貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有啲人生活得好健康都好短命
有啲人又煙又酒都可以長命百歲
其實都係睇貓貓體質
養得佢緊係想比最好嘅嘢佢
初初佢成日周圍屙尿,睇過醫生,醫生淨係講尿液偏鹼但冇講點解就淨係叫我買處方糧,好番一排又再黎仲去尿尿好辛苦咁,之後再驗尿就見到有結晶,我搵到學名自己再search 先知再嚴重會引起鳥糞石。而家我仲買緊處方濕糧加蒸雞,走晒唔用乾糧,去尿尿順利返,等埋月尾覆診睇下點
想問下natural kitty自然小貓 點?
py23寵物與你有呀,我而家隻貓都食緊
兩隻貓貓6個月大已經3.5kg (算唔算重?)一日餵2-3餐 ~50g 一日一隻 但係佢地好似成日食唔飽咁 我地食飯嗰陣成日都虎視眈眈想食枱面啲餸一知道我開罐就狗衝 5分鐘內清矖 兒家餵緊爸媽寵糧
追po 見到話媽媽最好唔好食死一隻糧所以諗住溝糧比佢地 但係之前買過thrive 痾軟便同埋好臭如果instinct嘅鴨同兔肉o唔ok
不過之後諗住換半乾濕餵買左大量汪喵罐希望佢哋肯食
我果隻9個月大4.5公斤
我有興趣俾主子試呀
但見佢官網介紹話唔洗加水還原
1日食50G
定一餐食50g
一餐食50好勁
我果隻食極都唔肥
又食得唔多
每日30g乾糧
一個thrive罐頭
依家四個半月
得2kg
個質地似發泡膠咁, 咬落去好脆口, 官綱話加水都唔會影響脆口的質感
巴打你有冇試過加水呀
佢意思係d凍乾吸咗水都仲keep到脆?咁神奇
你主子之前無食過凍乾?
定係咁啱唔鍾意呢款
主子食緊汪喵凍乾, 諗住買埋俾佢試點知完全唔食
怪獸果隻也會吸水的, 但不會變到超級淋咁樣
講漏一日50
不過都食唔停口 有時朝早食蛋又餵啲比佢哋食
好驚佢地食得太肥 兒家目測有個小肚腩dur左落嚟
乾定罐? kcal 差好遠啊
絕左育未?絕左育又會易肥啲
一日50g 糧啊 有時就一日20g 糧加一罐
咁我隻貓仲大食過你果隻
1日30g加罐thrive
4個幾月但得4磅
我個隻就黎4個月
每日食45g乾糧+1個thrive
兒家1.8kg 好似都未夠卡路里添
要符合到
每日要食60-70g糧
我隻貓真係食唔到咁多
想問下幼貓其實係咪一定要食kitten罐?食返成貓得唔得
我見thrive kitten同成貓都有淨雞胸肉
唔得 成份有分別
我初初都好堅持只餵幼貓罐
但口味真係太少選擇
後尾見佢牙仔夠力都照買成貓罐
問過獸醫話可以
我見thrive 幼貓雞肉罐比起成貓嗰隻啲肉係比較淋身細舊 易咬
有細半包wellness core糧
屋企隻貓唔啱食
可以可以留tg喺呢到比人免費自取?
唔係
成份好既成貓罐就食得
隻貓食開凍乾 今日開始轉早晚比罐+下午擺低乾糧(wellness core幼貓糧)
佢唔中意食乾糧 淨係食得幾粒 有邊隻好食啲?
或者中間可唔可以擺低凍乾比佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞