貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
汪貓隻凍乾生肉好似幾好
唔洗雪
就咁溝水就ok
但啲主子好似溝左水唔肯食
本來椰子油熱就會變液體冬天就會變返膏狀
如果夏天都係膏狀或者冬天都係要液態
咁就可能加工左 唔係天然
最好都係 virgin 無精製加工過
想問如果3.7kg貓想三餐入面其中一餐係k9凍乾/汪喵凍乾 大概個一餐要俾幾多gram先夠?
我見佢k9個到就話2.5至5kg 要餵一日29-50gram 如果係咁我將呢個數字除返三咁餵得唔得?
好 咁我留意下先 唔該曬巴打
你睇返個excel
有個表教你計返貓貓每日需要既卡路里
再計返食幾多先夠
我屋企果隻貓5個月大,但我唔係好敢比成貓罐佢,唔係驚佢食唔到,但驚營養冇咁好但真係好想試下比成貓罐佢,有多好多味,最近入手左48罐汪喵營養罐,唔買其他味既罐比佢實會厭
我隻b以前都好鐘意汪喵營養罐
揀返啲靚嘅主食罐就唔驚唔夠營養
貓b食啲脂肪多少少既罐岩佢地發育
唔好揀肉絲罐
K9就幾唔錯
再唔係咪營養罐同埋成貓罐卡啦卡啦咁食
又得喎比過一次instinct牛佢好鐘意。k9都比過,但係係生肉尼⋯佢條腸未適應到
凍乾係咪真係咁快會食厭
衰女食左半包就開始絕食
K9係熟肉,只係佢改名改得衰
係咩我上網睇講係生肉既,因為我隻貓食完兩日之後嘔,所以我唔敢再比
佢個名係鮮燉生肉,其實有燉都無理由係生
你係咪講一包包個啲凍乾
唔係啊!講罐頭
想問大家 有冇人試過轉新糧貓貓腸胃敏感屙爛屎
維持咗幾耐?
淨係比過兩餐新糧佢食 一見屙爛即刻停咗
餵返原本食緊嗰隻罐頭 過咗幾日都仲keep住屙爛
請問canagan代理單嘢係咩事
或者邊到可以睇得返 thank you
前幾日仲啱啱買咗啲同埋一包新乾糧
咁啱試過2餐新糧屙爛 食返canagan幾日都仲屙緊爛
唔係隻糧有咩事掛
原告變被告被逼道歉個單
你舊糧係乜新糧又係乜?
舊糧都係canagan tuna罐頭
試過買thrive tuna隔住嚟食
不過佢唔係好鍾意 所以買返canagan
新糧買咗Dr.Elsey's三文魚乾糧
諗住以後轉一餐濕一餐乾咁
之前冇食乾糧?
乾糧成份複雜啲
有機會腸道唔適應
之前有食開呀 不過冇食好耐
前幾日包新糧淨係比過2餐佢 即刻停咗
淨係食返罐頭幾日都仲係屙爛
但腸道唔適應期咁耐係咪正常?
腸要慢慢調理
試吓比益生菌佢食下
好 thank you
想問下咁多位高手
我隻貓食開orijen
想轉canagan senior好唔好?
有追po但唔見有人提canagan senior
貓極挑食 淨係食魚罐
衰到寧願餓20粒鐘都唔肯食其他肉罐 點搞
我都諗住買98%鮮肉主食糧
同埋佢地個煮食罐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞