

求救學

有個問題想問好耐,求解答
平時d人成日講上左車先再樓換樓換大d, 但其實實際係點做?
如果想一開二又係點?加按套現當第二間屋既首期?

大致上係咁,但加按都要入息支持到先得
過幾日約左aa睇樓 有咩要注意?

睇鎖匙盤定業主自住梗?!

出租緊 業主租客傾掂可以睇

想了解下個程序有冇錯:
網上估左價 (仲高業主開既少少)
睇樓 (請問有咩室內野要注要?)
Pre approval 已有相熟銀行職員 口頭話估足同比左個初步offer
Deal就簽臨約 比樓價1% cheque
傾正式成交日期
搞mortgage
過數去律師樓 開cheque去對家律師樓? 簽紙?
有冇其他野??
唔該曬巴打

有心買細訂俾多d 佢賠訂你GG

簽必買必賣就得

細訂我多數比$10萬

想了解下個程序有冇錯:
Pre approval 已有相熟銀行職員 口頭話估足同比左個初步offer
傾正式成交日期
搞mortgage
有冇其他野??
唔該曬巴打

簽必買必賣就得

細訂我多數比$10萬

等緊業主簽正約

聽日驗樓,4號收樓

今日驗樓,2號收樓

想了解下個程序有冇錯:
傾正式成交日期
搞mortgage
有冇其他野??
唔該曬巴打

簽必買必賣就得

細訂我多數比$10萬

我買第一間反而唔擔心因為個陣AA 好多盤,業主撻咪買第間 (2014年)

想了解下個程序有冇錯:
傾正式成交日期
搞mortgage
有冇其他野??
唔該曬巴打

簽必買必賣就得

細訂我多數比$10萬

我買第一間反而唔擔心因為個陣AA 好多盤,業主撻咪買第間 (2014年)

好慘 我三月中開始搵睇都無盤睇 一係連租約

其實好多人咁做
睇盤,上手有d人會留家私比你
咁咪當租樓用住先

如果冇家私 咪慢慢買/上Facebook 2手group到排

宜家買床架500蚊
美國訂張床5000蚊
有張床訓到教先算

美國訂左咩床裖?

我訂左sealy

求救學

你用貴mattress 搭ikea 果啲魚骨床架其實浪費左張床褥
【新界成交】珀麗灣租客入市 726萬買三房

美聯物業譚振聲表示,馬灣珀麗灣2座中層D室,建築面積816方呎,實用面積630方呎,三房間隔,擁橋海景,以726萬元成交,建築呎價8,897元,實用呎價11,524元。買家為一名同區租客。原業主2011年5月以400萬元購入,獲利326萬元,升值81.5%。

//其實我好鍾意柏麗灣,老婆嫌交通所以冇買

柏麗灣好正環境一流

個人認為睇過嘅香港居住環境中以佢最正,唔使考慮返工問題,唔鍾意太多夜生活嘅話真係

想了解下個程序有冇錯:
傾正式成交日期
搞mortgage
有冇其他野??
唔該曬巴打

簽必買必賣就得

細訂我多數比$10萬

好慘 我三月中開始搵睇都無盤睇 一係連租約

邊區
【新界成交】珀麗灣租客入市 726萬買三房

美聯物業譚振聲表示,馬灣珀麗灣2座中層D室,建築面積816方呎,實用面積630方呎,三房間隔,擁橋海景,以726萬元成交,建築呎價8,897元,實用呎價11,524元。買家為一名同區租客。原業主2011年5月以400萬元購入,獲利326萬元,升值81.5%。

//其實我好鍾意柏麗灣,老婆嫌交通所以冇買

柏麗灣好正環境一流

個人認為睇過嘅香港居住環境中以佢最正,唔使考慮返工問題,唔鍾意太多夜生活嘅話真係

我都覺
退休住一流
自成一角 有山有水

入得拿?

Yes 第一伙4月25入伙
月中入到咁上下去混吉

岩岩睇返
原來折實550先買到420尺
唔怪得支香討班人話租到15000蚊出去

美國訂左咩床裖?

我訂左sealy

求救學

你用貴mattress 搭ikea 果啲魚骨床架其實浪費左張床褥

巴打們,想請教下聯名契除名既手續,同相關印花税計算方法

首先,你要有個穩定男/女朋友
第二,你要搵到份16k固定入息工
第三,16x2x24=768k
第四,要兩個都接受到牛屎區

我數學成績唔好,求教學

讀u借錢要還
一個月要儲16K 當你每月洗6K 家用cheap d 比5K 仲有1K MPF焗比 都要28-29K先得

無人講過要一個月儲16k
純討論下
其實講緊一畢業借足loan一人有廿幾萬係手 唔係好多人都係入息夠但首期難儲?
學債一個月先還幾百還十幾年, 如佢真係唔影響壓測拎黎做首期真係無得輸
而且當夠你做左3-4年野 再儲/等加人工夠萬七, 都上到車黎計, 都唔算好難上車掛

1. 當每人借到25 兩個人total 50. 400做九成都剛剛好首期。AA佣都好緊
2. 借non mean. d錢好似直接交學費 唔經你手
3. Full grant full mean 好似每年8萬4 有一半你都交學費 實際你袋4萬2 你借到甘多 屋企可能要緊張少少

我離開大學太耐唔知grant loan有冇改
只想講買樓不是易事

nonmean係入你袋
grant loan先係直接去學校

我個年代大部分同學都借non mean炒股

不過你借完non mean, 學費都係要有人找, 如果係屋企比咪又係父幹
除非真係巴打咁講full grant loan + full non mean

grant loan都係過落學生手架

咁學費都要比架
如果屋企幫手比
其實首期都可以靠父幹

你當呢個世界人人都有父幹咩

我訂左sealy

求救學

香港既鋪係用黎試,香港賣三萬幾既,我係美國運運費一萬唔使就買到,你自己買之前 check 清楚size 就冇問題。個差價用黎換床架都抵
有個問題想問好耐,求解答
平時d人成日講上左車先再樓換樓換大d, 但其實實際係點做?
如果想一開二又係點?加按套現當第二間屋既首期?

大致上係咁,但加按都要入息支持到先得

每兩年夠期就轉按,市好就加按,時跌就用outstanding搵原本間銀行重做叫佢減息。賺回贈都有著數。某程度上因為呢幾年樓升得快膈多加按到既錢真係快過儲返黎。

套夠百幾二百個已經夠買樓仔收租。我06年第一次用9成膽粗粗買自住,12年就成功換樓。當年又係盡借,結果攪店左一開二
留名,六月尾收樓,煩緊傢私

我買幾樣已經好煩
等緊業主簽正約

聽日驗樓,4號收樓

今日驗樓,2號收樓

恭喜

想了解下個程序有冇錯:
傾正式成交日期
搞mortgage
有冇其他野??
唔該曬巴打

簽必買必賣就得

細訂我多數比$10萬

我買幾樣已經好煩

是但係實惠ikea 執咪得囉
又要浪費時間揀件靚既,時間都係錢
我傢俬全部都是鳩但買自己覺得靚咪得

我買幾樣已經好煩

傢俬已經事少
裝修仲煩

我買幾樣已經好煩

傢俬已經事少
裝修仲煩

魚巴加油

我買幾樣已經好煩

傢俬已經事少
裝修仲煩

魚巴加油

精乳石已經bye bye
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞