貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有無試下食益生菌?
我果隻初初食thrive乾都軟便
食左益生菌就無事喇
我一對貓b都係食凍乾大
貴就真係貴啲
不過見佢哋日日屙靚屎
長肉長得快 毛又滑
就覺得乜都抵返曬

而且食得好 慳返將來睇獸醫嘅錢
唯有咁諗
想問下各位巴絲 想問下凍乾係咪最好? k9果隻凍乾如何? 因為我個仔 試過買cangan同thrive既罐頭比佢 總共有5隻味 佢都係唔食 最後要轉讓比其他巴絲
之前試過wellness core同GO!
都一直爛屎,早幾日仲要有啲血
一嘢換咗ziwi羊肉比佢,當晚啲屎即刻超靚
一直keep到依家
巴打係咪轉左餵凍乾?
想問下凍乾加完水係咪會好似肉醬咁架?
係啊,Ziwi係凍乾生肉糧,我就咁餵,冇試過加水
不過真係好貴

以佢3kg嚟計,1日要成19蚊

諗住趁佢仲細(依家7個月),餵好啲
等佢發育好啲
睇吓遲啲成貓會唔會轉翻普通乾糧
Nature's Variety Instinct original
或者乾糧同生肉糧兩溝
絲打啲凍乾就係咁餵定會加水架?
想問下啲凍乾加完水開係咪會好似肉醬罐啲肉醬咁
我寧願比貴啲伙食都唔想主子再屙爛
抹屎抹到喊
不過上網睇個陣話餵生肉唔好同乾糧兩溝呀
詳細巴打你再研究下
好似話消化時間唔同會整壞腸胃
我會加水架 但因為佢痾所以會加少啲
我果包正常係加1:3
Met碎啲凍乾再加水撈下 就會變肉醬食得
唔該絲打
咁主子有機會肯食 (主子唔食乾)
人生好似有返啲希望了
想再問多句絲打買邊隻牌子?
就咁睇凍乾品牌唔多
係咪p記或者k9?
食緊汪喵嘅安心雞味
遲啲試吓instinct original就咁餵
如果屙要再試

但係生肉糧真係太貴
淨伙食都5百尾6百
未計佢遲啲大啲又要食多啲
我主子上個月腸胃炎睇醫生已經睇左成千蚊 然後買左成箱處方罐慢慢幫佢溝返正常罐
點解今個月一轉多少少又黎過
又要帶佢去睇醫生了
相比之下我覺得伙食費幾百都好平
主子屙爛佢自己唔舒服時又搞到我好煩
唔該絲打
話說ziwi凍乾個質地唔似其他凍乾
佢唔係肉鬆咁樣,佢係好似牛肉乾咁一塊塊
啱啱試咗溝啲水,完全唔吸水

多謝巴打你加左水又話返我知
咁我應該唔會買ziwi 凍乾 肯定唔食
唔使客氣
不過真係超香 勁大浸肉味
希望巴打搵到隻啱你主子食啦
ziwi 唔係凍乾嚟...唔使加水...
係喎岩岩上網search 見到ziwi 係風乾糧黎
$19又唔係好貴喎,我主子都係3kg一日食兩罐都要廿幾蚊
咁計我都想轉凍乾添
3個月貓可唔可以食凍乾?哩家餵緊Wellness Core
佢好似冇咩大意欲去食
戒咗奶就食得
大部分凍乾加咗水其實都會變到糊仔咁
係某啲牌子/肉類比較硬身
例如primal鹿肉 硬到要用刀切
想問下
我貓貓近排唔多食乾糧
淨係食罐頭
尤其只食thrive
但一日最多都係食兩罐半左右
我睇返佢卡路里
網上話佢100g先得75卡路里
但佢一日只係食兩罐半
換言之一暐先得百幾卡路里
佢半歲貓
應該一日要2百幾卡路里
但佢已經三四個鍾比一餐佢
淨係罐頭點食到4罐幾
我隻貓依家淨係食thrive 罐頭
日日兩罐以上
差唔多30蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞