貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
你個份量喂幾多?一日兩罐細罐?
都會餓到嘔?同埋佢地有無成日好肚餓咁叫要食多啲
每隻一日一大罐/兩細罐左右,會食剩少少
俾就俾夠,問題係佢哋慣咗長糧一次食少少嘅食法,
點都係冇辦法叫佢哋一次過食夠半日份量,結果晏啲就餓到嘔
其中一隻仲要再要佢食多啲就會反而飽到又係嘔,已經係佢食量嘅極限
唔好好似我咁,到老咗適應力唔好先幫佢哋轉就應該唔會咁嘅
開口抖氣有無扯哈咁既聲?
淨係跑完一輪先開口抖氣定平時都會?
就咁聽落有啲似貓哮喘 建議睇下醫生
「貓咪胰臟炎應給予高蛋白、適量脂肪、低碳水化合物的飲食。」
仲喂RC處方糧 又重口味 又高碳水
記得fb有個group係「狗貓胰臟炎分享區」
入去睇下啦
咁ok啦 汪喵啲成份好穩陣
盡量揀啲優質嘅蛋白質
你貓貓幾多歲?如果夠7歲都可以食銀養罐
不過記得要同佢刷牙
同我個隻好似以前又係放開長糧
又係一係餓到嘔,一係飽到嘔
我依家都慢慢調節緊
個調節仲要好慢好慢咁嚟用咗兩年,到而家我已經接受咗呢個係極限
係其中第一第三餐我會俾最多,第二第四餐係食少少填肚
咁間中真係有事,要餵少一餐時都唔係太大問題
尋晚屋企人喂左少少俾佢食
然後佢就飲左2、3次水
佢平時好少飲水嘅
所以我先覺得包糧
啲獸醫真係會亂9咁開處方糧
當年隻貓糖尿住院,食診所啲糧有啲軟便
咁其實我覺得一隻病緊嘅12歲貓忽然食唔食開嘅嘢,屎唔靚都好正常
同時雖然糖尿但驗過胰臟冇問題
但佢就係咁話佢一定要食i/d
就算你唔識糖尿係應該食普通主食罐,都起碼係開糖尿糧,咁我起碼明做緊乜
結果返去望下包i/d成份,又玉米糖漿又米糖尿病人仲日日食呢啲咩玩法
我個fd 隻貓食開a糧成日屙爛屎,睇獸醫驗過咩事都無
就叫隻貓轉食腸胃敏感處方糧
咁我個fd 心諗隻貓得幾歲
無理由食成世處方糧掛
跟住佢幫隻貓試下轉食b 糧
最後都無再屙過爛屎
請問大家對Applaws 天然無穀物隻貓罐有冇評價?

佢75%肉,其他都係湯
爬咗文就淨係見到有飯嗰款
心思思想買曬三款(有飯,冇飯,啫喱)
但又諗會唔會大家都唔推薦食applaws濕罐
溝左新糧比隻貓
隻衰野一日食得十g咁上下
雖然之前都唔多
但係都有35g左右
我都屌過獸醫呢樣
獸醫話啲處方糧係特別設計得重口味啲
Push貓貓去飲水
我心諗你都on9
睇下咩牌子 唔係隻隻魚罐都重金屬
同埋多數腎貓先要避免食魚底罐
我兩隻都肯食汪喵罐,凍乾同鮮食包
所以我每餐輪住食
如果你淨係喂罐 就要試下唔同牌子 如果唔係好易厭
Ziwipeak/ tikicat同 k9都唔錯
你隻貓幾大 咩名種?
BB貓跑完開口抖陣氣係正常
大個就應該唔會有呢個情況

你可以試吓係佢瞓到好冧嘅時候數下呼吸
要瞓到點郁佢都唔醒嗰隻
一呼一吸數一下 超過30下就唔正常

好多品種貓都容易有遺傳性心臟病
唔放心嘅話去照下X-Ray
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞