貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
試下比肉醬罐佢食
卡路里會高啲
同埋佢有冇發情
發緊情會冇咁好胃口
我隻仔7個月個陣
日日食2個k9大罐
差唔多成50蚊日
Btw淨食糧唔加水應該會飲唔夠水
我嗰隻8個月,2kg,每日淨係0.5-1.5罐 小罐(80g)
想佢肥啲
佢自己成日飲
再加埋我會用針筒餵佢飲
佢唔肯食肉醬
細細個都勁咀刁
有d貓真係唔鍾意食野
我隻貓一日最多食15g乾糧加兩個半75g罐頭
果日係有朋友上黎同佢狂玩
佢心情勁好先食到咁多
你果隻1日食罐半80g
有冇食埋乾糧?
我隻貓得閒經過見到都會食幾啖乾糧
我兩隻貓貓 9-10月大 而加2點幾kg 接近3kg
我都係長放 wellness core戈隻幼貓糧
夜晚收工 就每隻各一罐 thrive 罐 (75g)
但其實按佢地嘅年紀/體重
一罐夠唔夠食?
因為我睇罐就寫話每日2-3罐 同埋聽過獸醫講話佢地年紀要食到百幾g 罐頭 但因為我有俾乾糧
所以我都唔知要點計
定係長放左乾糧 佢地肚餓就走去食 就可以 唔洗擔心佢地食唔夠/卡路里戈啲?
Nature's Variety Instinct 乾糧係咪好
食緊wellness core 鴨肉味啲屎時好時壞 諗住轉下其他試下
我都係兩隻,一隻2歲半,一隻6個月,乾糧長放,每日放工每隻餵半罐thrive, 隻2歲半都肥到隻豬咁
其實睇佢食幾多g wellness core
以卡路里黎計
乾糧1g普遍有4卡路里左右
罐頭1g都無1卡路里

所以我上面先問
我隻貓唔鬼鍾意食乾糧
日日食兩至兩罐半thrive
計卡路里其實好少
但兩罐半摷鬆佢
其實睇落又好多
嗚呀 有冇巴絲知道邊度買Primal生肉糧抵?
我家主子一日食6-7舊 食到我破產了
食咁少都肥肥 係咪食好多乾糧🤣
Ziwi係浸水咁餵?定就咁餵都得
想問下食凍乾/Ziwipeak
有無話食翻雞肉會好d?
就咁餵
天下有得訂ziwi
係咪即係嗰隻脫水糧? 唔洗加水,可以好似乾糧咁放題ok?
係啊
你當乾糧咁餵就得
thx, 岩岩先訂左幾包thrive, 差唔多食完試下轉ziwi 先。
轉ziwi 係咪直接轉唔洗溝?
catiscat
天下貓貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞